Sunnuntain arvostelutuplassa Arcania: Gothic 4 ja God of War: Ghost of Sparta

21.11.2010 20:01 | Jukka O. Kauppinen

Viikonloppu on ollut jännitystä täynnä. Ja sitäkin laiskempia hetkiä. Jotta nautinto olisi täydellinen, tarjoilemme sunnuntai-illan ratoksi kaksi arvostelua peleistä, joissa magia on totta ja miekat isoja. Tero Lehtiniemi ja Juho Anttila ovat seikkailleet Gothic-roolipelisarjan uusimman teoksen uumenissa, Petteri Kaakinen puolestaan mätkinyt God of War -sarjan viimeisintä peliä.

Lue arvostelut:

Arcania: Gothic 4 (PC, Xbox 360)

Ilo muuttuu kuitenkin hyvin nopeasti hämmennykseksi, sitten turhautumiseksi. Arcania: Gothic 4 on nimittäin rakennettu Gothic-pohjan sijasta perinteiseen action rpg -muottiin. Juoni johdattaa pelaajaa lineaarisesti alueelta toiselle, ja jokaisella on ratkottava paikallisten asukkaiden enemmän tai vähemmän suuria ongelmia jotta tie eteenpäin aukenisi.

Juoni itsessään ei ole edes maininnan arvoinen, ja Gothicien ihastuttavimpana piirteenä olevat, eettismoraalisesti haastavat tehtävät loistavat poissaolollaan. Silloin kun valintoja joutuu tekemään, lopputulos on yleensä joka tapauksessa turha.

 

God of War: Ghost of Sparta (PSP)

Taistelusysteemi on lähestulkoon samanlainen kuin ennenkin QTE-kohtauksineen ja brutaaleine loppuliikkeineen.  Ready At Dawn on kuitenkin vaihtanut taiat uusiin ja tarjoaa jo tutuksi tulleiden ketjullisten terien lisäksi uuden aseen, joka tulee hyödyksi erilaisissa tilanteissa, muttei kuitenkaan korvaa täysin Kratoksen entisiä aseita. Kamppailu on edelleen ihan viihdyttävää, mutta etenkin vaikeammilla vaikeustasoilla eräät hieman huonosti suunnitellut tilanteet voivat ärsyttää. Joskus peli nimittäin laittaa taistelemaan liian monia ja usein liian isojakin vihollisia vastaan turhan pienessä tilassa.

Tarinan läpäisyn jälkeen Ghost of Sparta tarjoaa jo tutuksi tulleen haastepelitilan sekä tuhottomasti erilaisia avattavia ekstroja, jotka liittyvät muun muassa pelin kehittämiseen. Nämä tarjoavat ihan hyvän syyn jatkaa pelaamista vielä sen jälkeenkin, kun viimeisetkin lopputekstit ovat lipuneet ruudulta. Kokonaisuutena paketti on GoW-veteraaneille ehkä turhankin yllätyksetön, mutta toisaalta olisi väärin unohtaa pelin laadukkuus.

Lue myös

Assassin’s Creed Brotherhood (PC, PS3, Xbox 360)

Call of Duty: Black Ops (PC, PS3, Xbox 360)

Fable III (PC, Xbox 360)

Mass Effect 2: Lair of the Shadow Broker DLC (PC, PS3, Xbox 360)

Professor Layton and the Lost Future (DS)