X-Men Destiny (DS, PS3, Xbox 360, Wii)

26.11.2011 15:00 | Tero Lehtiniemi

Tekijä: Silicon Knights
Julkaisija: Activision
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: DS, PlayStation 3, Xbox 360, Wii
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.herohq.com/xmendestiny/
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

Kanadalainen Silicon Knights -firma on kulkenut melko mielenkiintoisen tien. Muun muassa mainiolla Dark Legionilla uransa aloittanut firma on historiansa aikana saanut aikaiseksi mm. yhden kaikkien aikojen parhaista kauhupeleistä, Eternal Darkness: Sanity’s Requiemin.

Nykyinen konsolisukupolvi ei ole ollut Denis Dyackin vetämälle tiimille yhtä ruusuinen. Firman Too Human -toimintaroolipeli oli massiivinen katastrofi,  ja lomautuksilla tappiosta selvinnyt firma yrittää nyt paikata tilannetta Marvelin saman nimiseen sarjakuvaan perustuvalla toimintaroolipeli X-Men Destinyllä.

Toisin kuin X-Men-sarjan pelit yleensä, Destiny ei aseta pelaajaa tutun ja turvallisen mutanttisankarin trikoisiin. Sen sijaan pelaaja on yksi ihmisten ja mutanttien välisen epäonnistuneen rauhanjuhlan keskelle jääneestä kolmesta teinistä, jotka yhtäkkiä huomaavatkin omaavansa mutanttivoimia.

Alkuvideoita ja aloitusominaisuuksia lukuun ottamatta sankareilla ei ole juuri eroavaisuuksia, vaan nämä tulevat itse pelin aikana: peli tarjoaa nimittäin hirvittävän määrän erilaisia mutanttivoimia ja -pukuja, joilla hahmonsa ominaisuudet voi tuunata haluamakseen. Tällainen voimien ikään kuin vaatekaapissa vaihtelu ei istu kovin hyvin koko X-Menien ideaan, eikä tarina edes hyödynnä aihetta millään tavalla.

Ratkaisulla on pyritty saamaan jonkinasteista roolipelifiilistä: voimat, X-geenit ja puvut on jaettu eri kategoroihin, ja kun kaikki voimat ovat yhtä ja samaa sarjaa, aktivoituvat hahmon todelliset supersankarivoimat. Tämä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, sillä peli jakelee sankaritrikoita ja erikoisvoimia taattuun Diablo-henkeen sattumanvaraisesti. Kaiken lisäksi aikaa keräämiseen ei juurikaan ole, sillä pelin kampanja on suorastaan häkellyttävän lyhyt.

Puhdistajien puhdistaja

Erikoisominaisuuksien ja vaatteiden keräämisestä ja kokemuksella päivittyvistä ominaisuuksista johtuen X-Men Destinyä markkinoidaan toimintaroolipelinä, mutta pohjimmiltaan se toimii kuin keskinkertainen Devil May Cry -kopio. Leijonanosa peliajasta menee mutantteja jahtaavan Purifier-järjestön erilaisia sotureita tappamalla, ja asiaan kuuluvasti nämä käyvät usein päälle monikymmenpäisinä joukkoina.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita että peli olisi kovinkaan vaikea: vihollisia ei ole kovinkaan montaa eri tyyppiä, ja moni niistä kellistyy parilla hassulla nyrkiniskulla. Alussa voiman tunne on mukavaa, mutta kun peli ei tarjoa mekaniikkaan mitään äärettömän suurta vaihtelevuutta, muuttuu koko touhua nopeasti hyvin itseään toistavaksi.

Roolipelimäisyyttä tuodaan myös eri ryhmittymillä. Pelaaja voi tehdä tehtäviä joko Brotherhoodille tai X-Meneille, ja netota mainetta jomman kumman riveissä. Pääsääntöisesti tämä kuitenkin vaikuttaa lähinnä siihen minkälaisia lyhyenläntiä sivutehtäviä pelaaja saa vastaansa, ja siihen kumman ryhmittymän johtaja on loppuvideossa äänessä. Koska tehtävien palkinnot arvotaansatunnaisesti, ei puolen valinta vaikuta mitenkään edes käytössä oleviin ominaisuuksiin.

Viimeinen niitti hommaan on tekninen toteutus. Tekstuureja on käytetty todella varovaisella kävellä, ja toisinaan peli näyttää edellisen konsolisukupolven peliltä. Hommaa ei luonnollisestikaan yhtään helpota se, että ankeasta ulkoasusta huolimatta pelin ruudunpäivitys tökkii ainakin pleikkarilla tuon tuosta.

X-Men Destiny on väritön, yksiulotteinen ja harvojen hyvien ideoidensa hyödyntämisessä täydellisesti epäonnistuva peli, jonka myötä Silicon Knightsille ei ole syytä toivottaa menestystä jatkossakaan. Eikä todennäköisesti tarvitsekaan, sillä firma lomautti Destinyn julkaisun jälkeen suurimman osan työntekijöistään.

Lisää aiheesta

Batman Arkham City (PC, PS3, Xbox 360)

DC Universe Online (PS3)

Marvel Super Hero Squad: Infinity Gauntlet (PS3, Wii, Xbox 360)

X-Men Legends 2: Rise of the Apocalypse (GC, pc, PS2, PSP, Xbox)

X-Men Legends II: Rise of Apocalypse -ennakko (GC, PSP, PS2, Xbox, pc)

Lue myös

Disney Universe (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

Elder Scrolls V: Skyrim (PC, PS3, Xbox 360)

L.A. Noire (PC)

Penguins of Madagascar: Dr. Blowhole Returns Again! (Xbox 360)

Street Fighter III: Third Strike Online Edition (PS3, Xbox 360)

Super Mario 3D Land (3DS)

 

Muropaketin uusimmat