Arvostelussa väkevä pelikaksikko: Assassin’s Creed Brotherhood ja Fable 3

17.11.2010 20:30 | Jukka O. Kauppinen

Marraskuun puoliväli on pelirintamalla mahtavaa aikaa, sillä seikkailijoille on tarjolla kaksi kovan sarjan seikkailupeliä. Ubisoftin Assassin’s Creed Brotherhood vie meidät renessanssin Roomaan, Microsoftin Fable 3 taasen kuvitteelliseen fantasiamaailmaan. Mitä Heikki Takala ja Miikka Lehtonen ovatkaan peleistä miettineet? Lue arvostelut!

Assassin’s Creed Brotherhood (PC, PS3, Xbox 360)

Brotherhood luo jo ensimmäisestä näytöksestä lähtien uskottavan kuvan 1500 luvun Roomasta – varkaineen huorineen päivineen. Pelin visuaalinen anti on käsittämättömän kaunista katseltavaa. Yksityiskohtiin on paneuduttu pieteetillä. Hahmomallit ja kaupungin kadut ovat jatkuvasti täynnä elämää, ja vaikka graafinen ilotulitus iskee jatkuvasti vasten kasvoja ei teknisistä ongelmista ole tietoakaan. Jesper Kydin loihtimat musiikit luovat muinaiselle Roomalle vangitsevan tunnelman.

Pelin sisäiset tietokannat suorastaan tulvivat erilaista historiallista tietoa – tosin kaikkea tätä ei kannata ottaa vastaan totuutena. Kuten aiemminkin, kehittäjä on ottanut useita vapauksia faktojen kanssa, ja vain historiallisten monumenttien tiedot mukailevat oikeaa elämää. Tämä ei sinänsä haittaa, sillä se luo syvyyttä tarinaan ja auttaa ymmärtämään niin pää- kuin sivuhahmoja paremmin.

 

Fable III (PC, Xbox 360)

Fable III jakautuu kahteen osaan. Ensimmäisessä tavoitellaan kruunua tehtävien ja hahmonkehityksen kautta. Noin 2/3 pelistä vievä Road to Rule –osio on tyyliltään hyvin lähellä perinteistä Fablea ja tarjoaa mahdollisuudet niihin perinteisiin harrastuksiin: humorististen tehtävien suorittamiseen, luolastojen tutkimiseen, salaisuuksien löytämiseen ja minipelien pelaamiseen.

Tällä kertaa peli ei kuitenkaan pääty lopputaisteluun, vaan kruunun saatuaan pelaaja oppii, että vallan kahva on liukas ja kruunu raskas. Erinäisistä syistä – joita en spoilereina voi tässä eritellä – kuninkaana pitää tehdä paljon kipeitä päätöksiä, jotta Albionista tulee painajaismaan sijaan vahva ja yhtenäinen kansakunta. Mutta siitä lisää vähän myöhemmin.

Lue myös

Armored Brigade -ennakko (PC)

Saw II (PS3, Xbox 360)

Star Wars: The Force Unleashed II (PC, PS3, Xbox 360)

Vanquish (PS3, Xbox 360)

WRC FIA World Rally Championship (PC, PS3, Xbox 360)

Muropaketin uusimmat