Uusimmat

Vista rikkoo pc-nettipelit?

31.01.2007 16:43 Jukka O. Kauppinen

Yksi Microsoftin DirectX-rajapinnan alkuperäisistä kehittäjistä, nykyään WildTangent-yhtiössä vaikuttava Alex St. John, varoittaa Windows Vistan tuottavan potentiaalisesti runsaasti ongelmia pc-nettipelaajille.

St. John työsti aikoinaan jo ensimmäistä DirectX-rajapintaa Microsoftin leivissä ja siirtyi sittemmin luomaan uraa oman peliyhtiön ruorissa. Hän kertoi pelikehittäjien ammattilaislehti Gamasutrassa aloittaneensa siirtymisen Vista-käyttöjärjestelmän suuntaan jo kaksi vuotta sitten. Matkan aikana hän huomasi monia potentiaalisia ongelmia, jotka vaikuttavat etenkin nettipelien tekijöihin.

Nykyisellään hänen WildTangent-yhtiönsä luo niin sanottuja casual-pelejä, joita myydään muun muassa HP:n, Dellin, Gateway ja Toshiban koneiden mukana.

Tutkiessaan pelien toimivuutta Vista-käyttöjärjestelmässä St. John kuitenkin huomasi, että Vista tuo mukanaan lukuisia rajoituksia ja ongelmia pelaajille. Esimerkiksi Vistassa käytettävä LUA-järjestelmä, Limited User Accounts, ”aiheuttaa valtavia ongelmia ladattavien pelien käytölle ja yhteensopivuudelle Vistassa.”

Järjestelmä pakottaa käyttäjän syöttämään koneen admin-käyttäjän käyttäjätunnuksen ja salasanan joka kerta, kun tämä haluaa ladata minkä tahansa pelin tai pelidemon internetistä. Tämä hidastaa ja vaikeuttaa niiden käyttämistä.

St. Johnin mukaan käyttöjärjestelmän turva-asetukset ovat kaikkineen liian tiukat, minkä takia ne vaikeuttavat ja rajoittavat pelien asentamista ja käyttämistä. Pahimmillaan jopa estävät ohjelmien käytön. Ikärajajärjestelmää käyttävät eivät pysty asentamaan tai ajamaan ollenkaan pelejä, joilla ei ole virallista ikärajasuositusta – kuten pelidemoja tai indie/sharewarepelejä.

Ongelmia ei ilmeisesti esiinny suuren budjetin kaupallisten pelien suhteen, mutta käyttäjän liiallinen rajoittaminen ei tunnu mukavalta. Seuraamme tilanteen kehittymistä. Tuskinpa Vistan yllätykset pc-pelaajille loppuvat tähän.

Lue koko juttu: Opinion: ’Vista Casts A Pall On PC Gaming