Far Cry 6:n kehittäjät kertoivat pelin tekemisestä, ja me kuuntelimme – Tämän kaiken opimme pian ilmestyvästä jatko-osasta
Ubisoftin loppuvuoden odotetuimpiin räiskintöihin lukeutuva Far Cry 6 julkaistaan lokakuun alussa. Kehittäjät järjestivät toimittajille aiemman ennakon lisäksi myös paneelikeskustelun, jossa he kävivät tarkemmin läpi tulevan pelin teemoja, maailmanluontia, ajatusmaailmaa ja kehitysprosessia.
Muropaketti oli syyskuussa mukana kuuntelemassa Far Cry 6:sta mielenkiintoisia keskusteluja, jotka herättivät kiinnostuksen studion tulevaan uutukaiseen entisestään. Kolmen tunnin aikana kerettiin kuitenkin jutella yhtä sun toista, joten perusteellisen selonteon sijaan olemme nostaneet seitsemän mielenkiintoista asiaa, jotka paljastuivat kehittäjien keskusteluissa.
LUE LISÄÄ: Ensituntumat | Far Cry 6 ei pudota leukaa lattiaan, mutta tänä vuonna sen ei edes tarvitse
1. Yara on käytännössä yksi pelin päähenkilöistä
Ubisoft kokeili siipiään aidon, historiallisen valtion luomista jo Ghost Recon Breakpointissa, ja sama jatkuu myös Far Cry 6:ssa – pelisarjassaan ensimmäisen kerran. Tekijät kuvailivat yksityiskohtaisesti, kuinka paljon he ovat käyttäneet aikaa kuvitteellisen Yaran historian, kulttuurin, uskonnon ja alue-erojen luomiseen, jotta maailma tuntuisi mahdollisimman elävältä ja hengittävältä.
Yaran historia ulottuukin world director Benjamin Hallin mukaan aina 1400-luvulle asti, ja vuosisatojen rikasta historiaa on hyödynnetty kunnolla maailmanluonnissa. Kehittäjät ovat tutustuneet paljon oikean maailman ja erityisesti Karibian saariston historiaan, joista on ammennettu parhaita paloja Yaraa varten. Fiktiivisen saaren menneisyyteen kuuluvat siten merirosvot, konkistadorit sekä tietenkin diktaattorivallat, joihin vaikutteita on haettu muun muassa Fulgencio Batistan ja Augusto Pinochetin vallankausista.
Saarivaltion lähimpänä inspiraation lähteenä on luonnollisesti toiminut Kuuba ja etenkin sen 1950-luvulle jämähtänyt fiksaatio americanasta. Mutta jottei kopio olisi liian ilmeinen, on saarelle haettu vaikutteita myös Venezuelasta, Kolumbiasta ja muista Etelä-Amerikan ja Keski-Amerikan valtioista.
Ja jotta autenttisuudessa on pysytty, järjestivät kehittäjät reissuja paikan päälle, lukivat roppakaupalla asiakirjoja niin valtioista kuin muun muassa Arabikeväästä, keskustelivat lähettiläiden kanssa ja tapasivat oikeita guerriloja. Oikeasta elämästä on pyritty lainaamaan peliin mahdollisimman paljon.
2. Siis oikeasti, Yara ON yksi päähenkilöistä
Haluan painottaa, että Yara todellakin on oikeasti yksi pelin päähenkilöistä, johon kehittäjät haluavat pelaajan tutustuvan. Vaikka Dani ryhtyykin juonellisesti johtamaan vastarintaa kukistaakseen Giangcarlo Espositon esittämän Antón Castillon diktatuuria, kehittäjät painottavat, että Yaraa voi tutkia myös turistina – ja se myös kannattaa.
Pelissä onkin Far Cry -sarjan historiassa uusi holster-mekaniikka, jolloin aseen voi piilottaa näkyvistä. Tämä ei ole vain kosmeettinen lisä, sillä ilman asetta pelaajat voivat tutustua rauhassa saareen, sen kyliin ja lukuisiin eri asukkaisiin. Sitä kautta he alkavat ymmärtää paremmin myös Yaran kulttuuria ja historiaa.
Kerronnasta vastaava tuottaja Nicola Jones paljastaakin, että pelaajat voivat kuulla kylillä kävellessään asukkaiden välisiä tarinoita ja arjen askareita, jotka eivät välttämättä johda mihinkään sivutehtävään, mutta tuovat maailmaan eloa.
Käsikirjoittaja ja näyttelijä Manuel Rodriguez-Saenz puolestaan paljastaa, että saarta tutkimalla voi alkaa bongata paikallisuuksia, kuten eri aksentteja sekä murteita rannikolla asuvien ja kaupungissa elävien välillä. Myös paikallinen musiikki ja viihdemuodot, kuten domino ja baseball, tulevat tutuksi. Ja tarkkaavaiset pelaajat voivat huomata Yaran uskonnoissa yhtäläisyyksiä afrikkalaisiin ja karibialaisiin uskomuksiin sekä latinalaisamerikkalaiseen kulttuuriin.
Eli ei muuta kuin aseet taskuun ja reppureissaamaan ympäri Yaraa!
3. Guerrillat ovat aika pirun kovia tyyppejä
Pelejä pelatessa voi olla helppo naureskella, kuinka epätoivoista vastarintaa käyvät guerrillat ilakoivat ja soittavat musiikkia, vaikka näitä uhkaa kirjaimellisesti kuolema vain muutamien satojen metrien päässä. Eihän sellainen nyt ole realistista!
Paitsi että on – ja luultavasti vielä alakanttiin.
Pelin narrative director Navid Khavari paljastikin kutkuttavan tarinan, jonka paikallinen opas oli kehittäjille kertonut oikeista vastarinnan sotilaista:
”Opas kertoi meille, että guerrillat olivat viidakossa kuuntelemassa musiikkia ja soittamassa kitaraa samalla, kun he piilottelivat armeijalta. Mutta sitten, kun he kuulivat lentokoneen äänen yläpuolella, kaikki hiljeni ja nuotiot sammutettiin. Heti kun lentokone oli lentänyt ohi, kaikki aloitettiin taas uusiksi”, Khavari paljastaa.
Nämä ovatkin tarinoita, joita elokuvissa ja sarjoissa harvoin törmää. Fiktio onkin usein paljon karumpaa kuin todellisuudessa. Tekijät kertovatkin kuulleensa entisiltä guerrilla-sotilailta tai näiden jälkeläisiltä, ettei vastarintaan lähdetty suinkaan aina ”valtiota pelastamaan” tai ”kostamaan”. Toisinaan syyt olivat niinkin yksinkertaiset kuin toverillisuus ja hauskanpito. Eritoten huumori oli pakokeino, jolla selvitä painostavan oppressiivisesta tilanteesta diktaattorivallan alla ja sen myötä syntyvästä jatkuvasta stressistä.
Tämän luvataan näkyvän myös Far Cry 6:ssa, jossa nähdään eri guerrilla-ryhmittymiä, joilla jokaisella on omat motiivit sodankäynnille. Tekijöiden mukaan näin on historiallisesti ollut myös todellisuudessakin, eikä diktaattoria tai hirmuvaltaa vastaan ole suinkaan taistellut yksi ainut homogeeninen ryhmä, vaan useita pienempiä jaostoja, jotka saattoivat kinastella ja sotia myös toisiaan vastaan.
4. Resolverilla on aidot juuret kuubalaisuudessa
Far Cry 6:n trailereissakin useampaan otteeseen kuultu resolver ei ole vain kehittäjien itsensä keksimä hieno sana uudelle pelimekaniikalle, vaan aito kuubalainen asenne.
Pelissä nähtävälle Juanille äänen lainaava Alex Fernandez paljastaa resolverin olevan ikivanha traditio, ja eräänlainen kuubalainen versio sisusta. Sen suora käännös olisi jokseenkin ”To Make do”, eli pärjätä sillä, mitä on tarjolla. Kyseessä on näyttelijän mukaan eräänlainen tapa lähestyä elämää, ja Far Cry 6:ssa resolver näkyy monenkirjavissa aseissa. Todellisuudessa asenne koski aivan mitä tahansa.
”Kuubassa voitaisiin sanoa, että sain vuosimallin 1955 auton, mutta minulla ei ole varaa ostaa siihen bensaa. Joten aion käyttää tinneriä bensana ja muokata autoa siten, että se kelpuuttaa tinnerin energialähteeksi”, Fernandez kuvailee resolveria.
Hän paljastaakin Floridassa olleen museo, jossa oli esillä kuubalaisten tekemiä lauttoja, joilla nämä ylittivät Meksikonlahden pyrkiessään Yhdysvaltoihin. Näissä lautoissa oli muun muassa pyykinpesukoneen moottoreista tehtyjä perämoottoreita ja muita kaduilta ja rojuista kaivattuja keksintöjä paattien nopeuttamiseksi.
5. Vakavaa vai läskiksi vedettyä?
Far Cry -pelisarja ei ole koskaan ottanut itseään liian vakavasti, mutta Far Cry 6:ssa tunnuttaisiin lähestyvän kuitenkin asteen synkempiä teemoja ja tunnelmaa eritoten kerronnan osalta. Tekijät kuitenkin lupaavat, että Far Cryn DNA:han kuuluvaa hauskuutta ei ole myöskään unohdettu, vaan tämä näkyy nimenomaan varsinaisessa pelattavuudessa.
”Toiminta on aina vakavaa. Panokset ovat aina kovat. Nämä asiat pitävät paikkaansa. Mutta näiden sisältä voi löytää huumoria, iloa ja musiikkia. Ja kaiken kaaoksen keskellä voi pitää hauskaa. Se luo myös paljon monipuolisemman kuvan siitä, millaista on elää vallankumouksen aikana. Halusimme pitää pelin maanläheisenä, mutta se toimi samalla hyvin Far Cryn DNA:n kanssa”, Navid Khavari paljastaa.
Joten kuten pelin monista pelivideoista on käynyt ilmi, ei Far Cry 6 ota kuitenkaan itseään liian vakavasti. Antón Castillo saattaa olla synkistelevä ja uhkaava persoona, mutta Dani rätkii silti satapäin vihollisia kumoon Macarenan tahtiin ja ampuu ilotulitteita kuin singolla. Räiskintä on ylilyödyn läskiksi vedettyä, mutta panokset ovat silti todelliset. Ja jos todellista ilottelua haluaa harrastaa, suosittelevat tekijät pelaamaan Yaran Stories -tehtäviä, jotka ovat kaikkein ”farcrymaisimpia” kokemuksia, eli toisin sanoen hauskimpia ja yllättävimpiä.
Kehittäjät eivät myöskään kavahda käsitellä vakavampia aiheita kaiken hauskuuden keskellä. Koska aihepiiri antaa siihen myöten, tekijät käsittelevät myös muun muassa fasismin ja imperialismin vaikutuksia Yaran historiassa. Lisäksi kerrontaan on nivottu HLBT-aiheisia tarinoita, jotka ovat olleet niin ikään kehittäjille tärkeitä. Representaatio on pyritty pitämään aitona keskustelemalla näitä edustavien ihmisten kanssa, ja otettu heitä mukaan tuotantoon säännöllisiä tarkastuksia varten.
”Ei ole kuitenkaan minun valtani sanoa, onnistuimmeko representaatiossa. Mutta ehdottomasti yritimme ja tämä on ollut tavoitteemme alusta lähtien”, Navid kertoo.
6. Samassa huoneessa diktaattorin kanssa
Far Cry -pelisarjan pahikset ovat aina olleet herkullisen… noh, pahiksia. Heistä uhkuu charmia, mutta he ovat myös läpeensä korruptoituneita, kieroja ja usein suorastaan psykopaattisia. Tekijöiden mukaan on kuitenkin tärkeää tehdä hahmoista sen verran uskottavia, että pelaaja voisi uskoa näiden vääristyneeseen ideaan ja jopa luulla sen kuulostavan ihan järkevältä. Toisin sanoen: miltä tuntuisi olla samassa huoneessa diktaattorin kanssa?
Antón Castillo on juuri tällainen hahmo, jolle kehittäjät halusivat luoda mahdollisimman uskottavan menneisyyden. Narrative Director Navid Khavari paljastaakin Castillolla olevan romantisoitu ideaali ”menneestä hyvästä ajasta”, joka varastettiin häneltä ja Yaran kansalta. Ja hänen motivinaan on palata tuohon aikaan keinoilla millä hyvänsä. Luoda paratiisi uusiksi.
Toinen tärkeä elementti Castillossa on tämän suhde 13-vuotiaaseen Diego-poikaansa. Tekijät tutustuivat lukuisiin diktaattoreihin ja huomasivat näiden olevan erällä tapaa omanlaisia rokkitähtiä, jotka ainakin mainostivat itseään sellaisena. Ja miten tällainen ympäristö ja ajatusmaailma vaikuttaisi sitten heidän perhedynamiikkaan, ja muuttaisiko se kenties myös lasten ajatusmaailmaa.
Sisältökonsultina toiminut Thierry Noël kertoikin, että perheellä on tärkeä vaikutus diktaattoreille, sillä se on yksi tapa elää ikuisesti. Luoda perintö ja antaa se sen jälkeen lapsille kannettavaksi, eli Castillon kohdalla ottaa valtio omaan haltuunsa ja siirtä se sitten seuraaville sukupolville.
”He tekevät mitä tahansa tavoitteensa saavuttamiseksi, toisin kuin sankarit. Heillä on ymmärrettävissä oleva tavoite, mutta sinne pääseminen tehdään väärin. Ihmisyyden löytäminen pahiksissa onkin tärkeää. Heillä täytyy olla sydäntä ja heidän pitää olla manipuloivia, jotta pelaajat pitävät heistä”, käsikirjoittaja Niki Foy paljastaa.
7. Onko Giancarlo Esposito oikeassa elämässä yhtä pelottava?
Giancarlo Esposito on tullut tutuksi kaikille laatusarjoja katsoville – ja etenkin pahisrooleistaan. Hän on muuun muassa Breaking Badin ja Better Call Saulin hyytävä Gus Fring, The Mandalorianin julma Moff Gideon sekä The Boysin yltiöpahan korporaation toimitusjohtaja Stan Edgar. Joten pakkohan näyttelijän on olla oikeassakin elämässä yhtä pelottava?
Itse asiassa hän on tekijöiden mukaan täysi vastakohta!
”Giancarlo on karismaattinen, energinen ja hauska. Siis täydellinen vastakohta Gus Fringille”, tuottaja Nicola Jones paljastaa.
Far Cry 6 julkaistaan PC:lle, PlayStation 5:lle, Xbox Seriesille, PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle 7. lokakuuta.
LUE LISÄÄ: Ensituntumat | Far Cry 6 ei pudota leukaa lattiaan, mutta tänä vuonna sen ei edes tarvitse