Uusimmat

Voitko huonosti virtuaalitodellisuudessa? Virtuaalinenä saattaa auttaa!

27.03.2015 21:00 Jukka O. Kauppinen

Ihminen on loppujen lopuksi vain eläin. Eläin, jota ei ole suunniteltu nykyaikaisen yhteiskunnan tai teknologian ehdoille, joten moni asia tuottaa pikku eläimille yllätyksiä. Kuten se, että aivot eivät vain rekisteröineet sieltä sivusta tullutta autoa tai se, että virtuaalitodellisuuspeli aiheuttaa pahoinvointia.

Toiset pelaavat ihan onnessaan, mutta yksi saa päänsärkyä Nintendo 3DS:n 3D-tilasta, toinen oksentaa virtuaalitodellisuussimulaatiota kokeiltuaan. Jälkimmäiselle on kuitenkin mahdollista tehdä jotain. Niin erikoiselta kuin se kuulostaakin, niin tutkijat ovat havainneet että virtuaalinenän lisääminen virtuaalitodellisuuteen saattaa tehdä kokemuksesta siedettävämmän.

Virtuaalinenän? Kyllä. Se kun tuo visuaaliseen elämyksen elementin, joka meillä kaikilla on näkökentässämme, vaikka emme sitä normaalisti edes huomaakaan. Simulaatioon ympätty nenä luo tunteen todellisemmasta olemuksesta ja siellä oikeasti olemisesta.

Virtuaalitodellisuuskokemus on ihmisaivoille turvallisempi ja uskottavampi myös silloin, kun pelaaja istutetaan esimerkiksi autoon tai lentokoneen ohjaamoon, jossa ympärillä on kiinteä ympäristö. Ulos nähdään ikkunoiden kautta, mikä luo tuntuman aidosta ympäristöstä turvallisine kiinnekohtineen.

Kaupallisten virtuaalitodellisuuspelien tulva alkanee tänä ja ensi vuonna ihan tosissaan, joten onkin kiinnostavaa nähdä millä keinoilla eri kehittäjät ja erilaisten pelityylien kehittäjät luovat peleihinsä turvallisuutta ja siellä olemisen tunnetta kasvattavia kiinnekohtia. Esimerkiksi FPS-pelien tekijöillä tämä on ihan varmasti merkittävä ongelma ja haaste.

Lisätietoja: ’Virtual nose’ may reduce simulator sickness in video games

Kuvat: Wikimedia / Dbenbenn, David Whittinghill/Purdue University

Lisää aiheesta

Astu peliin – testissä pääkameraohjain TrackIR 5 Pro 

Kumpi oli ensin: täydennetty todellisuus munassa vai kanassa? 

Laajennettua todellisuutta pelikoneilla? Microsoft tutkii 

Odottaako virtuaalitodellisuutta digiverinen formaattisota? 

Pahvivirtuaalitodellisuus on siistimpää kuin pahviskanneri