Uusimmat

Testasimme odotetun Google Stadian – Pelaamisen tulevaisuus näyttää valoisalta, kunhan nettiyhteys on kunnossa

19.11.2019 09:12 Skye Borg

Google uskoo, että aika on vihdoin kypsä palvelulle, joka toimii ilman varsinaista pelikonetta. Tänään lanseerattu Stadia on Googlen massiivinen siirto ottaa pelimarkkinat haltuun tarjoamalla helposti lähestyttävän tavan siirtyä pelien maailmaan. Muropaketti pääsi tutustumaan Google Stadiaan jo etukäteen ja nyt kerromme millainen maku touhusta jäi.

Koska tarkoituksenamme oli ennen kaikkea tutkia, onko Google Stadia todellakin matalan kynnyksen pelialusta, lähetettiin Muropaketista palvelua testaamaan sivuston vähiten tekniikkaa ymmärtävä pelitoimittaja – joka yllättäen oli kuitenkin kuin kotonaan Stadian parissa.

Otetaan alkuun pari faktaa: Google Stadia tarjoaa pelejä poistamalla kokonaan tarpeen hankkia nykyisin pelaamisen useimmiten tarvittava konsoli tai PC. Stadia pyörii palvelun aloittaessa tv-ruudulla, tableteilla ja tietokoneen ruuduilla Chrome-selaimessa sekä lisäksi myös Google Pixel 3 -puhelimissa.

Tulevaisuudessa palvelua on tarkoitus kehittää kattamaan yhä useampia selaimia sekä puhelimia.

Tietokoneella pelattaessa pelaaja voi valita käyttöönsä näppäimistön, mutta muuten pelaamisen tarvitaan Stadian oma ohjain tai mikä tahansa ohjain, jossa on USB-mahdollisuus. Jos Stadiaa halutaan käyttää ei-älytelevisiossa, on Chromecast + Stadia -ohjain -kombo ohitettava HDMI-kaapelin avulla.

Stadian ohjain tuntuu ensi hetkestä lähtien käteen täydellisesti istuvalta. Muotoilu on pehmeän pyöreä ja mukava. Uusien valikkonäppäinten käytön oppii hetkessä. Ohjain sisältää mahdollisuuden streamata peli haluamaansa palveluun näppäinkäskyllä, ja mukana on myös ääniohjaus. Pelin voin näin käynnistää pelkästään äänikäskyn antamalla, mikä varmasti tuo joillekin pelaajille lisäarvoa.

Ohjaimen lisäksi pelaaja tarvitsee Chromecast Ultran televisioruudun käyttöä varten. Se kuuluu Stadian nykyiseen tarjolla olevaan Premiere Edition -pakettiin yhdessä ohjaimen kanssa. Julkaisupäivänä tarjolla olevat paketit tarjoavat hieman ekstraa, palkiten ensiaskeleista mukaan tulevat pelaajat esimerkiksi 3 kuukauden ilmaisella Stadia Pro -paketilla.

Tulevaisuudessa Google aikoo tarjota myös peruspaketteja, joihin kuuluu ainoastaan pääsy Stadia-palveluun: näin pelaaja ei maksa kuukausittaisia maksuja, vaan ostelee pelejä kuten mistä tahansa verkkokaupasta halutessaan. Stadia Pro -pakettiin kuuluvat 4K, 60 fps + 5.1 surround sound -ominaisuudet. Ilmaisessa, vuonna 2020 julkaistavassa peruspalvelussa pelit pyörivät maksimissaan laadulla 1080p, 60fps + stereo sound -yhdistelmällä.

Sekä ohjain että Chromecast kytkeytyvät suoraan käytössä olevan wifin kautta Stadian palvelimeen ja pelaaminen voi alkaa. Mitään latausaikoja ei ole, sillä Googlen lukemattomat data centerit ympäri maailmaa tekevät työn konsolin puolesta.

Google Stadia käynnistetään älypuhelimesta, jossa sitä kontrolloidaan Stadian oman sovelluksen kautta. Sovelluksessa tehdään myös kaikki peliostokset, jotka sitten ilmestyvät ajantasaisena pelaajan valitsemaan pelinäyttöön. Aloitimme pelien testaamisen perinteisimmällä tavalla eli tv-ruudun välityksellä.

Käynnistin Wasabi-nimisen ohjaimen (tarjolla neljä eri värivaihtoehtoa) kun Stadian esittelijä oli ensin kirjautunut sisään älypuhelimen sovelluksen kautta palveluun. Käynnistys oli nopea, sillä palvelu laski nopeasti käytössä olevan wifin kaistanopeuden ja sopeutti pelin sille sopivaksi. Google Stadia pystyy tarjoamaan 4K-resoluution 60 fps ruudunpäivitysnopeuden pelaamista (sekä 5.1 surround soundin), joka vaatii Googlen mukaan minimissään 40 Mbps:n internetiä.

Palvelu kuitenkin sopeutuu tarjolla olevaan nopeuteen: minimissään Stadian pitäisi pyöriä 10 Mbps:n kaistalla (720p, 60 fps, stereo sound)

Isolle tv-ruudulle lävähti yksinkertainen näyttö, josta näin testiprofiilini sekä tilille ostetut pelit. Ensimmäisenä testiin lähti Shadow of the Tomb Raider, joka näytti 4K-versiona äärettömän hyvältä. Peli rullasi eteenpäin vaivatta, eikä noin 10 minuutin session aikana peli kertaakaan jumittanut tai kuva pikselöitynyt peloistani huolimatta.

Pelin aikana vaihdoin pelaamisen suoraan tv-ruudusta älypuhelimen näyttöön, johon ohjain oli kytketty erillisellä telineellä. Lara Croftin seikkailu jatkui suoraan siitä mihin olin jäänyt – sama hyppäys sujui vaivatta pelin siirtyessä tietokoneelle. Näin samaa peliä voi jatkaa sekunneissa millä tahansa laitteella, mikä tuntuu hyvältä ratkaisulta, varsinkin jos perheessä on esimerkiksi vain yksi televisio. Ainoastaan tietokoneen Chrome-selaimessa jätin pelaamisen suosiolla väliin, sillä näppäinkäskyt ovat itseltäni auttamattomasti hukassa ja Lara olisi joutunut vain seisomaan paikoillaan minun ihmetellessä mitä nappia pitäisi painaa.

Pelitesti jatkui Destiny 2:lla. Tämä oli ensituntumani kyseiseen peliin. Etenin melkoista kyytiä ja meno näytti niin hyvältä, että unohduimme pitkäksi aikaa seuraamaan tv-ruudulta näkyvää pelaamistani itse esittelyn ja speksien latelun jäädessä taustalle. Yhtä pientä, melkein huomaamatonta, tekstuurien hajoamista lukuun ottamatta, Destiny 2 toimi moitteettomasti 4K -laadulla, eikä lagista ollut jälkeäkään. Tämä voi tietenkin johtua testitilan hyvästä internetyhteydestä, sillä elokuussa julkaisemassamme Stadia-ensituntumajutussa viivettä esiintyi ajoittain.

Saadakseni kattavan kuvan palvelun toimivuudesta, otimme vielä matsin Mortal Kombat 11 -pelissä, jossa ankaran mättämisen jälkeen onnistuin kuin onnistuinkin selviytymään voittajana urakasta (lippu salkoon Muron toimituksessa). Kuunnellessani nauhoittamaani äänimemoa tunnin kestäneestä testituokiosta tarjolla oli sopivasti asiaa ja huomattavan paljon ähinää, puhinaa sekä innostunutta pajatusta: Google Stadia tarjoaa oikeanlaisella internetnopeudella varustetuissa kodeissa todella sujuvaa pelaamista ilman minkäänlaisia ongelmia.

Google Stadia keskittyykin olemaan ennen kaikkea AAA-pelien alusta, ja tämä näkyy myös julkaisuun tulevissa peleissä. Mukana on suurjulkaisuja, kuten Red Dead Redemption 2, Assassin’s Greed Odyssey sekä jo mainittu Destiny 2. Mukana on myös Gylt, Stadian oma eksklusiivinen peli. Tulevaisuudessa Google aikoo siirtyä myös yhä enemmän kehittämään omia pelejään alustalle. Lista lanseerauksessa mukana olevista peleistä löytyy täältä.

Jatkossa luvassa on lisää suurjulkaisuja, kuten ensi vuonna ilmestyvä Cyberpunk 2077.Mitä Google Stadiasta sitten jäi käteen peleihin intohimoisesti suhtautuvan testaajan mielestä?

Palvelu tarjoaa todellakin helposti lähestyttävän tavan aloittaa peliharrastus. Koska konsolille tai PC:lle ei ole tarvetta, ovat aloituskustannukset pakostakin alhaisemmat. Kun Google tulevaisuudessa vielä tarjoaa mahdollisuuden vain siirtyä palveluun ilman kuukausittaista maksua, on kynnys lähteä pelaamaan tiettyä peliä vieläkin alhaisempi. Tietenkään Stadia ei tarjoa pelaajalle kaikkia mahdollisia saatavilla olevia pelejä, mutta sen tarjonta tulee olemaan hyvin kattava.

Ainoaksi kynnyskysymykseksi voikin nousta kodeissa olevan internetyhteyden nopeus. 4K vaatii pyöriäkseen minimissään 40 Mbps:n nopeutta, mikä tuntuu henkilökohtaisesti vähäiseltä. Monissa suomalaisissa kodeissa on kuitenkin käytössä vain 10 Mbps:n kaista, joten onkin kuluttajan oma valinta, miten paljon pelaamiseen haluaa panostaa.

Miten samassa taloudessa pyörivät muut palvelut, kuten television streamauspalvelut sekä netin käyttö ruuhkauttavat kaistaa, on asia, jonka pystyy jokainen näkemään vasta palvelua käyttäessään. Tilannetta on hyvin vaikea arvioida yksinkertaisessa, pelaamiseen keskittyneessä testitilanteessa.

Toinen hyvä puoli palvelussa on, varsinkin vanhempien mielestä, lapsilukkojen mahdollisuus. Vaikka perheeseen olisikin ostettu pelejä, jotka eivät sovi perheen pienimmille, voidaan nämä piilottaa aloitusvalikosta ja lukita vain aikuisten käyttöön.

Stadia on lisäksi hyvä palvelu niille, jotka haluavat vähentää konsolien ja pc-tavaran määrää, lähteä pienellä panostuksella pelaamaan ja nauttia sen vaivattomuudesta. Lisäksi Stadiasta puuttuu kokonaan pelien tuskainen latausaika. Kun itse on odottanut jopa 18 tuntia pelin latautumista konsolille 100 Mbps -nopeuden takellellessa, on hienoa huomata kuinka pelin ostettuaan Stadiassa voi ryhtyä pelaamaan heti.

Pelaamisen siirtyessä pilveen sekä suuriin data centereihin on järkevää pohtia myös sähkönkulutuksen lisääntymistä, sekä sen ympäristövaikutuksia. Missä vaiheessa nopeus, vaivattomuus ja välitön saatavilla olo eivät enää mene loputtoman sähkönkulutuksen lisääntymisen edelle, on kysymys, jota tulevaisuudessa tullaan pohtimaan yhä enemmän.

Faktat:

Google Stadian vähimmäisnopeudet:

10 Mbps: 720p, 60 fps, stereo sound

▪        20 Mbps: 1080p, 60 fps, HDR, 5.1 surround sound

▪        35 Mbps: 4K, 60 fps, HDR, 5.1 surround sound

 

Google Stadian hinta:

▪        Peruspaketti Stadia Base (saatavilla 2020): ilmainen, tarjoaa 1080p, 60fps ja stereo soundin

▪        Pro-tilaus : 9,99 €/kk, tarjoaa 4K, 60fps, HDR ja 5.1 surround soundin, alennuksia peleistä sekä ilmaisia pelejä (kuten kaiken Destiny 2 -sisällön)