UUSIMMAT

4,5/5 tähteä ja peukku: Papers, Please kertoo rankkoja tarinoita rautaesiripun takaa

14.08.2013 21:45 | Jukka O. Kauppinen

Moni peli yrittää kertoa tarinoita. Jokunen onnistuukin. Indiepeli Papers, Please kuitenkin kertoo niitä harvinaisen erikoisella tavalla – ja poikkeuksellisen koskettavasti. Miikka Lehtonen oli erittäin otettu, jopa hurjan 4,5/5 tähden verran.

Vaikka sitä ei uskoisikaan, Papers, Please tekee oikeasti kiinnostavia asioita interaktiivisen tarinankerronnan saralla. Pelaaja näkee työssään paljon pieniä tarinoita, joiden ohessa hänen moraalista selkärankaansa koetellaan kuin vaivihkaa. Jonosta tulee vaikka hakija, jonka kaikki paperit ovat kunnossa. Mutta seuraavan tulevalla aviopuolisolla ei ole. Anna hänelle armoa, tulija anelee. Jos palautat heidät takaisin kotimaahan, molempia odottaa kidutus ja kuolema.

Passivirkailijalle sallitaan päivässä pari töppiä, ennen kuin palkkaa lähdetään sakottamaan, joten periaatteessa näissä kohdissa voi antaa armon käydä oikeudesta. Mutta mitä jos sitten töppääkin? Vitonen on suoraan perheen suusta pois ja voi kirjaimellisesti merkitä elämän ja kuoleman eroa.

Kun sitten tarjoutuu tilaisuus vaikka ummistaa hieman silmiään pari kiloa passinsa ilmoittamaa painoa raskaamman kaverin tullessa luukulle ja ehdottaessa, että hän maksaa vitosen, jos salakuljetettua tavaraa etsivä laite ei hänen kohdallaan toimikaan, kiusaus on suuri. Tai kun rajavartijakumppani ehdottaa, että hän maksaa pelaajalle bonusta jokaisesta hakijasta, joka tämä pidätyttää rikkeistä epäiltynä.

Lue koko arvostelu: Papers, Please (Mac, PC)

Lue myös

Animal Crossing: New Leaf (3DS)

CastleStorm (PC, Xbox 360)

Mario & Luigi: Dream Team Bros (3DS)

Shadowrun Returns (Mac, PC)