Sorcery (PS3)

01.08.2012 15:30 | Juho Anttila

Tekijä: The Workshop
Julkaisija: Sony
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 3
Pelaajia: 1
Muuta: Vaatii Move-ohjaimen
Pelin kotisivu:Sorcery
Arvostelija: Juho Anttila

Harry Potter -simulaattori ilman Harry Potteria. Pleikkarin valopallo-ohjain ampumassa valopalloja ruudulle. Takuuvarma tenniskyynärpää ja kiehtova satu hyvästä ja pahasta. Tätä kaikkea on Sorcery.

Oikeasti hyvien liikeohjausta hyödyntävien pelien laskemiseen ei montaa sormea tarvita. Ei siinä leikissä onnistunut mainittu Potterikaan. Sorcery syöksyy kuitenkin areenalle pelottomasti, aseenaan sadunomainen fantasiatarina ja tietenkin Sonyn Move-palikka.

Velhon oppipojaksi ei ilmeisesti ole asiaa, jos ei omaa kleptomaanisia taipumuksia ja akuuttia kyvyttömyyttä totella yksinkertaisiakaan ohjeita. Niinpä myös Sorceryn sankari Finn joutuu pulaan heti, kun opettajan silmä välttää. Virhe sinne, toinen tänne ja kohta tilanne riistäytyy lapasesta pahemman kerran.

Puhuva kissakaveri onkin oikeasti jotain ihan muuta, maat ja mannut täyttyvät möröistä eikä mikään ole enää niin kuin ennen. Finnille tuleekin melkoinen kiire oppia kaikki oleelliset velhon taidot ja nousta täyteen potentiaaliinsa. Muuten ei hyvä heilu, ei Finnille, kissalle tai koko keijujen valtakunnalle.

Sauva heilumaan

Kolmannen persoonan näkökulmasta kuvattua seikkailua ohjataan PlayStation Move -navigaatio-ohjaimella ja varsinaisella Move-palikalla. Navigaatio-ohjaimen voi korvata myös tavallisella padilla.

Tatti ohjaa oppipoikaa, kamera seuraa perässä ja palikalla loitsitaan. Napakka käden heilautus haluttuun suuntaan laukaisee loitsun vähän sinne päin, joskus jopa haluttuun pisteeseen. Välillä tieltä raivataan esteitä huitomalla ruudulla näkyvien ohjeiden mukaisesti. Helppoa mutta yksinkertaista tähän saakka.

Tilanne muuttuu kuitenkin koko lailla monimutkaisemmaksi, kun pelaajan työkalupakkia lähdetään kasvattamaan. Normiloitsun lisäksi käytettäväkseen saa viisi eri elementtiä, jokaiselle näistä vielä kaksi erilaista loitsua. Haluttu elementti valitaan määrätyllä kädenheilautuksella, vastustajat puolestaan lauletaan suohon tuttuun tapaan kättä heiluttamalla.

Valikoiman ollessa näinkin laaja herää väistämättä kysymys, pysyvätkö kontrollit näpeissä, vai loitsiiko sankari kaiken aikaa omiaan. Yllättävän hyvinhän oikea taika löytyy, paitsi aivan lopussa, jolloin valittavaa riittää ja vihollisia vyöryy päälle laumoittain. Oikein tiukassa paikassa sen juuri halutun elementin valitseminen voi osoittautua haastavaksi.

Tarkka valinta on tärkeää, sillä voiton avain löytyy loitsuja yhdistelemällä. Esimerkiksi tornadoon heitetty tuliloitsu saa aikaiseksi liekehtivän pyörremyrskyn, joka puolestaan muuttaa tavalliset maagiset nuolet huippunopeiksi palaviksi täsmäaseiksi.

Tästä päästäänkin yhteen pelin ongelmista. Loitsut eivät ole lainkaan tasapainossa. Edellä mainittu tulipyörremyrsky on melkoinen automaattivoittonappula, siihen saakka, kunnes käsiin annetaan salamaloitsu. Sen jälkeen ei muuta tarvitakaan, paitsi pomotaisteluissa, jotka edellyttävät yleensä juuri tietyn taian hyödyntämistä. Jokaista vastustajaa kohden löytyy se voittajataktiikka, jota ei kannata mennä muuttamaan ennen kuin vastaan marssii erilainen haaste.

Juominen parantaa suorituskykyä

Oman ongelmansa ovat myös tylsät vastustajat. Eri tyyppisiä vihollisia riittää pari kourallista, mutta pomotaisteluita lukuun ottamatta viholliset ovat aika tylsiä. Niin ulkonäöltään kuin myös tarjoamaltaan haasteelta. Jossain Siperian metsikössä löytynee tehdas, jossa näitä videopelivihollisia tuotetaan liukuhihnalla, mielikuvitukseen panostamatta.

Tylsistä vihollisista ja käyttämättömästä loitsupotentiaalista huolimatta Sorceryn pelattavuus on letkeän rentoa. Mitä nyt lukitussysteemi aiheuttaa välillä harmaita hiuksia. Hartiaparalle jatkuva sauvanvatkaus tosin käy pidemmän päälle raskaaksi. Pelin läpäisyn jälkeisenä päivänä käsi nousi tervehdykseen tavallista jäykemmin.

On seikkailussa silti muutakin kuin pelkkää taistelua. Maailmaan on kätketty salareittejä ja arkkuja, joista voi kerätä repun täyteen aarteita ja maagisten pullojen ainesosia. Viimeksi mainittuja käytetään puolestaan pysyviä bonuksia tarjoavien pullojen keittelyyn.

Kotipolttoista valmistetaan Movea hyödyntävällä minipelillä, jossa ei voi hävitä. Kunhan nyt vähän kallistellaan, vatkataan ja ravistellaan. Pieni immersiopala luo ensin tunnelmaa, mutta myöhemmin sen voisi jo suosiolla jättää väliin. Pulloreseptien tutkiminen on sen sijaan tylsempi keksintö. Siinä kun pitää vain klikkailla kaikki mahdolliset ainesyhdistelmät käsin läpi. Ei kovin hehkeää pelattavaa.

Kevyt, kiva ja suppea

Move-jutut tuovat Sorceryyn kivaa lisämaustetta, mutta muuten kyse on kohtuuttomankin geneerisestä hutusta. Tarina on ennalta arvattava, mutta sadunomaisuudessaan kiehtova. Lisäplussaa voi jakaa välianimaatioiden kirjamaisesta toteutuksesta. Kivaa vaihtelua renderöidyille videoille.

Unreal 3 -moottorilla pyörivät maisemat eivät juuri yllätyksiä tarjoa. Muutaman kerran perspektiiviä käännellään hauskasti, mutta pelillistä sisältöä näihin jaksoihin ei olla maltettu lisätä. Muuten liikutaan kovin tutun oloisissa maisemissa. Välillä loitsuja käytetään kulkureittien avaamiseen, mikä on aina mukavaa. Puzzlentapaisiakin löytyy muutama, joskin tältä osin potentiaali jätetään lähes tyystin käyttämättä.

Viimeinen naula keskinkertaisuuden arkkuun on pelin kesto. Se kun on läpäisty aika nopeasti, eikä tämän jälkeen pelattavana ole kuin vähän vaikeampi vaikeustaso. Niin sujuvaa ja hauskaa kuin pelaaminen parhaimmillaan onkin, ei uusintakierros silti jaksa kiinnostaa. Sorcery onkin ihan kivaa kertakäyttöviihdettä, jota voi suositella niille, jotka kaipaavat Move-kapulalleen minipelejä syvällisempää käyttöä.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Lue myös

Amazing Spider-Man (PS3, Xbox 360)

Scania Truck Driving Simulator: The Game (PC)

Steel Battalion: Heavy Armor (Xbox 360)

Summer Stars 2012 (Xbox 360)

The Secret World (PC)

Theatrhythm Final Fantasy (3DS)

TrackMania 2: Canyon (PC)