Uusimmat

Fable 2 -haastattelussa peliguru Peter Molyneux

20.06.2008 18:00 Jukka O. Kauppinen

eDome vieraili taannoin Britanniassa Lionhead-studiolla tutustumassa Fable 2 -seikkailupeliin. Microsoftin Xbox 360:lle tuottama seikkailupeli on pitkän linjan pelisetä Peter Molyneuxin tuotantoa, eikä kyseessä ole aivan se kaikkein perinteisin seikkailu.

Kuten ensimmäinenkin Fable, myös Fable 2 yrittää luoda kokonaista pientä elämäsimulaatiota ja tarjota pelaajille paljon vaihtoehtoja oman pelityylinsä etsimisessä. Millaisia, siitä kertoo Peter itse.

Oletko jo lukenut Fable 2:n ensikosketus-artikkelit?

Fable 2 osa 1 – Peter Molyneux jatkaa seikkailupelien uudistamista

Fable 2 osa 2 – miekkaa, magiaa ja koiranelämää

Ja sitten haastatteluun

On todella mielenkiintoista olla täällä ja seurata pelinne valmistumista. Muistan kun olin taannoin Ranskassa ja katselin ensimmäisen Fablen esittelyä yleisölle. Siitä on jo kauan ja niin sinä kuin Lionheadikin olette kokeneet sen jälkeen paljon muutoksia. Kuten myös koko peliala. Mitä mieltä olet yleensäkin pelialan kehittymisestä ja uusista jakelukanavista, kuten digitaalisesta levityksestä?

Se on väistämätöntä. Puhun nyt itsekin kuluttajana. Jos haluan pelata jotain uutta peliä, niin on upeaa jos pystyn tekemään niin menemättä paikalliseen pelikauppaani. Se pätee yhtä lailla elokuviin, musiikkiin, televisioon kuin myös tietokonepeleihin.

Toki myös isoilla kaupoilla on oma roolinsa, mutta luulen että peliala suuntaa vääjäämättä yhä enemmän ladattavien pelien pariin.

Entäpä ero PC- ja konsolipelien jakelussa?

PC-pelimarkkinat muuttuvat parhaillaan todella radikaalisti. Konsolipelit muuttuvat hardcoremmiksi ja PC-markkinat puolestaan yhä kasuaalimmiksi. Yhä suuremman osan näistä PC:n kasuaalipeleistä voi ostaa vain verkosta. Samantapaista siirtymistä tapahtunee silti myös konsolipuolella.

Fable 2 yhdistää erikoisella tavalla kaupasta ostettavan ison seikkailupelin ja netistä ostettavat pienet ladattavat pelit. Mitä toivot näiden ladattavien XBLA-pelien suhteen? (toim. huom. Fable 2:n rinnalla julkaistaan pieniä Xbox Live Arcade -minipelejä, joita pelaamalla voi muun muassa tienata hahmolleen rahaa itse seikkailuun.)

Me teemme aina näitä isoja, valtavia pelejä, joiden parissa väännetään töitä vuosikausia, Minä olen kuitenkin aina haaveillut, että Fablea tai mitä tahansa peliäni voitaisiin pelata useilla eri tavoilla. Ja sitten Xbox Live Arcade saapui ja se oli aivan täydellinen.

Haluaisin jatkaa tällä linjalla niin, että Fable 2:een liittyviä pelejä voitaisiin pelata myös kännyköillä, PC:llä ja muilla alustoilla. Vielä hienompaa olisi se, että näistä eri peleistä voitaisiin olla yhteydessä myös pääpeliin, se olisi todella siistiä.

Puhuit kovasti tarinan ja draaman merkityksestä. Millaisia ideoita pompottelitte, kun loitte pelin käsikirjoitusta?

Tarina sai alkunsa valtavasti suurempana kuin mitä se juuri nyt on. Dene Carter oli vastuussa pelin päätarinasta, käsikirjoituksesta, siinä missä minä itse olin enemmänkin kuin ohjaaja. Minä halusin tarinan olevan yhtaikaa sekä hyvin selkeä että dramaattinen.

Käytämme tarinassa draamaa mutta käytämme teknologiaa auttamaan kertomaan tarinaa tavalla, joka on hieman erilainen. Me yritämme esimerkiksi kehittää ja muuttaa asioita, joiden kanssa pelaaja on tekemisissä, niin että pelimaailma muuttuu toimiesi mukaisesti. Jos esimerkiksi perustat perheen ja teet lapsia, niin perheesi on myöhemmin mukana tarinassa. Ei ehkä kovin suuressa osassa, mutta kuitenkin.

Entäpä pelimaailman avoimuus ja tehtävät? Miten peli jatkuu kun olet pelannut kaikki tarinan päätehtävät läpi – vai jatkuuko se?

Paras tapa kuvata tätä on ehkä piirtää kuva… (toim. huom. ei kuvaa kuvasta, valitan.)

Jokainen pelaaja kokee tarinan mittaan tiettyjä hetkiä. Esimerkiksi kun pelaajat tajuavat, että heidän on kerättävä pelin alussa viisi kultarahaa. Kaikki kokevat sen samanlaisena. Myöhemmin pelin mittaan on toinen kohtaus, johon kaikki pelaajat päätyvät, ennemmin tai myöhemmin.

Kysymys kuuluukin: miten pääsemme tästä ensimmäisestä kohtauksesta toiseen? Matka niiden välillä on jokaiselle pelaajille hyvin erilainen. Minä saattaisin vaikkapa päättää, etten välitä ollenkaan rahasta, perheestä tai mistään muustakaan. Pelaan vain tarinaa ja läpäisen pelin mahdollisimman nopeasti.

Sinä sen sijaan saatat etsiä vaimon, perustaa perheen, muuttaa omaan taloon, tienata rahaa ja tehdä talostani todella kauniin… Tässä pelin elämäsimulaatio ja tarina kohtaavat. Pelaaja päättää pelin tarjoamissa puitteissa mitä tekee ja miten tekee. Tämä valinnanvapaus on mielestäni… lumoavaa.

Tekemisen vapaus on jotain mihin olet aina peleissäsi tähdännyt…

Kyllä,  olen yrittänyt mutta se on kovin haastavaa.

Esimerkiksi nyt Fable 2:n kanssa dialogin käsikirjoittaminen ja äänittäminen on todella työlästä. Pelin tarina voi mennä niin moneen eri suuntaan, polveilla ja kiemurrella, että keskusteluvaihtoehdoissa riittää valtavasti työtä. Ja kaikki potentiaaliset vaihtoehdot täytyy ottaa huomioon…

Fable 2:sta ja puheistanne huomaa, että olette selvästikin pelanneet paljon BioShockia. Siinähän oli hyvin mielenkiintoinen idea pelin tarinan tekemistä ikään kuin valinnaiseksi, pelaaja itse pystyi päättämään lukeeko tarinaa ja juonta vai ei.

Kyllä vain. Minusta BioShock on fantastinen peli ja heidän tapansa kertoa pelin tarinaa oli upea, todella upea. Se miten pelaaja pystyi noukkimaan nauhurien tallenteita ja kuuntelemaan niitä, purkaen juonta pala kerrallaan. Se oli ensiluokkaista!

Se oli meille myös inspiroivaa. Usein kuvitellaan, että tarinaa kertoessaan pelaajalle on pakko kertoa ja näyttää aivan kaikki. Esimerkiksi jos joku puhuu, niin pelaajalle täytyy näyttää kuka on äänessä.

BioShock todisti minulle, että voit tehdä todellista draamaa näyttämättä ketään – vain pelkällä äänellä ja puheella.  Kuulemasi voi olla paljon tärkeämpää kuin mitä näet.

Lisäksi tajusin, että minullahan oli paljon jännittävämpää kun pystyin tekemään asioita, jatkamaan pelaamista, samalla kun tarinaa avattiin taustalla. Huomasin kiinnittäväni itse tarinaan paljon enemmän huomiota kuin mitä olisin muuten tehnyt. Joten kyllä, BioShock oli meille todella inspiroiva peli.

(toim. huom. tämän huomaa esimerkiksi Fable 2:n välivideoita, jotka eivät ole enää perinteisiä videoita. Pelaaja voi liikkua niiden aikana, katsella ympärilleen, puuhailla omiaan – tarinavideot ovatkin interaktiivisia ja halutessaan pelaaja voi skipata liiat pulinat ja lukea pelkästään tiivistelmän tai tehtävänannon. Tämän inspiraatio löytyy BioShockista, mutta ajatus muokattu omaan peliin ja omiin ideoihin.)

Fable 2 vaikuttaa näkemäni perusteella hienolta roolipeliltä, jopa tavallaan kasuaaliroolipeliltä. Minusta se näyttää jopa eräällä tavalla uudenlaiselta lähestymistavalta roolipelien maailmaan.

No, rehellisesti sanoen minulla ei ole oikeutta sanoa tuohon mitään, kommentointi on teidän tehtävänne… Mutta mielestäni, kun katsotte peliä kokonaisuutena ja mietitte että onko tämä jollain tapaa erilainen aiemmin pelaamiini peleihin verrattuna, niin vastaus on kyllä.

Yritän tehdä pelistä yhtaikaa sekä helposti lähestyttävän, jännittävän että huikean syvällisen. Yritän sekoittaa erilaisia aineksia yhteen, ehkä hieman uudella tavalla.

Pelistä esiteltiin sekä taistelua, seikkailua että lapsuutta. Pelin eri osiot olivat mielenkiintoisen erilaisia. Huomasin kuitenkin, että taisteluosiossa ei ollut lainkaan musiikkia tai rytmittelyä, mistä olin lukenut aikaisemmin?

Totta. Esittelimme viiden vuoden E3-messuilla taistelujärjestelmää. Tänään esittelemämme peli oli kuitenkin sananmukaisesti eilen valmistunut buildi, johon emme olleet hioneet taistelujärjestelmää musiikkeineen ja rytmeineen valmiiksi. Ne lisätään taistelujärjestelmään vasta myöhemmin. Toden sanoakseni, pelasin tänään ensimmäistä kertaa näkemäänne luolastoa…

 

Tässä välissä iski kylmä todellisuus. Puolivälissä luvattua haastatteluaikaa oveen jo koputeltiin. Sitten pressiemäntä käytti jo valtavaa luutaa huoneen tyhjentääkseen. Niinpä asialistalla ei päästy oikeastaan pitkällekään, mutta minkäs teet.

No, paljon tuli kuitenkin kuultua ja juteltua muuallakin kuin varsinaisen haastattelun äärellä. Tarinaa löytää muun muassa julkaistuista ensikosketus-jutuista ja koko paketti solmitaan yhteen sillä lopullisella fiilistelyjutulla.

 

Tekijä: Lionhead Studios
Julkaisija: Microsoft Game Studios
Tulossa: Xbox 360, 2008
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu: http://www.lionhead.com/fable2/

 

Lisää aiheesta

Fable 2 -kehityspäiväkirja esittelee pelikuvaa ja Lionhead-huumoria

Fable 2 osa 1 – Peter Molyneux jatkaa seikkailupelien uudistamista

Fable 2 osa 2 – miekkaa, magiaa ja koiranelämää

Lionhead juhlii 10. syntymäpäiväänsä, julkaisee Fable 2 –videoita

Lue lisää eDomesta

Battlefield: Bad Company ja Battlefield Heroes – vakavan hauskaa sotimista

Dragon Ball Z: Burst Limit -haastattelu

LEGO Indiana Jones: The Original Adventures (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

Mercenaries 2 -ensikosketus – suurempaa, kauniimpaa, parempaa

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots (PS3)

Overlord: Raising Hell (PS3)

Race Driver: GRID (PC, PS3, 360)

Sacred2 Fallen Angel – haastattelussa tuottaja Peter Kullgard

Wiikon wanha: Willy Beamish

Wiin Virtual Console -ladattavat pelit testissä – onko Nintendo iskenyt retrokultasuoneen?