Uusimmat

CH Eclipse Yoke sopii niin mopocessnoille kuin jumbojeteille

09.12.2009 16:40 Jukka O. Kauppinen

Yoke-tyyppiset ohjaimet ovat suurta huutoa rauhanomaisten lentosimulaattorien ystäviden keskuudessa. Ovathan ne olemukseltaan ja käytettävyydeltään tavallista tikkua lähempänä oikeiden lentokoneiden ohjaustapaa.

CH Productsin ohjaimet ovat perinteisesti pelivekottimien Rolls Royceja. Eclipse Yoke on laadultaan ehta Rollsi, mutta käytettävyydessä on ripaus Ladaa.

Eclipse on paranneltu painos CH:n aiemmasta Flight Sim Yoke –ohjaimesta. Ohjaimissa ei ole juuri eroja muotoilun tai liitäntöjen suhteen, mutta Eclipsessä on enemmän toimintoja ja näppäimiä. Suurimmat ohjainten väliset erot löytyvät ohjaussauvan kahvojen päästä ja keskiöstä. Eclipsessä molemmissa sarvissa on kahdeksansuuntainen hattu, kaksiasentoinen keinukytkin sekä liipasin etusormelle. Lisäksi ohjauskahvan keskiössä on kaksi ohjelmoitavaa rullaa, kolme nappia ja kolmiasentoinen kytkin, jonka avulla ohjaimen namiskoihin voi ohjelmoida kolme eri toimintoa.

Tärkeimmiten Eclipsessä on kaikkiaan kuusi ohjausakselia. Ohjaussauvaa voi vetää ja työntää, mikä vaikuttaa lentokoneen korkeusvajaan. Kääntämällä lentokoneet tietysti kallistuvat. Peukaloilla voi käyttää kahta analogista liukukytkintä, jotka vastaavat lentokoneen peräsimiä. Eclipsen kera ei siis tarvita lainkaan erillisiä polkimia, joskin sellaiset voi koneeseen tietysti asentaa.

Loput kolme akselia ovat ohjaimen päällä olevat kolme vipua, joihin voi määritellä lentokoneen, helikopterin tai muun vekottimen loppuja toimintoja. Näitä ovat tyypillisimmin kaasu, seos ja lapakulmat, toki simulaattorista riippuen.

 

Leppoisaa lentämistä

Ohjaimen asennus ja käyttöönotto on vaivatonta. USB-piuha vain koneeseen ja menoksi. Kaikki ohjaimen napit ja akselit, keskiön kahta trimmipyörää lukuun ottamatta, näkyvät tietokoneelle normaaleina peliohjaimen akseleina. Näin laitetta voi käyttää sellaisenaan, plug’n’play-henkeen.

Enemmän hyötyä saa toki asentamalla CH:n tikkusoftan, joka tarjoaa kattavat mahdollisuudet ohjaimen herkkyyksien ja toimintojen säätämiseen. Tosin ohjelmisto toimii vain Windows-käyttöjärjestelmässä, Mac- tai Linux-käyttäjät joutuvat tyytymään perustoiminnallisuuteen.

Ohjelmiston avulla virtuaalipilotti saa käyttöönsä myös keskiön trimmirullat sekä tilavalitsimen kautta useita eri toimintoja ohjaimen nappuloihin.

Entäpä se tärkein, käytettävyys? Sotakoneiden lentäminen Yoke-ohjaimella osoittautui jälleen kerran silkaksi masokismiksi. Siviilisimulaattoreissa se kuitenkin on erinomainen. Rauhallisten koneiden leppoisa ohjaaminen on Yokella luontevaa. Ohjaustuntuma on tarkka ja ohjaimen vetäminen/työntäminen sekä kääntäminen toimivat kuin missä tahansa pienkoneessa. Lentotuntuma on täsmällinen ja ohjain on tarkka. Tosin ainakin testikappaleessa oli keskipaikkeilla pieni piikitys. Sitä voi ounastella yksilöviaksi, vialliseksi potikaksi, koska CH:n ohjaimissa ei tällaisia perusbugeja ole normaalisti tekniikassa.

Ohjaussauvan nappulat ja keinut ovat loogisilla ja helposti käytettävillä paikoilla. Koko ajan ulottuvilla olevat kaksi hattua ja kuusi nappulaa riittävät hyvin lentämisen perustoimintoihin. Sen sijaan ohjaimen rungon etureunassa olevat kaksi kaksiasentoista kytkintä on sijoitettu hieman hankalasti juuri ohjaussauvan taakse. Oikeanpuoleiseen yltää hyvin mutta vasemmanpuoleista kytkintä täytyy kurotella hankalasti.

Myös rungon päällä olevat kaasu- sun muut vivut ovat vähän hankalia. Ne ovat toki lähellä ja selkeästi esillä, mutta esimerkiksi laskeuduttaessa vipujen säätäminen voi olla hankalaa. Tämä voi toki riippua asennosta ja ohjaimen sijainnistakin, mutta kahdessa eri paikassa ja kokoonpanossa kokeiltaessa vivut olivat aina hankalasti toisen kahvan takana. Joko pilotti ohjasi konetta vasemmalla kädellä ja piti oikeaa kättään mutkalla kahvan yllä tai sivulla kaasu/seosvipujen äärellä, tai sitten vasen käsi kurotti vivuille vinosti sarvien välistä. Kummin vain, vipujen käsittely oli muutenkin kiireisessä tilanteessa kömpelöä.

En ihmettelisi, jos raskaamman sarjan siviililentäjällä olisi erillinen useamman vivun tarjoava apuohjain kaasuja ja seoksia varten Yoken sivussa. Tosin esimerkiksi CH:n omalla Throttle Quadrant USB –ohjaimella on hintaa sen 200 euroa. Kalliiksi tulee, taas kerran, ellei tyydy Saitekin kolmivipuiseen Pro Flight Throttle Quadrantiin. Sen sentään saa 50-60 eurolla.

Peukaloperäsin on tarkkuudeltaan ja käyttökelpoisuudeltaan välttävä. Siitä on iloa, jos pilotilla ei ole entuudestaan kunnon polkimia, mutta käsiperäsin ei ole herkkyydeltään tai luonnollisuudeltaan parasta A-ryhmää.

Pienet ergonomiakritiikit pois lukien Eclipse Yoke on erittäin hyvä ohjain siviilisimulaattoreita harrastavalle. Se on luonnollinen lentokoneen jatke, tarkka ja käteen sopiva. Sauvojen muotoilu on erinomainen ja kahvan namiskuukkelit on sijoitettu loogisesti. Ohjain on myös helppo kiinnittää pöydän reunaan. Ruuvaukseen ei tarvita apuvälineitä eikä kunnolla kiinnitetty Yoke irtoa tai löysty kesken rankempienkaan ohjausliikkeiden. Ohjaussauvan edestakainen liike tosin vaatii runsaasti tilaa Yoken taakse, sillä ohjaussauva työnnettäessä ohjaussauvan varsi työntyy pitkälle rungon taakse.

Jos noin 140 euron hinta osuu budjetin sallimiin mittoihin, niin tästä parempaa Yoke-ohjainta ei taida helposti siviilisimuihin löytyä.

 

CH Eclipse Yoke
Valmistaja: CH Products
Hinta: noin 140 euroa
Lisätietoja: CH Eclipse Yoke USB (lento-ohjain)
Jukka O. Kauppinen

 

Ominaisuudet:

  • 8-suuntainen näkymäpainike molemmissa ohjainkahvoissa
  • Ohjelmoitava rullatrimmi painikkeella
  • Kaksi taustavalaistua painiketta + kolmas perinteinen painike
  • Kaksi 2-osaista flipper-painiketta
  • Kaksi perinteistä painiketta molempien ohjainkahvojen takana
  • 6 analogista ohjainakselia
  • Värikoodatut kahvat kaasu-/lapakulma-/seossäätöön
  • Kestävä materiaali ja vankat komponentit
  • Vapaastikelluva, tarkka akseli
  • Säädettävä kiinnitys (suositeltu vahvuus 2cm-5,5 cm)
  • Ergonominen ote ja aidot ohjainliikkeet
  • Kahden vuoden takuu

 

Lue myös

Assassin’s Creed II –haastattelu ja videoesittely

Heavy Rain -ennakko (PS3)

Left 4 Dead 2 (PC, Xbox 360)

Logitech G19 – testissä tosipelaajan supernäppäimistö

Logitech Wireless Guitar Controller – luksuskitara musiikkipeleihin

Testissä SteelSeries XAI laserhiiri – peto hiiren vaatteissa

Wiikon wanha: Decathlon