Creative GigaWorks T40 – laadukas haastaja ilman bassokaiutinta

09.11.2007 14:47 | Muropaketin toimitus

Tietokonekäyttäjä tarvitsee nykypäivänä toimivaa äänentoistoa moneen tarkoitukseen: koneella kuunnellaan musiikkia, katsellaan elokuvia ja videoita sekä pelataan pelejä. Peruskäyttäjät tyytyvät monesti koneen mukana tuleviin kahteen pieneen purkkikaiuttimeen, mutta hiemankin enemmän potkua äänentoistoltaan vaativa ostaa joko järeämmän tietokonekaiutinpaketin tai kytkee koneensa osaksi kotistereojärjestelmää.

Muropaketti testasi kevyempää mutta tasokasta äänentoistoa lupaavat Creativen GigaWorks T40 –kaiuttimet.

Monille tietokoneen liittäminen kotistereoihin voi olla hinnan tai tilantarpeen takia mahdoton vaihtoehto, joten helpoimmaksi jää hankkia erillisellä bassokaiuttimella varustettu tietokonekaiutinpaketti.

Vaikka tietokonekaiuttimien äänenlaatu onkin parantunut huimasti 90-luvun muovisista ”purnukoista”, ei niistä voi vieläkään puhua samassa lauseessa erillisenä myytävien hifi-kaiuttimien kanssa. 2.1-kaiutinpaketit alkoivat virrata markkinoille ennen vuosituhannen vaihdetta ja ne toivat mukanaan lisää jytkettä ja pelielämyksiä erillisen bassokaiuttimen avulla.

Bassokaiuttimella varustetut tietokonekaiutinsarjat ovatkin hallinneet koko kuluvan vuosikymmenen arvokkaampien kaiuttimien luokkaa stereokaiuttimien pysytellessä budjettiluokan vaihtoehtona. Creative on kuitenkin päättänyt herätellä 2.0-kaiutinjärjestelmien perinteitä julkistamalla Gigaworks T-sarjan, joka käsittää laadukkaampia 2.1-pakettien kanssa kilpailemaan tarkoitettuja stereokaiutinmalleja.

Artikkelin julkaisuhetkellä tarjolla on kolme T-mallia: T10, T20 ja T40, joista saimme testattavaksemme huippumalli T40:n. Valmistaja kehuu T40:n soivan upeasti ja toistavan bassot voimakkaasti ilman erillistä bassokaiutinta. Kun suositushinnaksi kerrotaan 149 euroa, on pakko ottaa hieman tarkemmin selvää, mitä tämä stereokaiutinpari tarjoaa vastineeksi rahoille.

Vertailupohjaksi valmistajan lupauksille otimme T40:n kaveriksi Creativen I-trigue 3800 2.1-kaiutinsarjan, joka perustuu kahteen satelliittikauittimeen ja lattialle asetettavaan bassokaiuttimeen.

Ei enää muovipurnukoita

Heti kuuntelutestien alkuun T40 yllätti toiston selkeydellä ja tavallisia tietokonekaiuttimia paremmalla tarkkuudella, ja sama vaikutelma säilyi loppuun asti. Tiettyjen raskaampaa musiikkia edustaneiden kappaleiden kanssa oli havaittavissa puuroutumista, mutta kaiken kaikkiaan T40 osoittautui parhaimmiksi musiikin kuunteluun sopiviksi tietokonekaiuttimiksi joita olen päässyt kuulemaan. Ehkäpä maukkaimmilta T40:lla kuulostivat nuoren jazz-muusikko Jamie Cullumin kappaleet.

Matalien äänien osalta potkua kyllä löytyy, mutta toisinaan hieman ailahtelevasti. Matalien äänien alue tuntuisi olevan hieman kuoppainen, sillä joissain kappaleissa herkullisimmat matalat äänet jäävät tukkoisiksi, kun taasen toisissa muhkeaa bassoa on tarjolla hiuksia nostattavissa määrin.

Työpöytäkäytössä bassotoistoon liittyi yksi tekninen ongelma – T40:n bassotoisto perustuu pääosin bassorefleksikotelointiin, jonka tärkeimmän komponentin, refleksiputken, ulostulo on sijoitettu hieman väärään paikkaan, nimittäin kaiuttimien päälle. Suurin osa matalimmista äänistä muodostuu refleksiputkessa resonanssin seurauksena ja ääni purkautuu ulos refleksiputken aukosta.

Kun käyttäjä istuu tietokoneella lähes kaiuttimien tasolla, purkautuvat matalat äänet kohtisuoraan ylöspäin ja tästä johtuen tietyt matalat taajuudet ovat parhaimmillaan vasta hieman kauempaa kuunneltaessa. Bassotoisto onkin optimaalisimmillaan, kun musiikkia kuunnellaan samassa huoneessa, poissa tietokoneen äärestä. Esimerkiksi asuntoni pienessä olohuoneessa, HTPC:n kaverina, T40:t olivat musiikin kuuntelussa parhaimmillaan.

Myönnän suoraan, etten odottanut GigaWorks T40 -kaiuttimien pystyvän hintansa veroiseen äänentoistoon. Odotin äänen olevan muovista ja bassotoiston olematonta tai rasittavan kumisevaa, mutta osoittautui, että olin melko väärässä. Creative on nimittäin onnistunut tuomaan markkinoille tietokonekaiuttimet, jollaisia monet ovat tiedostaen tai tiedostamattaan kaivanneet. Tietokoneen kytkeminen erilliseen vahvistimeen ja kaiuttimiin on toki se äänenlaadullisesti paras vaihtoehto, mutta jos kyseisiä laitteita ei löydy taloudesta valmiiksi, aletaan budjettiin valmistella aivan toisen hintaluokan aukkoa.

Lue koko testi

Testin kokonaisuudessaan, kaikkine vertailuineen, testituloksineen ja kommentteineen voit lukea täältä:

Muropaketti: Haastaja ilman bassokaiutinta: Creative GigaWorks T40

Muropaketin uusimmat