UUSIMMAT

Pelijammailun suosio ”kasvanut räjähdysmäisesti” – Finnish Game Jamin ilmoittautuminen käynnissä

06.11.2017 08:00 | Tuukka Hämäläinen

Game Jam -tapahtumien suosio on kasvanut valtavasti Suomessa viimeisten vuosien aikana. Suhteutettuna väkilukuun myös kansainvälinen Global Game Jam kerää eniten osallistujia juuri Suomesta.

Pelijammailu eli Game Jam -tapahtumat kasvattavat jatkuvasti suosiotaan. Finnish Game Jam -yhdistyksen puheenjohtaja, pelitutkija Annakaisa Kultima kertoi Game Jameista viikonloppuna järjestetyillä GameXpo-messuilla.

– Game Jamit ovat ilmiönä kasvaneet viimeisen viiden vuoden aikana räjähdysmäisesti, Kultima kertoo.

Game Jameilla kehitetään valmiita pelejä lyhyessä ajassa, usein vain 48 tunnin aikana. Pelijammailun viehätys on yhteisöllisyydessä ja erityisissä haasteissa, joita keksitään tiukan aikataulun ohelle. Pelejä kehitetään Game Jameissa kaikille alustoille, ja mukana on sekä pelikehityksen ammattilaisia että kokemattomia harrastajia.

Suomalaisen pelikehitysharrastuksen kasvu näkyy erityisen selvästi kansainvälisen Global Game Jam -tapahtuman kohdalla.

– Kun Global Game Jamin järjestäminen aloitettiin Suomessa vuonna 2010, oli meillä alle sata osallistujaa. Vuosien saatossa myös osallistujamäärät sekä paikat, joissa voi osallistua, ovat lisääntyneet.

Kultiman mukaan vuoden 2016 Global Game Jamiin osallistui Suomessa jo liki tuhat innokasta pelijammailijaa. Osallistujamäärä on siis kasvanut ensimmäisestä vuodesta lähes kymmenkertaiseksi.

– Global Game Jamissa, joka kerää kaikkiaan noin 40 000 osallistujaa maailmanlaajuisesti, on Suomessa tehty tapahtuman aikana eniten pelejä suhteessa väkilukuun. Myös suorassa vertailussa olemme jo kuudennella sijalla kaikista osallistujavaltioista.

– Usein puhutaan, kuinka suomalainen peliteollisuus on voimissaan, mutta se heijastuu myös harrastustoimintaan. Meillä on ollut pitkään digitaalisen taiteen harrastusta, joka tukee ammattimaista pelikehitystä.

Seuraava Global Game Jam -tapahtuma järjestetään 26. tammikuuta 2018, ja ilmoittautuminen Finnish Game Jamin -tapahtumiin on käynnissä. Joulukuussa yhdistys järjestää myös yhdessä kvanttifyysikoiden kanssa jo toista kertaa toteuttavan Quantum Game Jamin.

Lisätietoja Game Jameista löytyy Finnish Game Jamin sivuilta.

Muropaketin uusimmat