Uusimmat

Suomen menestyneimmät e-urheilijat eivät voi voittaa Vuoden e-urheilijan palkintoa – SEUL: ”Se on järjetöntä ja perusteetonta”

10.01.2023 21:42 Muropaketin toimitus

Urheilutoimittajain Liitto on jakanut vuodesta 2020 alkaen Vuoden urheilija -palkintoja myös esports-pelaajille. Suomen suurimmat esports-tähdetä eivät kuitenkaan voi nykyisten sääntöjen mukaan palkintoa voittaa, mikä harmittaa Suomen elektronisen urheilun liittoa

Vuoden e-urheilijaksi valittiin tänä vuonna NHL-pelisarjassa kilpaileva Erik ”EKI” Tammenpää jo toista kertaa putkeen. Palkinto on toki ansaittu, sillä EKI edustaa pelissään maailman huippua, mutta käytännössä ehdokaslista on nykyisellään erittäin lyhyt, sillä palkinto voidaan nykyisellään myöntää vain urheilupelien pelaajille.

”On järjetöntä, ettei elektronista urheilua edelleenkään huomioida vuoden urheilija -valinnoissa muiden kuin “urheilupelien” osalta. Pidän sitä perusteettomana, e-urheilun lajeja eriarvoistavana ja Suomesta löytyvien maailmanluokan e-urheilijoiden syrjintänä.

Suomessa tehdään edelläkäyvää ja menestyvää e-urheilun urheilutoimintaa monella eri sektorilla ja suomalaista tekemistä katsotaan maailmalla monilta osin ylöspäin. Voitaisiin mielestäni olla tämänkin kysymyksen osalta edelläkävijöitä ja näyttää esimerkkiä maailmalle tämän rehdin, yhdenvertaisen ja ennakkoluulottoman lajikirjon laajentamisen muutostyön myötä”, kommentoi aihetta SEULin puheenjohtaja Otto Takala.

Nykyisellään esimerkiksi suomalaiset Dota 2-, Counter-Strike: Global Offensive-, StarCraft 2- ja Valorant -pelaajat eivät voi voittaa vuoden e-urheilijan palkintoa. Siitä huolimatta vuonna 2019 Dota 2 -pelaaja Topias Taavitsainen oli ehdolla Vuoden läpimurto -kategoriassa. Topiaksen ja Jesse Vainikan Dota 2 menestys sekä Joona “Serral” Sotalan historiallinen StarCraft 2 menestys ovat puoletaan olleet ehdolla vuoden sykähdyttävin urheiluhetki -yleisöäänestyksessä.

SEUL vaatiikin kannanotossaan, että Vuoden Urheilija -palkinnon jakaminen tuodaan tälle vuosikymmenelle ja hyväksytään, että Vuoden Urheilijaksi voidaan valita urheilija mistä tahansa e-urheilulajista.