Uusimmat

Peliklassikko Mystin kehittäjien uutuuspelissä käytettiin tekoälyä kirjoittamaan tarinaa – ja se kyllä näkyy

07.06.2023 12:05 Muropaketin toimitus

Cyan-pelistudion uutukainen Firmament on saanut laimean vastaanoton, ja yksi syy voi olla tekoälyn tuottama sisältö.

Myst muistetaan peliklassikkona, ja Cyan on kehittänyt muitakin pidettyjä pulmapelejä. Studion uusi peli Firmament on kuitenkin jättänyt monet pelaajat kylmäksi. Steamissa vain 65 prosenttia pelin saamista pelaaja-arvioista on positiivisia, Metacriticissä pelin keskiarvo on vain 69, ja ylipäätään Firmament näyttää jääneen hyvin vähälle huomiolle.

Kotakun mukaan huomiota sen sijaan herättää paljastus, että Firmamentissa on käytetty merkittävästi tekoälyn kehittämää sisältöä. Pelin lopputekstien päätteeksi sen kerrotaan sisältävän ”tekoälyavusteista” sisältöä, jonka kehityksessä on Cyanin mukaan käytetty tekoälyksi kutsuttuja työkaluja. Luettelon perusteella ainakin valtaosa pelimaailmasta löytyvistä tekstisisällöistä on tekoälyn avustuksella kehitetty, ja lisäksi jopa ääninäyttely on käsitelty tekoälyn avulla.

Tekoälyn käyttäminen ei ehkä tule Firmamentia pelanneille yllätyksenä, sillä peli on saanut kritiikkiä muun muassa persoonattomasta sisällöstä, monotonisesta kertojasta ja ylipäätään laimeasta tarinamaailmasta. ”Tarina tuntuu steriililtä ja köyhältä, ja se lakkasi kiinnostamasta alkumetrien jälkeen”, tylyttää esimerkiksi yksi pelaaja Steamissa.

Tekoälyn käyttäminen pelikehityksessä on puhuttanut paljon pelimediassa viime aikoina, ja yleisesti tekoälypohjaisia työkaluja kritisoidaan runsaasti. Firmamentin lisäksi lyhyen ajan sisään on paljastunut muitakin pelejä, joissa on käytetty tekoälyn luomaa sisältöä. Esimerkiksi viime vuoden High on Life -peli jäi kiinni tekoälytaiteesta, ja lisäksi ainakin Blizzard Entertainment ja Ubisoft suunnittelevat tahoillaan uusia, tekoälypohjaisia työkaluja pelisuunnitteluun.

Tekoälyn rooli Firmamentissa saa lisäkritiikkiä siksi, että koko pelissä ei Kotakun mukaan kreditoida oikeita ääninäyttelijöitä lainkaan. Sen sijaan tekoälypohjainen sisältö saa erillisen maininnan lopputeksteissä.

Firmament on saatavilla PC:lle.

LUE MYÖS: Duke Nukem -mainoskuva jäi kiinni tekoälyn tekemästä taiteesta – nyt pyydellään anteeksi