Uusimmat

eDomen arvostelukooste 2007: erikoisuuksia ja bilepelejä

23.01.2008 15:11 Jukka O. Kauppinen

Vuosi 2007 oli uskomattoman hyvä pelivuosi. Suorastaan harvinaisen hyvä. Mielenkiintoista ja laadukasta pelattavaa riitti runsain mitoin.

Vuoden 2007 -arvostelukoosteissa toimituksemme on käynyt läpi vuonna eDomessa vuoden 2007 aikana julkaistuja peliarvosteluja ja kerännyt niistä erilaisia listoja. Nyt vuorossa ovat vuoden erikoiset kohtaamiset ja bilepelit.

Kaiken kaikkiaan eDomessa julkaistiin vuoden 2007 aikana 276 peliarvostelua ja -ennakkoa, joista tämä artikkeli on koostettu..

Voit selata arvostelujamme seuraavista linkeistä tai suoraan arvostelujen pääsivulta:

Genret: AjopelitBilepelitKamppailupelitLasten- ja perhepelitLautapelitMuutRäiskintäpelitSeikkailu- ja roolipelitSimulaattorit Strategia- ja sotapelitTasohyppelytToimintapelitUrheilupelitÄlypelit

Pelikoneet: GameCubePCPlayStation 2PlayStation 3XboxXbox 360DSGame Boy AdvanceMobiiliN-GagePSPWii

Lue myös:

eDomen arvostelukooste 2007: positiivisia yllätyksiä ja iloisia jälleenkohtaamisia

eDomen arvostelukooste 2007: vuoden parhaimmat pelit

eDomen arvostelukooste 2007: vuoden pettymykset

Vuoden 2007 parhaat pelit -lukijaäänestyksen tulokset

Vuoden 2007 epäonnistujat – lukijaäänestyksen tulokset

 


 

Erikoisia tapauksia

Outoja pelikonsepteja ja kummallisia kohtaamisia. Kaikki pelit eivät suostu noudattamaan tuttuja kaavoja. Ja voiko kukaan sanoa yllättyneensä siitä, että lista on yhtä Nintendon voittokulkua? Wii ja DS ovat alustoja, joille uskalletaan tehdä kummallisiakin pelejä.

 

Big Brain Academy for Wii (Wii)

Nintendo DS:lle on viime vuosien kuluessa luotu uudenlainen aivojumppa-pelityyppi, jonka edustajien minipeleissä tehdään laskutehtäviä, pelataan muistipelejä sekä harjoitellaan visualisoimista. Yksi Dr. Kawashima’s Brain Trainingin vanavedessä suuren yleisön tietoisuuteen päässeistä aivojumpista oli Big Brain Academy.

Elite Beat Agents (DS)

Elite Beat Agents on mukavasti erilainen ja omaperäinen musiikkipeli, jota hieno grafiikka sekä sarjakuvamainen huumori täydentävät. Kosketusnäytön käyttöliittymässä on kuitenkin parannettavaa. Lisäksi peliin valitut kappaleet luovat haastavuutta – melko korkean vaikeustason huomioon ottaen on eduksi, että tuntee biisit edes pintapuolisesti. Näistä ongelmista huolimatta kyseessä on koukuttava tuotos.

Harvest Moon DS (DS)

Harvest Moon kuuluu siihen pienilukuiseen julkaisusarkaan, jonka edustajia kohtaan on helppo olla epäoikeudenmukainen vain kuvailemalla minkälainen peli on kyseessä. Sanoista on vaikea vääntää kuvaa arkisiin askareisiin kuten maatalouteen ja eläintenhoitoon perustuvasta pelistä ilman, että kuvaus kuulostaa rutikuivalta. Vaikka on totta, että Harvest Moon on hidastempoinen ja toistaa samaa aamusta iltaan -kaavaa täältä ikuisuuteen, jokin pelissä jaksaa vetää puoleensa. Jos markkinoiden peruspeli voidaan luokitella turboahdetuksi Bruckheimeriksi annoksella Clancya, on Harvest Moon kuin sekoitus Emmerdalea, Remontti-Reiskaa ja lasten satua.

Harvest Moon on mainio valinta taisteluväsymyksestä kärsivän pelaajan rauhallisempien zen-hetkien johtotähdeksi. Peli toki osaa tahattomasti muistuttaa tasaisin väliajoin olevansa varsin itseääntoistava paketti, eikä tasalaatuisen jännitteetön peli jaksa innostaa suurissa annoksissa virikkeiden puutteen vuoksi.

More Brain Training from Dr. Kawashima: How Old Is Your Brain? (DS)

Nintendo tarjoaa lisää aivojumppaa! Menestyksellään Nintendonkin moneen otteeseen yllättänyt Brain Training saa jatko-osan, joka kantaa pitkää nimeä More Brain Training from Dr. Kawashima: How Old Is Your Brain? Tuttavallisemmin Brain Training 2.

Phoenix Wright: Ace Attorney – Justice For All (DS)

Asiakkaani on syytettynä murhasta, mutta tiedän hänen olevan syytön. Nyt voin vihdoin myös todistaa sen, sillä syyttäjän tähtitodistaja selvästi valehtelee ja minulla on todisteet siitä. Huudan kurkku käheänä vastalausetta ja hätkähdyn takaisin todellisuuteen koko muun bussin tuijottaessa järkyttyneenä. Tervetuloa Phoenix Wrightin maailmaan.

Hauska on hyvä sana kuvaamaan Phoenix Wright: Justice For Allia. Harva, jos mikään DS:n peli tarjoaa näin hyvää nauru/minuutti-suhdetta. Pienistä turhautumisista huolimatta aika lentää kuin siivillä ja lopputekstit pyörähtävät näytölle aivan liian nopeasti. Jos kaapista löytyy DS, sieltä olisi syytä löytyä myös Phoenix Wright.

Trauma Center: Second Opinion (Wii)

Viime vuonna ilmestynyt Trauma Center kuuluu Nintendo DS:n mielenkiintoisimpiin peleihin. Kukapa ei olisi joskus halunnut olla lääkäri? Mikä olisikaan parempi tapa leikkiä kirurgia kuin käsipeli DS:n kosketusnäytöllä? Mikä muukaan kuin Wii ja sen kahden kapulan ohjaussysteemi.

Wario: Master of Disguise (DS)

Wario: Master of Disguise on mainio lisä DS:n tasoloikkavalikoimaan. Se on hauska ongelmanratkonnalla maustettu, mutkattomalla ohjauksella varustettu tasoloikka, johon erilaiset valeasut tuovat mukavasti vaihtelua. Nostalginen grafiikka on kuin karkkia silmille.

WarioWare: Smooth Moves (Wii)

Yli 200 minipelin ja pelityylien salamannopea vaihtelu pitää mielen virkeänä ja meiningin korkealla. Minipelit on ryhmitelty teemoittain ja myös niissä on kivaa vaihtelua, joskin eri pelaajat kokevat eri peliteemat miellyttävimmiksi tai hauskemmiksi. Jokainen löytää todennäköisesti suosikkinsa.

 


 

Bileet pystyyn

Vuosi 2007 oli bilepelien vuosi. Buzzit, Guitar Herot ja Singstarit veivät monet mukanaan ja sinkauttivat monet kotibileet jatkoineen ohi kukonlaulun.

 

Buzz Megavisa (PS2)

Buzz Megavisa on todella hauska peli, joka soveltuu yhtä lailla koko perheen viihteeksi kuin perjantai-yön sumussa pelaavalle kaveriporukallekin. Aivan pienemmät tosin putoavat kyydistä nopeasti, sillä kysymykset on suunnattu selvästi aikuispelaajille, kuten myös peli huumori ja tyyli. Muutenkin on hyvä, jos yleissivistystä löytyy lehtien urheilu- ja tv-sivuja enemmän.

Dance Factory (PS2)

Mitä tehdä kun ei tanssituta? Pannaan levylautaselle parempaa musiikkia. Tässä on Dance Factoryn juju. Jos brittipoppi ei kelpaa, soikoon hevi tai 80-luvun kirkkaat syntikkasoinnut.

Dance Factoryn on tanssimattopeli isolla erolla. Sille voi syöttää myös omia levyjä. Luulisi jalan vippasevan aivan uuteen tahtiin.

Guitar Hero III: Legends of Rock (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

Paljon vain riippuu omista mieltymyksistä. Purevatko biisivalinnat? Onko joukossa suuria suosikkeja tai ihastuttavia yllätyksiä? Entäpä bonuskappaleet tai verkosta ostettavat lisäbiisisetit? Löytyykö niiltä kappaleita, joita tekee mieli soittaa kerran, toisenkin ja kymmenennen kerran? Ja tosi, siis tosi isona kysymyksenä, julkaistaanko kolmoskitarointiin kunnolla lisäbiisejä kohtuuhintaan? Ensimmäisen Guitar Heron biisien tasolle ei ainakaan allekirjoittaneen mielestä ylletä, mutta kyllä huippubiisejä löytyy nytkin runsaasti, kuten myös positiivisia yllätyksiä ja bändejä, joiden nimi kiitää pelisession jälkeen googlen hakuun.

In The Groove (PC)

Konsolipelaajat ovat nauttineet erilaisista rytmipeleistä jo pidemmän aikaa. Pc:llä tarjontaa ei hirveästi löydy – ellei ilmaisia pelejä, kuten Stepmaniaa ja Frets on Fireä, lasketa.

Puutteen on huomannut Roxor Games. PlayStation 2:lla aikaisemmin nähty In The Groove on häpeilemättömästi Dance Dance Revolutionista lainaava tanssipeli, joka tuo tanssahtelupelimeiningin myös pc-pelaajien ulottuville.

Impact Dance Pad on erittäin pätevä tanssimatto. Sen käyttöönotto ei oikeastaan vaadi mitään ja käyttö on mukavaa. Kun maton ja In The Grooven saa yhdessä uuden konsolipelin hintaan, on se hyvä vaihtoehto kalleille Cobalt Fluxeille.

Singstar (PS3)

Mahdollisuus ostaa juuri haluamiaan biisejä yksittäin onkin se ominaisuus, jota Singstareihin on eniten haikailtu. Biisien hinta, puolitoista euroa, voi toki olla joillekuille este, mutta toisaalta niistä saa aivan taatusti iloa ja riemuhetkiä koko rahan edestä, etenkin jos laulelu maittaa isommalla kaveriporukalla. Kaveriporukathan voivat myös kolehtia hyvien bilebiisien ostoon.

Singstar Rock Ballads (PS2)

Singstarit toimivat parhaimmin bailupeleinä. Meiningin pitää olla hauskaa, laulannan kovaäänistä ja mielellään vähän nuotin vierestä. Singstar Legendsillä löytynyt Yön Joutsenlaulu on laadukas poikkeus, sillä se on sentään osa suomalaisten yhteistä musiikkiperintöä. sen sijaan kokonainen levyllinen hitaita on taattu meiningintappaja. Tätä ei veivata kaveriporukalla muutaman virvokkeen jälkeen, sillä meno tyssähtää, homma lässähtää ja porukka nukahtaa. Biisit eivät toimi oikein pariutumismusiikkinakaan.

Singstar ’90s (PS2)

Ehdotonta bileviihdettä ja kappalevalikoimaltaan yksi parhaista SingStareista.

 


 

Onko sinulla oma sanasi sanottavana? Oletko kenties eri mieltä jostain pelistä tai onko sinulla mielessä pelejä, joita joko emme ole arvostelleet tai jotka eivät ole mainittuina oheisessa koosteessa? Sana on vapaa!