Uusimmat

Tekniikkaa testissä: Gigabyten emolevy, Asusin näytönohjaimet, HTPC-vaihtoehtoja

31.01.2014 17:00 Jukka O. Kauppinen

Muropojat ovat muuten viime aikoina taas testailleet jännää rautaa. Testipenkissä on ollut muun muassa emolevyjä, HTPC-koneita, näytönohjaimia, kännyköitä ja tabletteja! Lukekaapa pois!

Kokeiltua: Gigabyte GA-Z87X-UD7 TH

Gigabyten GA-Z87X-UD7 TH -emolevy on väritykseltään musta-harmaa. Jäähdytysratkaisussa on käytetty tehostevärinä kullan sävyä. Emolevy on E-ATX-standardin kokoinen (305 x 264 mm) ja piirilevy on suuresta koostaan huolimatta kauttaaltaan komponenttien peitossa.

Emolevylle on saatu mahdutettua Z87-piirisarjan lisäksi lukuisia oheislaiteohjainpiirejä. Niistä tärkeimmät ovat Intelin DSL5520 Thunderbolt -ohjain, kaksi Renesas USB 3.0 -ohjainta, Marvell SE9230 -SATA-ohjainpiiri, kaksi Intelin gigabitin verkko-ohjainta ja 8-kanavainen Realtek ALC898 -audiokoodekkipiiri. Lisäksi emolevyllä on kaksi 600 ohmista kuulokevahvistinta.

Piirilevyn takapuolelle on sijoitettu hyvin vähän komponentteja. Prosessoricoolereiden kiinnikkeille on jätetty runsaasti tilaa LGA 1150 -suoritinkannan takalevyn ympäriltä.

Prosessorin virransyöttö on digitaalinen ja siinä on 16 vaihetta. DDR3-muistien virransyötössä on kolme vaihetta. Virransyötössä on käytetty IR3550M-piirejä, joissa on integroitu ohjainpiiri + kaksi mosfettia yhteen piiriin sekä japanilaisia mustia solid-mallisia kondensaattoreita.

Vaihtoehtoja HTPC-käyttöön: Intel Haswell-NUC & Asustor NAS

Nykypäivänä markkinoilla on tarjolla monia erilaisia vaihtoehtoja olohuoneeseen HTPC-käyttöön. Tutustuimme Muropaketissa pari vuotta sitten AMD:n ensimmäiseen Llano-koodinimelliseen APU-piiriin, jonka valjastimme XBMC Media Centerin kanssa kotiteatterikäyttöön. Reilu vuosi sitten perehdyimme puolestaan Intelin houkuttelevaan Next Unit of Computing -konseptiin eli pieneen 10 x 10 cm kokoiseen PC-runkoon.

Nyt vuorossa on katsaus Intelin uusimpaan Haswell-arkkitehtuuriin perustuvaan D54250WYK-malliseen NUC-runkoon, jonka toimivuutta ja ominaisuuksia esitellään monenlaisessa käytössä. Vertailukohtana on edellisen sukupolven Ivy Bridge -prosessoriytimeen perustuva NUC Kit DC53427HYE.

Villinä korttina otimme rinnalle katsastettavaksi Asustorin kotikäyttöön suunnatun AS-302T-mallisen NAS-palvelimen, josta löytyy ulostulot kuvalle ja äänelle. Network-attached storage on tallennusjärjestelmä, joka jakaa tiedostoja verkossa yhteiskäyttöön. Palvelin on kytketty suoraan tietoverkkoon, eikä tietokoneeseen kuten perinteiset kiintolevyt. Asustorin kotikäyttöön suunnattu kahden levyn verkkopalvelin sisältää kattavat HTPC-toiminnot, jotka nostavat mainospuheiden mukaan laitteen käyttöarvon aivan toiselle tasolle.

Asus DirectCU II OC: GTX 780 Ti vs R9 290X

Saimme Muropaketin testilaboratorioon Asukselta omaan piirilevysuunnitteluun ja DirectCU II -jäähdytysratkaisuun perustuvat GeForce GTX 780 Ti- ja Radeon R9 290X-näytönohjaimet. Molemmat ovat tehtaalla valmiiksi ylikellotettuja OC-malleja ja ne on varustettu identtisellä jäähdytysratkaisulla, joten saimme kaivettua näytönohjaimien todellisen potentiaalin ja erot esille. Asuksen GeForce GTX 780 Ti DirectCU II OC suositushinta Suomessa on 709 euroa ja Asuksen Radeon R9 290X DirectCU II OC:n hintataso tulee olemaan reilu 600 euroa.

Esittelemme artikkelissa molempien näytönohjaimien ominaisuudet ja ajoimme pikaiset suorituskykymittaukset 2560×1440-resoluutiolla sekä tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset NVIDIAn ja AMD:n referenssinäytönohjaimiin verrattuna. Lisäksi tutustuimme molempien näytönohjaimien DirectCU II -jäähdytysratkaisun mahdollistamaan lämpötila- ja melutasoon sekä testasimme ylikellotuspotentiaalin.

Tsekkaa myös: