Uusimmat

Rez HD – Dreamcast-legenda palaa uudelle sukupolvelle

11.03.2008 15:57 Antti Mutta

Muinainen Rez on yksi niistä peleistä, jotka ovat viehättäneet sen aikoinaan Dreamcastilla kokeneita pelaajia halki laitesukupolvien. Ei syyttä, onhan kyseessä yksi omaperäisimmistä ja omituisimmista räiskintäpeleistä ikinä. Eikä sen musiikillisiakaan ansioita voi väheksyä – Rez oli yksi niistä peleistä, jotka pohjustivat myöhempien musiikillisten rytmipelien tulvaa.

Saimme haastatteluun Rezin tehneen Q Entertainmentin luovan päällikön Tetsuya Mizuguchin, joka kertoo Rezin uusintaversiosta.

Rezin paluu

Rez ei valitettavasti saavuttanut ansaitsemaansa kaupallista menestystä alkuperäisen julkaisunsa aikana. Mielestäni Xbox Live Arcade on sopiva julkaisualusta, jotta Rez löytäisi laajemman yleisön. Miten itse luulet XBLA-version vaikuttavan pelin suosioon?

Olen samaa mieltä, että XBLA sopii täydellisesti Rez HD:n kaltaiselle pelille. Rez on varsin yksinkertainen kasuaalipeli, jota pidettiin monimutkaisena ja vaikeana ymmärtää ensimmäisen julkaisun aikaan vuosina 2001 ja 2002 Dreamcastilla ja PlayStation 2:lla.

Jos meillä vain olisi ollut mahdollisuus demoversion julkaisuun silloin, olisi peli pärjännyt varmasti paremmin. Läheskään kaikki eivät olleet valmiita maksamaan täyttä hintaa pelistä, jota he eivät täysin ymmärtäneet. XBLA:ssa on nimenomaan hienoa se, että peliä voi kokeille ennen ostopäätöksen tekoa. Voimme myös tarjota pelin halvempaan hintaan kuin vähittäiskaupassa. Digitaalisen levityksen ansiosta Rezin kaltaisille peleille on avautunut uusia mahdollisuuksia, jolloin niin ensikertalaisilla kuin faneilla on tilaisuus pelata niitä.

Sitä paitsi viime vuosien musiikki- ja rytmipohjaisten pelien suosion ansiosta olen toiveikas, että ihmiset haluaisivat kokeilla Rez HD:n kaltaista peliä.

Oliko Rezin lisenssi vaikeaa saada Segalta?

Se ei ollut yhtä vaikeata kuin voisi kuvitella. Segan johto ymmärsi toiveeni Rezin uudelleenluomiseksi uudessa ja täydellisessä muodossa. Olen erittäin kiitollinen saamastani tilaisuudesta, ja toivon, että sekä fanit ja ensi kertaa Rezin kokevat nauttivat pelistä.

Mitkä ovat suurimmat erot Rez HD:n ja alkuperäisen julkaisuversion välillä?

Lukuun ottamatta korkeapiirtotilaan päivitettyä grafiikkaa ja digitaalista monikanavaääntä, peli on sama kuin ennenkin. Kaikki pelitilat, pelialueet, kentät ja musiikki ovat tuttuja. Kun loin alkuperäisen Rezin, jouduimme käymään läpi lukuisia yrityksiä ja erehdyksiä, jotta saimme toteutettua toivomamme audiovisuaalisen kokemuksen – ja se oli parasta, mihin kykenimme silloin. Rez HD antoi mielestäni mahdollisuuden työstää ongelmakohtia ja viimeistellä peli sellaiseksi, joksi sen kuvittelin mielessäni alunperin. Rez HD on minulle täydellinen versio Rezistä.

Lisäsimme Rez HD –versioon muutamia pelikokemusta muokkaavia ominaisuuksia. Yhdistämällä koneeseen ylimääräisiä ohjaimia voi kokea toisenlaisen transsitärinän kuin omasta ohjaimestaan. Lisäsimme myös jotain uusia äänitehosteita ja visuaalisia efektejä, esimerkiksi luolan, metsän ja konserttisalin tilaefektit ääneen ja seepiavärin, laattatehosteen ja liikesumeuden visuaalisiin tehosteisiin.

Rehellisesti, mitä mieltä olet Trance Vibratorista?

Trance Vibratorin takana oli ajatus värähtelyn ja stimulaation välittämisestä pelaajalle visuaalisten ja auraalisten efektien lisänä. Mielestämme laite toi oman lisäsävynsä pelikokemukseen ja auttoi synestesian tunteen luomisessa.

eDome toim. huom: Trance Vibrator oli ainoastaan Japanissa myyty Rezin PlayStation 2 –version lisälaite, joka värisi pelin tapahtumien mukaan. Alkuperäisenä tarkoituksena oli pitää vibraattoria kädessä, asettaa se taskuun tai istua sen päällä. Lisälaite sai kyseenalaista huomiota, kun Game Girl Advance -sivusto julkaisi artikkelin vibraattorin käytöstä seksivälineenä.

Aiotteko jatkaa Rez-sarjaa? Näemmekö kenties Rez 2:sta?

Ensin on katsottava, millaisen vastaanoton saamme XBLA-pelaajilta! Riippumatta siitä onko kyse Rez 2:sta tai jatko-osasta Rezille, on tehtäväni synesteettisten, aistien sekoittumiseen liittyvien kokemusten, luominen interaktiivisen viihteen tai muiden taidemuotojen avulla.

Millä tavoin Rez hyödyntää Xbox Liveä?

Rez HD on yhden pelaajan peli, joten minkäänlaisia moninpelitiloja ei ole. Score Attack –pelitilan pisteet tallentuvat Liven ranking-listoille ja kaikkein aikojen 20 parhaan pelaajan suorituksia voi katsella Replay Theaterin kautta.

Tukeeko Rez HD Xbox LIVE Vision –kameraa?

Ei tue.

Käyttääkö uusi Rez samantapaista musiikkia kuin alkuperäinenkin vai onko äänimaisemaa muokattu?

Kaikki alkuperäisen Rezin elementit, myös musiikki, on siirretty Rez HD:een. Kappaleet on miksattu ja masteroitu uudelleen 5.1-ääniformaattiin.

Minkälaiset asiat innoittivat sinua Reziä tehdessä?

Monenlaiset asiat ja ihmiset inspiroivat minua luomaan Rezin. Yksi merkittävimmistä oli kuuluisa 1900-luvulla elänyt kuvataiteilija Vasili Kandinski. Hänen maalauksiinsa vaikutti huomattavasti musiikki – sen ruumista stimuloiva ilmaisuvoima ja sen tarjoama visuaalisen mielikuvituksen vapaus. Halusin luoda pelin, jossa synestesian, eli eri aistien sekoittumisen idea, toteutuu äänien, visuaalisten efektien ja tärisyttämisen avulla.

Eikö 800 MS pistettä ole mielestäsi liikaa Rez HD:sta?

Kun ottaa huomioon, että kyseessä on kokonaan uusiksi rakennettu versio vanhasta pelistä ja että pelikokemus on aikaisempaa monipuolisempi, 800 pistettä ei ole liikaa. Useita pelejä on julkaistu samaan hintaan ja Rez HD tarjoaa yhtä paljon, jos ei jopa enemmän, vastinetta rahalle.

Oletteko aikeissa julkaista ladattavaa lisämateriaalia Reziin, esimerkiksi uutta musiikkia tai visuaalisia efektejä?

Meillä ei ole suunnitelmia ladattavan materiaalin osalta. Minulle tämä on täydellinen versio Rezistä, ja toivon pelaajien nauttivan siitä yhtä paljon kuin minäkin. Vaikka Rez on yksinkertainen peli, mielestäni sillä on huomattavasti uudelleenpelausarvoa. On hyvinkin mahdollista löytää jotain uutta jokaisella pelikerralla.

Onko teillä suunnitelmissa tuottaa lisää XBLA-nimikkeitä tai luoda uudestaan muiden United Games Artists –pelejä?

Vaikka en saakaan puhua työn alla olevista tai tulevista projekteista, voin sanoa että Xbox 360 ja Xbox Live Arcade ovat hyvin puoleensavetäviä alustoja. Toivomme voivamme tuottaa lisää laadukkaita pelejä, jotka tarjoavat pelaajille rikkaan sekä viihdyttävän pelikokemuksen.

Mikä on näkemyksesi muista musiikkipeleistä, jotka ovat menestyneet Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, esimerkiksi Guitar Herosta ja Rock Bandista?

Mielestäni ne ovat jännittäviä ja on hienoa nähdä niiden menestyvän. Musiikki- ja rytmipelejä on aina ollut siellä sun täällä, mutta mainitsemasi kaksi peliä ovat nostaneet interaktiivisen viihteen aivan uudelle tasolle yhteispelin, ladattavan sisällön ja rokkitähti-ideansa ansiosta.

Kiitämme XCN-verkostoa yhteistyöstä haastattelun toteutuksessa.

 

Rez HD

Saatavissa: Xbox 360

Pelin kotisivu: http://www.xbox.com/en-US/games/r/rezhd/

   

Lue lisää eDomesta

Legendaarinen musiikkipeli Rez Xbox Live Arcadeen

PlayStation 3:n ladattavat pelit testissä – PlayStation Storen parhaat

Devil May Cry 4 (PC, PS3, 360)

Lost Odyssey (360)

Naruto: Rise of a Ninja –haastattelu – animea/mangaa pelikansalle

Patapon (PSP)

The Club (PC, PS3, 360)

WipeOut Pulse -videohaastattelu