The Last of Us 2 on tulossa – Nyt arvailemme mitä pelissä tapahtuu

02.01.2017 09:16 | Tuukka Hämäläinen

The Last of Us Part II julkistettiin joulukuun alussa PlayStation Experience -tapahtuman yhteydessä, ja nyt alkuperäisen pelin fanit arvailevat kuumeisesti, mitä jatko-osassa voi tapahtua. Pelistä ei kuitenkaan toistaiseksi ole julkaistu kuin lyhyt traileri ja muutama kuva, ja Naughty Dog on paljastanut pelistä yksityiskohtia erittäin säästeliäästi.

Ennen kuin pelistä kuullaan lisäjulkistuksia, esitämme muutamia arvauksia siitä, mitä pelissä tapahtuu. Sanomattakin on selvää, että teksti sisältää runsaasti spoilereita. Jos siis et ole pelannut The Last of Usia (2013), etkä tiedä pelin loppuratkaisua, lopeta lukeminen tähän ja riennä suorinta tietä pelikauppaan.

Ensin on syytä muistuttaa mieleen, kuinka The Last of Us päättyikään. Postapokalyptinen peli seuraa lapsensa menettäneen Joelin ja 14-vuotiaan Ellien taivalta Yhdysvaltain halki yhteiskunnan romahdettua tuhoisan cordyceps-epidemian seurauksena. Ellie vaikuttaa immuunilta tartunnalle ja Joel yrittää saada hänet virallista hallintoa vastustavan Fireflies-järjestön käsiin parannuskeinon löytämiseksi.

Kun kapinalliset viimein tavoitetaan, Joelille selviää kuitenkin, että parannuskeinon etsiminen merkitsisi Ellien kuolemaa. Raivostunut Joel pelastaa hänet ja tappaa kaikki tielleen osuvat. Ellien palattua tajuihinsa Joel valehtelee hänelle, että Fireflies-järjestö on löytänyt useita immuuneja onnistumatta kehittämään parannuskeinoa infektioon. Pelin lopussa Joel ja Ellie ovat saapumassa leiriin, jossa Joelin veli Tommy asuu, ja minne heidänkin voidaan uskoa asettuvan aloilleen.

Loppuratkaisu on kateransuloinen, sillä vaikka Joel päätyi valehtelemaan Ellielle, murhaamaan hyvällä asialla olevia ihmisiä ja riistämään ihmiskunnalta mahdollisuuden pelastukseen, hän teki sen rakkaudestaan Ellietä kohtaan.

Mitä tiedämme?

The Last of Us Part II:sta ei ole paljastettu paljoakaan. Merkittävin lähde tässä kohtaa on traileri, sekä muutama kuva, jotka pelistä on julkaistu. Trailerin voit katsoa alta ja kuvia selata alla olevasta galleriasta.

Viisi vuotta edellisen pelin tapahtumien jälkeen sijoittuvassa The Last of Us Part II:ssa Ellie on 19-vuotias, ja trailerissa hänen nähdään vannovan kostoa jollekulle. Trailerissa nähtävä maalaistalo on myös täynnä ruumiita, jotka joko ovat tai eivät ole pääosakaksikon surmaamia.

Pelin ohjaaja Neil Druckmann on PlayStation Experience -tapahtuman paneelissa kuvaillut, että siinä missä edellinen peli kertoi rakkaudesta, kertoo The Last of Us Part II vihasta. Tämä on tärkeä vihje yrittäessä arvailla, mitä pelissä mahdollisesti tapahtuu.

Myös Ellien tatuointi, josta julkaistiin kuva jo alkusyksystä kenenkään huomaamatta, on huomionarvoinen vihje. Tatuointi nimittäin merkitsee, että Joel ja Ellie eivät ole eläneet viittä vuotta eristyksissä ihmiskunnasta, vaan he ovat olleet osa jonkinlaista yhteisöä – sillä Joel tuskin on opetellut tekemään monimutkaisia tatuointeja.

Kenet Ellie vannoo tappavansa?

Ehkäpä ilmeisimmältä vaihtoehdolta tuntuu, että Ellie vannoo kostoa taholle, joka on surmannut Joelin veljen Tommyn johtaman yhteisön. Ehkäpä he ovat viettäneet hiljaiseloa viisi vuotta, mutta lopulta vihamieliset tahot ovat nujertaneet pienen yhteisön ja vain Joel ja Ellie ovat jääneet henkiin.

Tämä vaikuttaa kuitenkin turhan laimealta ollakseen The Last of Usin jatko-osan lähtökohta. Naughty Dogin nettisivuilla Neil Druckmann kuvailee, kuinka yhtiöllä oli vaikeuksia keksiä kelvollista jatkoa pelille ja että he miltei antoivat periksi matkan varrella. Tuntuukin vaikealta uskoa, että aivan tavanomainen kostotarina olisi lopullinen ”Joelin ja Ellien arvoinen tarina”, kuten Druckmann asian ilmaisee.

Jos Ellie sen sijaan vannoisikin kostoa Fireflies-järjestön puolesta, tarinassa olisi jo aavistuksen enemmän ytyä. Tätä teoriaa tukee se, että trailerin sekä yllä olevaan galleriaan sisältyvän kuvan perusteella talo, jossa Ellie ja Joel nähdään, on kuulunut Firefliesille: Järjestön logo näkyy selvästi spray-maalattuna kylttiin talon pihalla.

Ehkäpä joku taho on tehnyt lopun viimeisestäkin tulikärpäsestä, ja Ellie vannoo etsivänsä ja tappavansa kaikki asianosaiset. Tähän tarinaan syntyisi lisäjännite siitä, että Joel itse lahtasi melkoisen määrän Firefliesin jäseniä edellisen pelin kliimaksissa.

On myös se vaihtoehto, että Ellie onkin kostoretkellä Firefliesia vastaan. Tähän viittaa se, että Ellie mitä ilmeisimmin on itse pistänyt kylmäksi videolla näkyvät ruumiit – hänen vapisevat, veriset kätensä viittaavat tähän – jotka voisivat hyvinkin olla talossa asuneita Firefliesin jäseniä. Mutta miksi Ellie kostaisi heille?

Yksi vaihtoehto on, että Fireflyt jäljittivät Ellien ja Joelin Tommyn leiriin ja lahtasivat koko porukan saadakseen Ellien käsiinsä – onhan ihmiskunnan mahdollisesti viimeinen pelastuskeino uhrausten arvoinen. Tämä taas voisi yllyttää Ellien kostoretkelle. Vaihtoehto kuulostaa sopivan särmikkäältä The Last of Usille, sillä koko väkivallan kierre palautuisi Joelin petokseen ja rakkauteen Ellietä kohtaan. Pelisarjan synkkään maailmankuvaan sopisi hyvin, että rakkaus päätyykin aiheuttamaan lisää kuolemaa.

Mitä Ellie tietää?

Ensimmäisen pelin loppuratkaisun jälkeen tärkein kysymys on, mitä Ellie saa kaikesta tietää. Paljastuuko Joelin petos hänelle koskaan, onko se jo paljastanut vai paljastuuko se vasta Part II:n tapahtumien myötä?

Jos Ellie tietää, että Joel on valehdellut hänelle, hän tuskin lähtisi sotaretkelle Firefliesia vastaan. Jos hän taas ei tiedä, voisivat Ellietä jahtaavat Fireflyt hyvinkin asemoitua Ellien vihollisiksi. Olisi herkullinen asetelma, että Ellie vetäisi Joelin mukaan kostoretkelle Firefliesia kohtaan ja Joel yrittäisi koko ajan salata oman syyllisyytensä tapahtumasarjassa.

Jos taas Joelin petos on selvinnyt Ellielle, Ellie voisi innostus etsimään kapinallisjärjestöä, löytää heidät kaikki kuolleina ja lähteäkin kostamaan jollekin kolmannelle osapuolelle, jota pelaajat eivät vielä tunne. Tästä on kuitenkin vaikea esittää arvauksia.

Piileekö laulussa vihje?

Kuten pelimediassa äkkiä huomattiin, on The Last of Us Part II:n trailerissa kuultava kappale ihan oikea, levytetty biisi. Kyseessä on Shawn James & The Shapeshiftersin kappale Through the Valley, ja sen sanoituksesta voi löytyä vihjaus pelin tarinaan.

Trailerilla Ellie laulaa kappaletta ja lopettaa sen säkeeseen: ”But I can’t walk on the path of the right because I’m wrong”.

Sanoitus viittaa siihen, että Ellie tuntee syyllisyyttä jostakin. Jos hän tietää Joelin petoksesta, hän voisi kokea syyllisyyttä siitä, ettei saanut uhrata henkeään ihmiskunnan pelastamiseksi. Vaikkei olisikaan kyse tästä, tuntuu kappale vihjaavan Ellien olevan syyllistynyt johonkin. Mutta mihin?

Kuoleeko Joel – vai onko hän jo kuollut?

Naughty Dog on paljastanut, että Ellie on The Last of Usin jatko-osan pelihahmo. Koska edellinenkin peli alkaa menetyksestä, eli Joelin tyttären kuolemasta, ja pelin luonnehditaan kertovan rakkauden sijaan vihasta, herää välttämättäkin ajatus, että Joel tulee kuolemaan sen aikana. Ehkäpä Ellie päätyykin kostamaan Joelin puolesta?

Joel näkyy toki pelin trailerissa, mutta Polygon raportoi faniteoriasta, jonka mukaan Joel olisi itseasissa kuollut koko pelin ajan. Naughty Dog on vahvistanut sekä Ellien että Joelin palaavan jatko-osaan, mutta tämähän ei toki tarkoita, että Joelin täytyisi olla elossa. Hän voisi hyvinkin olla mukana pelissä Ellien kuvittelemana neuvojana, jonka kanssa hän keskustelee samaan tapaan kuin trailerissa.

Teoria on ehdottomasti kiinnostava ja jopa mahdollinen. Joelin kuolema tarjoaisi Ellielle painavan syyn kostoretkeen ja se toisi myös täysin uudenlaisen kerronnallisen elementin edellisen pelin sapluunaan.

Joelin kuolema tarkoittaisi kuitenkin merkittävää muutosta The Last of Usin pelimekaniikkaan, sillä useimmissa edellisen osan kohtauksissa Joelilla on vähintään Ellie seuranaan. Kumppani taistelee ja häntä käytetään myös pelin puzzle-tehtävien ratkaisussa. Jos Joel siis onkin jatko-osassa kuollut, saisiko Ellie seuraa aika ajoin muista selviytyjistä vai muuttaisiko Naughty Dog sapluunaa niin rajusti, että Ellie seikkailisikin maailmanlopun maisemissa täysin soolona?

Entäs ne zombiet?

Ellien ja Joelin draaman ohella on kiinnostavaa nähdä, mitä The Last of Usin maailmassa on tapahtunut viiden vuoden aikana. Cordyceps-infektio ja selviytyjien keskinäinen väkivalta ovat verottaneet ihmiskuntaa raskaasti ja hyvä arvaus olisi, että The Last of Us Part II:ssa ihmisiä on vielä vähemmän kuin edellisessä – ellei sitten ryöstelyä ja kannibalismia ole saatu kuriin.

Vähemmän ihmisiä tarkoittaisi loogisesti myös vähemmän tartunnan saaneita, mikä saattaakin tuoda pelin uudenlaisia vihollisia. Edellisessä pelissä tartunnan saaneet jakautuvat kolmeen ryhmään: runnerit, clickerit ja bloaterit. Jatko-osan kohdalla vaikuttaa todennäköiseltä, että luvassa on uusia vihollistyyppejä, etenkin kun cordyceps-infektion on jo nähty kehittyvän ajan kuluessa.

Mielenkiintoinen tarinallinen mahdollisuus piilee juuri cordyceps-infektion kehityksessä. Kyseessä on sieni-infektio, jonka nähdään jo ensimmäisessä pelissä kirjaimellisesti kasvavan tartunnan saaneiden ruumiista, vielä pitkään isännän kuoleman jälkeenkin. Voisiko sieni tätä kautta kehittyä johonkin uuteen, aivan erilaiseen muotoon? (Hiljattain ensi-iltansa saaneessa zombie-elokuvassa The Girl with All the Gifts on samankaltaisia ideoita.)

Cordycepsiin liittyy myös Ellien kannalta kiinnostava mahdollisuus: Ellie on The Last of Us Part II:n kohdalla kantanut tartuntaa jo yli viisi vuotta. Emme kuitenkaan tiedä, onko infektio aiheuttanut hänelle mitään. Voisiko Ellie saada esimerkiksi erikoisominaisuuksia infektion seurauksena? Ainakin hänen kuulonsa voisi vahvistua, kuten tarkkakuuloisilla clickereillä.

Mitä emme tiedä?

Viime kädessä The Last of Us Part II:sta tiedetään toistaiseksi erittäin vähän. Yllä esitetyt arvaukset perustuvat edellisestä pelistä tuttuihin elementteihin, emmekä voi tietää millaisia hahmoja tai ryhmiä jatko-osassa todellisuudessa seikkailee.

Yksi merkittävä kysymys liittyy traileriin: Koska kyseessä on ensivilkaisu peliin, ajattelemme helposti trailerin esittämän kohtauksen olevan pelin lähtökohta. Tästä ei kuitenkaan tarvitse olla kysymys. Kohtaus voi hyvin olla mistä tahansa vaiheesta peliä. Tai se voidaan nähdä pelin aluksi, jonka jälkeen pelin tapahtumat ovatkin jonkinlainen takauma, joka selittää, kuinka tilanteeseen on päädytty.

Trailerin kohtaus voi myös olla käännekohta keskellä peliä: Ehkäpä Joel kuolee pelin edetessä ja tämä kohtaus on hetki, jolloin Ellie päättää kostaa hänen puolestaan.

Neil Druckmannin mukaan pelin julkaisuun on vielä rutkasti aikaa ja ensimmäinen traileri tarjoaa ”pilkahduksen” siitä mitä on luvassa. Vaikka jokin arvaus nyt vaikuttaisikin mahdolliselta, voi olla, että jo pelin toinen traileri kumoaa kaiken, mitä tähän mennessä olemme spekuloineet. Emme voi muuta kuin odottaa ja toivoa parasta.

The Last of Us
Kaikki jutut aiheesta