Uusimmat

Arvosteluviikko 27/2016: vuoden parasta, vuoden kauheinta

12.07.2016 21:45 Jukka O. Kauppinen

Dome.fi:ssä viikolla 27/2016 muun muassa:

  • Gremlins, Inc. näyttää miten digitaalinen lautapeli kannattaa tehdä (Linux, Mac, PC)
  • Postal Redux – kun loputon teurastuskaan ei tunnu enää miltään (Mac, PC)
  • Stellaris on galaksin kokoinen leikkikenttä (Linux, Mac, PC)
  • Lautapelihistoriaa: Nuorten talkoopeli muistutti sota-aikana ahkeruuden merkityksestä
  • Warhammer 40K: Eternal Crusade -ensikosketus – kuin fantastinen Battlefield
  • Blue Yeti -mikrofoni sopii loistavasti tuleville nettitähdille

 

Postal ReduxPostal Redux – kun loputon teurastuskaan ei tunnu enää miltään (Mac, PC)

Postal: Redux on käytännössä Postal, mutta osittain hieman modernisoituna. Idea on prikulleen sama kuin ennenkin: elämä on potkinut Pertti Perusmiestä päähän sen verran kauan, että kaverille riittää. Koko pikkukaupunki saa maistaa sekopään kostoa ja niin alkaa hirmuinen verihippa, jossa kuljetaan kylän ja sitä ympäröivien alueiden läpi kenttä kerrallaan. Kussakin on simppeli tavoite: tapa suurin osa vastaantulijoista, niin tie eteenpäin aukeaa.

 

Gremlins, Inc. näyttää miten digitaalinen lautapeli kannattaa tehdä (Linux, Mac, PC)

Gremlins, Inc. on osa uusien digilautapelien aaltoa. Digitaaliset lautapelithän eivät sinänsä ole mikään uusi juttu, mutta usein se digipeli on jonkin olemassaolevan, oikean lautapelin tietokoneistettu versio. Blizzardin mainion Hearthstonen tavoin Gremlins, Inc. on kuitenkin tehty varta vasten tietokoneita varten, mikä näkyy monellakin tavalla.

Pelaajat ovat steampunk-henkisen menninkäisyhteiskunnan innokkaita pyrkyreitä, jotka haluaisivat päästä kukkulan kuninkaaksi. Tie sinne vaatii paljon keksintöjä ja niiden kautta saatavaa mainetta, mutta tien reunoilla? Siellä on murtuneita kilpailijoiden ruumiita, sekä aimo annokset verta, hikeä ja kyyneleitä.

 

StellarisStellaris on galaksin kokoinen leikkikenttä (Linux, Mac, PC)

Siinä missä Crusader Kings II oli yhden hallitsijasuvun tarina, Stellaris on yhden avaruusimperiumin tarina. Pelin alussa saa joko valita valmiista ja satunnaisesti tehdyistä imperiumeista, tai luoda omansa. Kaikilla mahdollisilla imperiumeilla on sekä biologisia, psykologisia että sosiologisia piirteitä, jotka määrittävät sen, millaista väkeä putkesta ulos paukahtaa. Sillä on suunnattomasti eroa, pelaako demokraattisilla ja rauhaa rakastavilla lintumiehillä, hyvin uskonnollisilla ja kollektiivisilla avaruussienillä vai muukalaisia vihaavalla ja lääniä himoitsevilla kissanaisilla.

 

Artikkelit

 

Lautapelihistoriaa: Nuorten talkoopeli muistutti sota-aikana ahkeruuden merkityksestä

Sota-ajan Suomessa ei juuri elintasolla juhlittu, mutta pysyttiin hengissä kuitenkin. Kaikkien oli kuitenkin syytä kantaa kortensa kekoon, mistä muistutettiin muun muassa nuorille tarkoitetuilla artikkeleilla ja jopa lautapelillä.

Nuorten talkoopeli oli sota-aikana julkaistu kartongille painettu noppapeli, joka muistuttaa klassisia käärme ja tikapuut -pelejä. Mikään omakustanne se ei ollut, vaan aivan teollisesti kunnon kartongille painettu kaksiväripainatus, joka oli tarkoitettu kestämään pelaamista.

 

Warhammer 40K: Eternal Crusade -ensikosketus – kuin fantastinen Battlefield

Warhammer 40K: Eternal Crusade on kulkenut pitkän ja kivisen tien. Alkujaan vuonna 2013 julkistettu peli oli ensimmäisten suunnitelmien mukaan Warhammer 40K -massiivimoninpeli. Sittemmin suunnitelmat muuttuivat, ja ennen pitkää ei puhuttukaan enää aidosta MMO:sta, vaan PlanetSide-henkisestä valtavasta avoimen maailman räiskintäpelistä.

Sekään projekti ei tuntunut edistyvän ja pitkään näytti jo siltä kuin Eternal Crusadesta olisi tulossa nimensä veroinen ikuisuusprojekti. Alkuvuodesta 2016 kehityksen rattaat nytkähtivät eteenpäin kun ilmoitettiin, että Eternal Crusade saapuu kauppoihin Namco Bandain ja Behaviour Interactiven yhteistyönä.

 

Blue Yeti -mikrofoni sopii loistavasti tuleville nettitähdille

Onneksi haaveitaan voi tavoitella nykyään huokeallakin hinnalla, sillä äänihifiin erikoistunut Blue tähtää kuluttajamarkkinoille Yeti-mikrofonillaan. Laitteen saa itselleen noin 120 eurolla, joka on pelkästä mikrofonista paljon rahaa. Mutta on siihen syynsäkin.

Yeti on suunniteltu niin pelaajat, tubettajat, striimaajat kuin muusikot silmällä pitäen. Se sisältää paljon erilaisia asetuksia, jotka tekevät kokemuksesta sulavan. Erilaisia äänitystiloja on moneen lähtöön, ja esimerkiksi laulamiseen soveltuva asetus tallentaa vain mikrofonin edestä kuuluvan äänen. Muut vaihtoehdot on räätälöity yksin tai porukassa striimaaville sekä haastatteluita ja dubbauksia tekeville. Mikrofonin takana olevat symbolit ilmaisevat selkeästi päällä olevan asetuksen.

 

Witcher 3Edellinen arvosteluviikko

Flying Tigers: Shadows Over China –ennakko – oivaa lentoräiskintää (PC)

Hearts of Iron IV – fantastinen peli haastaa ja koukuttaa (Linux, Mac, PC)

Koihime Enbu ponnistelee pornosta tyttötappeluksi (PC)

The Escapists: The Walking Dead yhdistelee zombeja oudosti vankilasimulaatioon (PC, PS4, Xbox One)

Witcher 3: Blood and Wine DLC – noiturin tarina päättyy huipputunnelmissa (PC, PS4, Xbox One)

Steelseries Siberia 350 Gaming Headset – ajatukset ihan muualla kuin äänenlaadussa

Game Music Awardissa eroteltiin riitasoinnut sointuvista sävelistä

Proseduraalinen generointi on No Man’s Skyn salaisuus – mutta mitä se on

Powerlan 2016 -reportaasi – pelejä livenä ja ruudulla

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat