Arvostelu | Tissejä ja muuta K-18-sisältöä riittää, laatua ei – Lust from Beyond on alkuvuoden huonoin peli

30.03.2021 17:35 | Ilari Hauhia

Lust from Beyond sekoittaa erotiikkaa psykologiseen kauhuun. Psykologista kauhua on todellakin luvassa, mutta ei varsinaisesti sillä tavalla, jolla pelin kehittäjät ovat sitä suunnitelleet. 


Julkaisupäivä: 11.3.2021
Studio: Movie Games S.A
Saatavilla: PC
Pelaajia: 1
Ikäraja: 18
Peliä pelattu arvostelua varten: noin neljä tuntia


Lust from Beyondissa pelaaja ohjaa antiikkia myyvää Victor Hollowayta, joka kärsii väkivaltaista ja kamalista näyistä. Hollowayn ongelmat äityvät niin pahaksi, että hän vahingoittaa vahingossa kumppaniaan niiden vaikutuksesta. Tämän seurauksena Holloway päättää lähteä etsimään apua mystiseltä Bleakmoorin kaupungissa asuvalta tohtorilta, mikä osoittautuu virheeksi. Pian pelaaja löytää itsensä nimittäin ”ikuisen ekstaasin valtakunnasta”, Lust’ghaasta.

Lust from Beyond on ensimmäisestä persoonasta kuvattu kauhupeli, jossa shokkiarvoa on yritetty hakea paljaasta pinnasta, genitaaleista, brutaalista väkivallasta sekä tietysti lonkeroista. H.P. Lovecraft heittäisi vähintään pari kuperkeikkaa haudassaan, jos hän kuulisi, millainen peli hänen tarinoidensa pohjalta on luotu.

Lust from Beyond on kieltämättä kamala, siitä ei pääse mihinkään. Lust’ghaan maailmassa luolastojen seinät elävät ja ovat yleensä, kuinkas muutenkaan, genitaalien, muiden ruumiinosien tai lonkeroiden peittämiä. Vastaan tulee alastomia ruumiita, groteskeja hirviöitä ja muuta B-luokan kauhupelien vakiokamaa. Lust’ghaalle voisi kenties antaa pisteitä omanlaisestaan luovuudesta ja oksettavuudesta, jos peli maailman ympärillä toimisi edes keskinkertaisesti.

Mutta eihän se tietenkään toimi.

Käytännössä kyse on kävelysimulaattorista, johon on yhdistelty ripaus turhaa pulmanratkaisua ja kourallinen kamalaa taistelua. Suurin osa pulmista on tasoa ”etsi huoneesta paperilappu, johon on kirjoitettu numerolukon koodi” tai ”etsi huoneesta avain, jolla voi avata lukon”. Joskus myös ”etsi huoneesta rautakanki, jolla oven voi murtaa”. Suurin osa pulmanratkaisusta kuluukin kaappien ja laatikoiden availuun ja niistä tavaroiden sekä lappusten metsästämiseen.

Lust from Beyondin pitäisi kai olla hiippailua painottava kauhupeli, jossa rajallinen määrä aseen panoksia on tarkoitus käyttää vain hätätilanteessa. Käytännössä suurimmasta osasta vihollisia voi puhtaasti juosta ohi, joten hiippailulle tai ammuskelulle ei jää tarvetta. Ei sillä että ampuminen juuri huvittaisi, sillä räiskintä tuntuu erittäin kankealta, eivätkä vastustajat reagoi osumiin millään tapaa. Pelaaja ei voi tietää, osuiko hän viholliseen vai ei muuta kuin näkemällä kuolleen vihollisen kaatuvan maahan.

Tarinan puolesta Lust from Beyondissa ei ole juuri järkeä.

Stoori lähtee alussa laukalle ja loppua kohden vauhti vain kiihtyy. Pelin edetessä osaksi Lust’ghaan ja osaksi tosimaailmaan sijoittuvan tarinan seuraaminen osoittautuu hetki hetkeltä hankalammaksi, kun kehnosti ääninäytellyt hahmot jaarittelevat aivan liian pitkästi tyhjänpäiväistä tekstiä. Toisaalta samaan aikaan tarinan käänteet ovat erittäin ennalta-arvattavia. Loppuratkaisua en osaa kommentoida, sillä oma pääni ei kestänyt psykologista kauhua lopputeksteihin saakka.

Kaiken kruunaavat tekniset ongelmat. Jostain ihmeen syystä pelin grafiikat takkuavat jopa silloin, kun ruudunpäivitysnopeus on yli 60 ruutua sekunnissa. Puhumattakaan niistä hetkistä, kun ruudunpäivitysnopeus jää kauaksi 60 fps-lukemasta.

Ei kehittäjiä voi sinällään syyttää.

Jos Lust from Beyondin (toivottavasti) pienestä kehitysbudjetista 110 prosenttia on käytetty lonkeroihin, ei vaikkapa ruudunpäivitysnopeuden optimoinnin kaltaisiin turhuuksiin ole jäänyt aikaa tai rahaa. Kuka muka tarvitsee sulavaa ruudunpäivitysnopeutta, jos sen sijaan voi saada lisää lonkeroita.

Kokonaisuudessaan Lust from Beyond on niin tönkkö, että se ei ole edes hauskalla tavalla huono, vaan aivan puhtaasti surkea. Tissejä ja muuta K-18-sisältöä riittää kyllä liiaksikin, mutta jos Lust from Beyondin tavasta esittää eroottista sisältöä nauttii, kannattaa ehkä hakeutua Victorin tavoin hoitoon. Uskokaa minua, pelasin tätä, jotta teidän ei tarvitsisi.

LUST FROM BEYOND

”Ei, älä edes lonkeroiden takia.”