Uusimmat

Virtuaalitodellisuusvallakumous siirtyi – Oculus Rift julkaistaan vasta ensi vuonna

06.05.2015 21:48 Jukka O. Kauppinen

Harmillisia uutisia virtuaalitodellisuuden vallankumousta odottaneille. Kuten Juho jo toista viikkoa sitten ounasteli, Oculus Rift –virtuaalikypärän julkaisu on nyt virallisesti lykkäytynyt.

Tuolloin Oculus Riftiä kehittävän Oculusin omistavan Facebookin talousjohtaja David Wehner kertoi kertonut sijoittajille suunnatussa puheenvuorossaan, että ”Oculus Rift on vielä hyvin vahvasti kehitysvaiheessa. Suuren mittakaavan laitetoimituksia on turha odottaa vielä hyvään aikaan.”

Wehner ei sulkenut pois mahdollisuutta sille, että laite tulisi saataville pienemmälle porukalle suunnattuna julkaisuna.

Nyt Oculus/Facebook ovat vahvistaneet virallisesti, että 2015 on lopullisesti poissa laskuista. Ensimmäinen vuosineljännes 2016 on uusi tavoite kuluttajalaitteen julkaisuun.

Oculus ei ole avannut tämänhetkisten kehitysversioidensa speksejä tai millaiseksi kuluttajaversiota aikanaan tähdätään.

Oculusille parhaillaan työstävien ohjelmistokehittäjien kannalta lykkäys on kova paikka, sillä kassavirtaa on turha odottaa ennen kuin tuote saadaan kauppoihin. Virtuaalilaitteiden markkinat ovat vuoden kuluttua jo myös varsin kilpaillut, sillä Valve juonii omia HTC Vive -lasejaan tälle vuodelle, CastAR on jo hyvässä protovaiheessa ja ensi vuonna julkaistaan myös Sonyn Morpheus ja Samsungin Gear VR.

Miten tuolloin mahtaakaan käydä, kun laitteita on useita erilaisia, eri tavoin toteutettuna?

Uusia teknologioita tarjotaan meille monelta suunnalta yhtaikaa, ja kaikki ne on rakennettu eri tavoin. Niille tehtävät ohjelmat vaativat omanlaisensa toteutuksen ja rajapinnat. Onko edessämme uusi VHS vs. Betamax- tai HD-DVD vs. Blu-ray –kamppailu, vai pystyvätkö eri valmistajat puhaltamaan sen verran yhteen hiileen, ettei virtuaalitodellisuus kompastu alkuunsa yhteensopimattomiin standardeihin ja kuluttajia hämmentäviin ratkaisuihin?

Lähde: ArsTechnica

Lisää aiheesta

Oculus Riftin julkaisu tämän vuoden aikana vaikuttaa epätodennäköiseltä 

Odottaako virtuaalitodellisuutta digiverinen formaattisota? 

Kumpi oli ensin: täydennetty todellisuus munassa vai kanassa? 

Oculus kävi yritysostoksilla – teknologia laajenee 

Muropaketin uusimmat