UUSIMMAT

Maailmanpankki ideoi Reilun Kaupan kultafarmausta

08.04.2011 12:00 | Tero Lehtiniemi

Jos joku luki otsikon ja aamu/iltapäiväkahvit meinasivat lentää näppäimistölle, ette ole ainoita. Maailmanpankin suuret mielet ovat nimittäin nyt saaneet neronleimauksen. Kultafarmaus tarjoaa uuden raportin mukaan erinomaisen taloudellisen kasvumahdollisuuden monille kehitysmaille. Suurempi vitsi on kuitenkin se, että tälle kunniakkaalle ja rakastetulle teollisuudenalalle ollaan nyt puuhaamassa Reilun Kaupan mallia. Antakaa mun kaikki kestää.

Maailmanpankin infoDev-raportin mukainen Reilun Kaupan malli toimisi suurin piirten näin: kun kuluttaja käyttää esimerkiksi sata dollaria kultaan, siitä 2 dollaria menisi PayPalille, suuri kiinalainen yhtiö saisi kolme kymppiä, kultafarmauksesta vastaava studio 45 ja lopulta yksittäinen työntekijä 23 dollaria. Reilua, mukavaa, hauskaa ja kaikkea!

Valitettavasti raportti ja sen haastattelemat ”asiantuntijat” sivuuttavat täysin kultafarmauksen lieveilmiöt tai kääntävät ne päälaelleen. Yhdessä asiassa se on kuitenkin oikeassa: kultafarmaus toimii siksi että perinteinen rikas länsimaalainen pelaaja on liian laiska saavuttaakseen tavoitteita itse, ja on valmis maksamaan siitä.

Mikäli sivuutetaan homman absurdius paperilla, jää parikin kysymystä: miten tähän malliin suhtautuvat sekä pelejä pyörittävät yhtiöt, että esimerkiksi työntekijöiden oikeuksista aina niin vastuuntuntoiset ja kiinnostuneet kiinalaisfirmat? Niin, sitä minäkin.

Tarkempia statistiikkoja tarjolla esimerkiksi Ars Technican raporttianalyysissä.

Linkki: WoW players could one day buy ”Fair Trade” gold from Chinese farms

Lue myös

Pokemon Black (DS)

iPad 2 pelimiehen perspektiivistä

Komediaryhmä parodioi Limboa

Minecraftilla tehtiin miljoonatili

 

Keskustelu

Sinänsä kannatettavaa siinä missä muukin reilun kaupan toiminta, mutta koska kultafarmaus on sinänsä negatiivinen ilmiö, ei homma oikein toimi. Tuleeko seuraavaksi reilun kaupan heroiinia?

Loistava esimerkki talousjärjestelmän pettämisestä: talous kasvaa mutta mitään aineellista hyötyä ei saada aikaan. Olkoon nälänhätä, kodittomia ja puutteellinen terveydenhuolto ja koulutus, mutta hei, ainakin talous kasvaa.

Muropaketin uusimmat