Dolphin 4 Gt Touch – vedenpitävä MP3-soitin

31.07.2010 15:30 Tero Lehtiniemi

Urheilu ja musiikki sopivat yhteen mitä mainioimmin. MP3-soittimien herkkä elektroniikka kuitenkin on tähän asti estänyt laitteiden käytön vesiurheilulajeissa melko tehokkaasti. Vedenkestävät soittimet kun ovat olleet sekä kalliita että hankalasti saatavia.

nu-niminen firma on kuitenkin tuonut markkinoille kohtuuhintaisen, vedenpitävän mp3-soittimen. Saako halvalla hyvää, ja miten laite eroaa perinteisemmistä soittimista?

Visuaalisesti Dolphin Touch on vaatimaton ilmestys. Noin tampoonin muotoinen mutta hiukan esikuvaansa isokokoisempi soitin sisältää ainoastaan viisi nappulaa. OLED-näytölläkin on leveyttä vain parisen senttiä.

Sanomattakin liene selvää, että hienoihin nestekidenäyttöihin, monipuolisiin valikoihin ja toimintanäppäimiin tottuneelle kulttuurishokki on melkoinen. Neljän nappulan avulla hoidetaan niin äänentason sääntely, valikoiden selaaminen, soittolistojen kasaaminen kuin kaikki muukin.

Kun yhdistetään eri toimintojen aktivoimiseen vaadittavat näppäinyhdistelmät, näyttö jolla kappaleen nimen kelaaminen vie useita sekunteja ja se tosiasia että soitinta yleensä käytetään niin sanotusti liikkeessä, voi arvata että alkuvaiheessa laitteen käyttö aiheuttaa melkoisesti harmaita hiuksia. Lisäongelmia aiheuttaa se, ettei hipaisunäppäimiin saa minkäänlaista kosketustuntumaa, joten sokkona, esimerkiksi uimalasien sivustassa laitteen käyttö on lähes tulkoon mahdotonta.

Kun lisäbonuksena paljastuu se riemastuttava tosiasia, että kaikki ylimääräiset tiedostoformaatit ovat Dolphin Touchille mitä ilmeisemmin liikaa, delfiininlihan himo kasvoi ainakin allekirjoittaneella suorastaan hallitsemattomaksi.

Alkufrustraation jälkeen käyttöliittymä kuitenkin alkoi tuntua kaikessa yksinkertaisuudessaan melko loogiselta, mutta esimerkiksi soittolistojen kasaaminen oli niin yksioikoisen vaivalloista, että ainoa hermojen sallima käyttömuoto oli laitteen käynnistäminen ja jättäminen shufflelle. Akkukestävyyttä luvataan melko vaatimattomat kahdeksan tuntia, mutta lupaus sentään pitää suurin piirtein paikkansa.

Ei mennyt niin kuin elokuvissa

Dolphin Touchin testikappaleen mukana seurasi varsin vaikuttava kasa lisävarusteita. MP3-soittimen nielevä kesävarsinauha on jokaisen tekstiiliurheilijan vakiovaruste, mutta tämän lisäksi mukana seuraa myös kiinnikkeitä, joilla soittimen saa uimalaseihin kiinni.

Vesiurheilua varten mukana seuraavat myös korvatulppien tyyliset, veden kestävät kuulokkeet ja varsin riittävä määrä vaihtopäitä. Testikappaleen pakkaus tosin tiesi kertoa, että normaaliversio laitteesta sisältää ainoastaan vedenkestävät kuulokkeet ja kiinnikkeet, käsivarsinauhasta ja kuulokkeista joutuu pulittamaan erikseen.

Tässä vaiheessa lienee aiheellista kertoa että mitkä tahansa peruskuulokkeet eivät Dolphin Touchille kelpaa, johtuen harvinaisemmasta 2,5mm kuulokeliitännästä. Koko laite ei edes käynnisty jos kuulokkeita ei ole liitetty.

Dolphin Touchin käyttöä vesiurheilussa rajoittaa parikin muttaa. Ensinnäkin soittimelle luvattu IPX-7-vesitiiviysluokitus tarkoittaa käytännössä sitä, että kosteassa musiikin kuuntelu hoituu laitteelle turvallisesti lähinnä suihkussa ja veden pinnalla uitaessa. Numeroiksi puettuna IPX-7 tarkoittaa noin puolen tunnin jatkuvaa käyttöä 30cm syvyydessä. Vesihyppääjät ja sukeltajat älkää siis vaivautuko.

Toinen isompi ongelma on laitteen kestävyys. Parin viikon testikäytön jälkeen osa laitteen ohjailuun käytetyistä hipaisunäppäimistä nimittäin lopetti toimintansa. Esimerkiksi kappaleiden eteenpäin kelaaminen ei enää onnistunut, koska oikealla osoittava nuolinäppäin ei toiminut.

On paha sanoa johtuuko tämä siitä että laite oli ns. maanantaikappale vai laitteen kestävyydestä. Ainoa fyysinen laitteen ottama isku oli punttisalilla tapahtunut noin 15 senttimetrin pudotus, jonka jälkeen valikkonäppäin kuitenkin vielä toimi. Jos urheilukäyttöön tarkoitettu laite ei tällaista kestä, ei mene kovin hyvin.

Kuten tekstistä varmaan huokuukin, ei nu Dolphin Touch jättänyt kovin positiivista kuvaa itsestään. Melko hankala käytettävyys haittaa laitteen arkikäyttöä, jonka lisäksi ankea vesitiiviysluokitus ja viime kädessä laitteen hajoaminen johtivat siihen, että allekirjoittanut jatkoi urheilukäytössäkin Zen MX:n käyttöä. Neljästä kahdeksaan gigan tila rupeaa myös olemaan soittimelle tätä nykyä melko vähän.

Kenelle nu Dolphin Touch sitten sopii? Tällaisenaan on sanottava, että ei oikein kenellekään. Jos urheiluohjelma koostuu pääsääntöisesti uinnista ilman sen kummempaa pinnan alla oleilua, niin ehkä. Vauhdikkaampiin urheilulajeihin iskunkestävyydestä ei ole varmuutta ja vesiurheilussa vesitiiviys luo rajoituksia.

 

Nu Dolphin Touch 4 GB

Valmistaja: New Universe (NU)

Hinta: 99,90 euroa

Lisätietoja: Dolphin 4GB Touch MP3 Soitin

Tero Lehtiniemi

 

Tekniset tiedot:

 • Peruspaketti sisältää: soitin, vedenpitävät kuulokkeet, usb-kaapeli, kiinikkeet uimalaseihin
 • Premium package lisäksi: käsivarsinauha soittimelle, stereokuulokkeet (2,5mm liitin), klippi
 • 4 Gt muistia
 • Vedenkestävä
 • Alumiinikotelo
 • FM radio
 • Tukee Mp3 ja Wma tiedostoja
 • Paino 25g
 • Koko 61 x 20 x 20mm
 • Latausaika 2h
 • Soittoaika 8 tuntia

 

Lue myös

Creative HS-930i – saako rahalla laatua?

Creative ZEN Style 300

DSi XL – Nintendon jättitaskukonsoli pikakokeessa

Dual SFX Frag Pro – langaton unelmaohjain PS3:lle ja PC:lle?

G500 – Onko legendan seuraajasta uudeksi legendaksi?

Logitech G110 -pelinäppäimistö – G19:sta muikea pikkuveli

Logitech G27 – erinomainen rattiohjain ajopelien ystäville

SideWinder X4 -pelinäppäimistö – funktionaalisen yksinkertainen pelilaite