Uusimmat

Archlord – kukkulan kuninkaat nettiseikkailuna

26.10.2006 17:16 Jukka O. Kauppinen

Archlord on astetta erikoisemman kuuloinen verkkoroolipeli. Pelaajien ultimaalinen haave on näet nousta pelimaailman hallitsijaksi. Miten eurooppalaiset pelaajat jaksavat aasiagrindiä?

Archlordin taustalla on korealainen pelitalo NHN Games, joka pitää majaansa useammassa kokonaisessa pilvenpiirtäjässä kotimaassaan. Länsimaissa NHN on erinomaisen tuntematon tekijä, vaikka yhtiö onkin julkaissut Aasian markkinoilla lukuisia hyvin menestyneitä tuotteita. Neljä vuotta työstetty Archlord on yhtiölle ensimmäinen massiivisen mittakaavan verkkoroolipeli. Codemasters viritti pelistä läntisille pelimarkkinoille soveltuvan version.

Fantasiaa ja keskiaikamättöä

Archlordin alkuasetelma on kliseinen. Tapahtumat sijoittuvat tyypillisen keskiaikaishenkiseen fantasiamaailmaan, jossa taikuus ja väkevät miekkamiehet ovat voimissaan.

Maailmaa asuttaa kolme rotua, eli ihmiset, kuuhaltiat ja örkit. Rotujen suhteet eivät ole kaikkein lämpimimmät, mutta täyttä sotaakaan ei käydä. Ihmiset tosin katsovat örkkejä todella karsaasti, koska he olivat örkkikansan orjia vielä muutama sata vuotta sitten.

Jokaisella rodulla on myös muutamia hahmoluokkia, nekin suoraan roolipelikliseiden suuresta kirjasta. Ihmispelaaja voi olla ritari, samooja tai maagi. Örkeille löytyy berserkkeri/soturi, shamaani ja samooja. Lähinnä animetipuja muistuttavat yöhaltiat voivat valita vain kahdesta luokasta, eli elementalisti-taikurista tai samoojasta.

Rotujen ja hahmoluokkien rajallisuus yllättää jo alussa. Yleensähän pelit yrittävät tarjota mahdollisimman paljon valinnanvaraa. Jätetäänkö tässä varaa laajennuksille? Vai viekö peli niin mukanaan ettei muuta edes ehdi kaivata?

Hahmoista muuten paistaa hauskalla tavalla itämainen näkemys lännen keskiajasta. Ihmishahmot ovat kiiltäviin panssareihin pukeutuneita sotureja. Örkit hirmupetoja. Ja yöhaltiat, oi noita pikku keijusia, jotka eivät edes tunne miessukupuolta. Paljostako vetoa, että haltiapopulaatio tulee olemaan suurempi kuin muiden rotujen yhteensä?

Valtias Archlord

Animetipujen ohella pelillä on oltava toinenkin koukku nettiseikkailujen maailmasta erottuakseen. Archlordissa se on maailmanvaltius.

Alkupeli on normaalia seikkailua ja tehtävien suorittamista. Ajan myötä pelaajia ohjataan kohti kiltatoimintaa.

Kiltojen ylimmäinen, korkein tavoite on löytää ja valloittaa jokin pelimaailmasta löytyvistä linnoista ja osallistua linnoja miehittävien kiltojen yhteiseen valtavaan taisteluun. Taistelun voittaja voi yrittää vallata Archlordin linnan. Onnistuessaan yksi kiltalainen nimetään pelimaailman herraksi ja valtiaaksi, Archlordiksi, seuraavan 21 vuorokauden ajaksi.

Peli onkin siis melkeinpä poliittinen sotasimulaatio. Äänet vain jaetaan asein.

Archlordiksi ei kuitenkaan nousta noin vain. Peli julkaistiin Koreassa jo yli vuosi sitten, eikä ensimmäistä Archlordia ole vieläkään löytynyt. Kuten Codemastersin Adam McGowan totesi, ”pelaajat nahistelevat liikaa keskenään, eivätkä ole saaneet vielä pystyyn tarpeeksi suurta, vähintään 150 pelaajan kiltaa. He eivät ole myöskään löytäneet vielä kaikkia pelimaailman asioita, eli laajuutta ja tutkittavaa piisaa.”

Eli aasialaiset grindaajat ovat tahkonneet peliä vuoden, ilman yhtään Archlordia? Eiväthän elämähakuiset länsipelaajat saa aikaiseksi yhtään yliherraa tällä vuosituhannellakaan!

No, onneksi tilanne ei ole aivan näin paha. ”Me voimme muokata peliä länsipelaajien tarpeita vastaavaksi ja muuttaa myös vaikeustasoa”, McGowan kertoo. Huh helpotusta!

Mutta miksi edes yrittää Archlordiksi? Mitä pelaajat siitä saavat, ikuisen kunnian ja linnan seinälle laitettavan taulun ohella? Valtiaan kilta voi käyttää Archlordin linnaa ja nauttia näköaloista. Valtias voi määrätä pelimaailman verotuksesta ja pistää tulot joko omaan tai killan pussiin.

Valtiaalla itsellään on muutamia mehukkaita toimintoja. Tämä voi kiitää pelimaailmassa valtavalla lentävällä lohikäärmeellä, muuttaa pelimaailman säätilaa ja loitsia meteorisateen minne vain haluaa. Tästä saatte, senkin animehaltiat! Ja tästä! Ja maailman ensimmäinen Archlord saa replikahaarniskan.

Pakko kuitenkin sanoa, että ainakin näillä näkymin Archlordin bonukset tuntuvat päälleliimatuilta. Jos pelaaja kerran on maailman valtias, niin saisi tällä olla järkevämpiäkin vaikutusmahdollisuuksia kuin verotus tai ylivertaiset taistelukyvyt.

Archlordin voi muuten tappaa.

Mittavaa matkaamista

Codemasters kehuu Archlordin olevan todella laaja. Julkaisussa tarjolla on 2500 tehtävää, joiden myötä pelimaailma tulee tutuksi joka kolkkaa myöten. Visuaalisesti se on kaunis ja hyvin animoitu. Mutta entä sisältö? Painotus tuntuu olevan pelaajien välisessä PvP-tappelussa ja käyttöliittymästä haistaa selviä World of Warcraft –piirteitä.

Mutta toimiiko se? RF Online todisti, että vaikka aasiajutut ovatkin muodikkaita, niin aasialaiseen makuun tehty peli ei välttämättä toimi lännessä. Archlordin on vielä todistettava itsensä käytännössä.

Lisätietoja: http://www.archlordgame.com/