Uusimmat

Futuramasta Clash Royaleen: Alkuvuoden viisi kiinnostavinta mobiilipeliä

18.05.2016 12:13 Jori Virtanen

Mobiilipelaaminen on helppoa ja hauskaa. Kännyllä pelatessa bussimatkat ja vessatauot kuluvat kuin siivillä, eikä huvista tarvitse maksaa itseään kipeäksi.

Esittelemme ohessa alkuvuoden parhaimmistosta viisi erinomaista mobiilipeliä, niin toiminnan ystävien kuin harkitsevankin pelaajan ilottelua silmälläpitäen.

Prism

Prism

Kaunis, pohdiskeleva ja vailla mitään dialogia. Prismissä pyritään pääsemään käsiksi erilaisten monisärmäisten objektien sisällä piilevään hehkuvaan palloon. Tämä vaatii kyseisten kappaleiden käsittelemistä kosketuksella: niitä tönitään, pyöritetään ja kosketellaan, kunnes herkku on saatavilla.

Prism keskittyy oleelliseen. Se on aidosti nätti ja tunnelmallinen kokemus, ja sen tarjoamat haasteet ovat ihastuttavan askarruttavia.

Tekijä: Clint Siu
Alustat: iOS
Hinta: 3 euroa

The Westport Independent

The Westport Independent

Vanhankantaiselta näyttävä The Westport Independent on peli tietynlaisesta totuudesta – toisin sanoen halutun laisen totuuden julkituomisesta sensuurin ja propagandan keinoin. Pelaaja on valtion virkamies, joka editoi rautaotteessa pidetyn valtion sanomalehteä ja tasapainottelee hirmuvallan mielihalujen ja kapinallismielisyyden välillä. Se on oivallinen oppitunti siitä miten totuus on muokattavissa oleva konsepti. Sen lisäksi The Westport Independent on hemmetin tyylikäs peli, harvinaisesta aihepiiristä puhumattakaan.

Tekijä: Coffee Stain Studios
Alustat: iOS, Android
Hinta: 5 euroa

Futurama – Game of Drones

Futurama – Game of Drones

Game of Drones on tuttu ongelmanratkaisupeli, jossa kahden värikkään robotin paikkaa vaihtamalla pyritään saamaan vähintään neljän droidin letka. Mitä pidempi ketju, sen enemmän pisteitä ja sen tehokkaampia lisäkikkoja siitä siunaantuu.

Perusidea on siis varsin tuttu, mutta toteutus on erinomaisen hauska. Game of Drones on yllättävän uskollinen Futurama-sarjalle niin ulkoasultaan kuin dialogiltaankin. Hahmot keskinäinen naljailu kenttien välillä tuntuu hyvinkin tutulta, mikä on vain hyvä asia.

Peli saa pisteitä myös siitä, että se esittelee uusia ongelmatyyppejä vielä sadankin kentän jälkeen. Game of Drones ei ole siis hetkessä nähty. Vaikeusaste tosin kipuaa roimasti jo muutaman kymmenen tason jälkeen. Niissä oikealla rahalla ostettavat tehosteet ovat merkittävä helpotus, mutta ilmankin pärjää, jos vain jaksaa olla sinnikäs.

Peli saa ainoat oikeat moitteensa mainoksista, joita pamahtaa ruudulle vähän väliä. Joko myydään pelin sisäistä valuuttaa tai sitten rahoitetaan teos mainoksilla. Ei molempia, perhana.

Se on silti pieni marina hyvän kokemuksen rinnalla.

Tekijä: Supercell
Alustat: iOS, Android
Hinta: Ilmainen

The Swords

The Swords

The Swords on hyperkineettinen taistelupeli, jossa yksinäinen soturi torjuu ruudun ulkopuolelta satavia nuolia miekoillaan. Vasamat pyörivät, sinkoilevat, kimpoilevat ja koukkaavat, joten terien käytössä on oltava vikkelä. The Swords on sarjakuvamaisen kaunis, liki abstraktin unenomainen, ja sen omaleimainen toteutus onnistuu olemaan samaan aikaan veitsenterävä, vaikea että riemastuttava. Hyvä osoitus siitä, että joskus vähemmän on enemmän.

Tekijä: Lee-Kuo Chen
Alustat: iOS
Hinta: 3 euroa

Clash Royale

Clash Royale

Supercellin neljäs peli räjäytti saman tien pankin, ja hyvästä syystä. Kahden pelaajan nopeatempoinen taistelupeli yhdistää keräilykorttipeliä, areenaottelua ja tornipuolustusta ja nivoo niistä saumattoman ja sulavan kokonaisuuden.

Pelaajat kasaavat itselleen kahdeksan otuksen tai loitsun pakan, joista kädessä on kerrallaan neljä. Käytetyt kortit palaavat pakan pohjalle, josta ne nousevat nopeaan tahtiin takaisin käteen. Hirviöillä ja taioilla pyritään pieksemään vastustajan kaksi tornia ja linnake. Voittaja ratkaistaan sen perusteella, kumman tönöjä seisoo ottelun lopussa enemmän.

Clash Royale kysyy yllättävän tarkkaa taktikointia. Se vaatii silmää siitä milloin ja mitä korttia käyttää ja mihin sen vaikutuksen kohdistaa. Maksimissaan neljän minuutin ottelut ovat riittävän lyhyitä täyttämään bussimatkaa, ja erilaisten korttien monipuolisuus tuo merkittävästi vaihtelua.

Upea teos on free-to-play, eli ilmaiseksi voi pelata oikein hyvin, mutta ostamalla pelin sisäistä valuuttaa aukeavat palkinnoksi saatavat arkut käden käänteessä. Maksaminen on siis kärsimättömän vaihtoehto, ja koska Clash Royale on tavattoman addiktoiva, kynnys sijoittaa arkkuostoksiin on hävyttömän alhainen.

Hyvin tehty, Supercell.

Tekijä: Supercell
Alustat: iOS, Android
Hinta: Ilmainen

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat