Uusimmat

ArmA-kehittäjille koitti vihdoin vapaus — tosin vain takuita vastaan

15.01.2013 17:30 Miikka Lehtonen

Syyskuusta asti jatkunut Kreikan ja Tsekin välinen pelidraama sai tänään uuden käänteen, kun ArmA-kehittäjät Martin Pezlar ja Ivan Buchta saivat vihdoin kuukausia himoitsemansa vapauden. Kaksikolle myönnettiin takuut, jotka maksettiin ykkösellä ja sitten suunnattiin vauhdilla kohti kotia.

ArmA-sotasimulaation kehitystiimiin kuuluvat Ivan Buchta ja Martin Pezlar ehtivät istua kreikkalaisessa vankilassa syyskuusta asti. Kreikan mielestä ArmA III -peliä kehittävä parivaljakko oli nimittäin syyllistynyt vakoiluun ”kuvattuaan laittomasti sotilaskohteita”.

Totuus oli ilmeisesti hieman toisenlainen, sillä kaksikon avuksi pystytetty sivusto kertoo, että ”vakoilumateriaali” koostui 14 kuvasta, jotka siepattiin kaksikon digitaalisesta videokamerasta ja että tämä huippusalainen kohde oli paikallinen lentoasema, jota myös sotilasvoimat käyttävät. 14 ruutuahan on hieman reilut puoli sekuntia videokuvaa ja lyhyt kesto selittyykin sillä, että kun kameramies huomasi ”ei kuvausta” -kyltin, tallenne katkaistiin. Vastoin aiempia huhuja pojat eivät olleet edes Kreikassa tekemässä tutkimustyötä peliään varten, vaan lomailemassa.

Tämä ei parivaljakkoa auttanut, vaan häkki kutsui ja vielä uhkaavan pysyvän oloisesti. Sitkeistä yrityksistä huolimatta jutun käsittely ei oikein edistynyt, osittain sen takia, että juttua käsittelemään määrätty oikeusistuin oli marraskuun loppupuolelle saakka lakossa.

Tapahtumat saivat tänään ainakin onnellisen käänteen, kun Pezlarille ja Buchtalle myönnettiin vihdoin 5000 euron takeet, jotka maksettuaan he pääsivät vapaiksi odottamaan juttunsa käsittelyä. Käsittelyä pojat odottavat kotonaan, sillä tiettävästi rahojen kilahdettua kreikkalaiskirstuihin Pezlar ja Buchta suuntasivat ykkösellä takaisin kotiin Tsekkiin. Jutun käsittely jatkuu tuonnempana.

Lähde: helpivanmartin.org

Lisää aiheesta

Kreikassa pidätetyt ArmA III:n tekijät: ”Vankilassa on aika rankkaa”

Vangittujen Arma-kehittäjien tilanne heikkenee 

Bohemia Interactive perusti tukisivuston vangituille ArmA 3 -kehittäjille