UUSIMMAT

Sandy Hooksin kouluammuskelu tutkittiin – ei yhteyttä videopeleihin

28.11.2013 12:00 | Juho Anttila

Viime vuonna peliväkivalta aiheutti runsaasti keskustelua, jälleen kerran. Pääasiallisena syynä oli Sandy Hooksin pikkukaupungissa tapahtunut tragedia, jossa Adam Lanza -niminen nuorukainen ampui 20 lasta ja kuusi aikuista. Syntipukiksi tapahtuneelle valikoitui, mikäs muukaan kuin videopelit.

Traagiset tapahtumat sysäsivät liikkeelle prosessin, jossa erinäiset tahot presidenttiä myöten tutkivat ja ottivat kantaa peliväkivaltaan ja pelien turmiollisuuteen. Toisaalla esitettiin tutkimustietoa, jonka perusteella pelit olivat syyttömiä tapahtumiin, toisaalla taas viriteltiin pelirovioita ja etsittiin syyllisiä väkivaltaviihteen tuottajista.

Nyt, vuosi tapahtuneen jälkeen, myös itse Sandy Hooksin tragedia on tutkittu perinpohjaisesti. Connecticutin syyttäjänviraston julkaisema raportti tutkii Adam Lanzan motiiveja ja taustoja. Loppupäätelmä on se, että Adam Lanza kärsi vakavista mielenterveydellisistä ongelmista. Lanza oli muun muassa sairaalloisen kiinnostunut aiemmista kouluammuskeluista, mikä varmasti kannusti kokeilemaan samaa itse.

Lanza oli toki myös aktiivinen pelaaja, mutta väkivaltaisten videopelien lisäksi miehen pelilistalta löytyi muun muassa Dance Dance Revolutionin kaltaisia teoksia. Lanzan pelivalikoima tai muutkaan tekijät eivät antaneet minkäänlaista syytä olettaa, että peliharrastus olisi millään tavalla innoittanut nuorukaista traagiseen ratkaisuun.

Ikävä kyllä tämäkään raportti tuskin riittää kääntämään niiden päitä, jotka ovat jo lyöneet lukkoon mielipiteensä peleistä ja peliväkivallasta. Niiden kohdalla, jotka vielä empivät suhtautumistaan pelaamiseen, tämän kaltaiset raportit ovat kuitenkin tärkeä osoitus siitä, etteivät pelit ole suinkaan se suuri saatana, jollaiseksi ne joidenkin toimesta mielellään maalataan.

Lähde: Polygon

Lisää aiheesta

Jenkit uskovat kaikesta huolimatta pelien aiheuttavan väkivaltaa

Pelien ja väkivallan suhdetta tutkitaan presidentin määräyksestä

Peliväkivaltakeskusteluun ei ole yksiselitteisiä vastauksia

Keskustelu

@7 En mitään kiertelekkään. Vaan vastasin jo että on jo yritetty, ei hyödytä yrittää enään.

@4 Silti sinusta olisi parempi että ei edes yritetä muuttaa käsityksiä?

@3 Se on todistettu sen verran useasti että ei kyllä tarvitsisi enään ja ne jotka yhä uskoo yhteyteen ovat sitten ties mitä kukka hattuja jotka eivät tälläisiin edes usko, kun pysyvät joka tapauksessa väitteessään.

@2 Niin onhan se ihan turhaa. Ei mitään järkeä tuoda totuutta esiin peleistä vaan annetaan kaikkien uskoa että pelit olisi syyssä. Tästä saattaa seurata vaikka ikärajojen nosto tai K18 pelien häviäminen kokonaan.

Juu ihan turhaa touhua. Mistä olet herneesi perinyt? Tuokin saattaa kääntää useamman ihmisen mielipiteen pelejä kohtaan.

Muropaketin uusimmat