Uusimmat

GarageGames uskoo digitaaliseen levitykseen

14.03.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Guerillajulkaisijat ovat pelialan kapinallisia, vaihtoehtojulkaisijoita, jotka tekevät pelejä oman mieltymyksensä mukaisia pelejä. Näin myös GarageGames.

Guerillajulkaisijat ovat pelialan kapinallisia, vaihtoehtojulkaisijoita. Kaupallisuuden ja suurten rahavirtojen keskellä guerillat keskittyvät tekemään pelejä, joita he itse haluaisivat pelata.

Guerilla julkaisee ja myy pelinsä mieluiten itse. Guerillajulkaisija ei nöyristele pelitalojen oikkujen edessä. Sisältö määrää tahdin – ei tuottajan oikut tai julkaisijan painostus. Samalla asiakkaiden toiveita kuunnellaan ja noudatetaan, sillä usein asiakkaat voivat olla suorassa yhteydessä pelitekijöihin jo kehitysvaiheessa.

Guerillajulkaisijoita esittelevässä artikkelisarjassa on vuorossa digitaalisen levityksen ja yhteisökehittämisen voimaan uskova GarageGames.

Aloittaessaan GarageGamesin vuoden lopussa 2000 tunnusti perustaja Jeff Tunnell, joka perusti aikanaan myös Dynamixin ja työskenteli sittemmin Sierralla, allekirjoittaneelle, ettei hän Dynamixissa 15 vuotta viettämänään aikana ollut lainkaan tyytyväinen kauppojen toimintaan. Pelimaailmaan kyllästyttyään hän perustikin uuden yhtiön muiden Dynamixista ja Sierralta lähteneiden kanssa tähtäimenään tarjota pelikehittäjille työkaluja, tietoutta, neuvontaa sekä kauppaketjuista riippumattoman julkaisukanavan.

Samaan syssyyn GarageGames päätti ryhtyä digitaalisen levityksen evankelistaksi. Tunnell totesi tuolloin, että ”Internetistä tulee viiden vuoden kuluessa pelien tärkein levityskanava”. Aikaraja on jo ylitetty ja hyllypelit ovat yhä vahvoilla, mutta Jeff uskoo edelleen päämääräänsä:

– Uskomme että nettikauppa on lähivuosina pelien tärkein myyntikanava. Olemme äskettäin saavuttaneet toimintamme vaatiman kriittisen massan. Sen lisäksi olemme luoneet maailman laajimman riippumattomien kehittäjien yhteisön.

Pelintekemisen sijaan GarageGames keskittyy enemmänkin luomaan muiden käyttöön tehokkaat työkalut ja informaatiojärjestelmän. Toiminta onkin kuin Hollywoodin suurten studioiden rinnalla toimivien pienempien studioiden elämästä, laatutuotteita pikkubudjetilla. GarageGames kuvaakin itseään ”indie-kehittäjäksi ja –julkaisijaksi, joka pyrkii kääntämään perinteisen pelijulkaisujärjestelmän ylösalaisin.”

Yhtiö on tähän mennessä keskittynyt vahvasti pelikehitysyhteisön luontiin ja työkalujen valmistamiseen. Eikä firmaa voi syyttää yrityksen puutteesta. Kädenojennus pelikehittäjille sisältää avun, levityksen, myynnin ja tuotekehittelyn lisäksi myös kokonaisen peliytimen. Muun muassa Tribes 2 ja Starsiege –peleissä käytetty Torque –peliydin on lisensoitavissa edullisesti. Tuloksetkin näkyvät, sekä Garagen omien että Torquen lisensoimien studioiden peleissä. Onpa Torquesta tehty useampi erillinen versiokin, joista yhdellä voi tehdä helposti 2d-pelejä, toisella naksustrategioita. Ja yhtiö tarjoaa muitakin valmiita, edullisesti lisensoitavia teknologioita.

Tällä haavaa garagelaiset keskittyvät peliytimen jatkoviilaamiseen, mutta tilanteen tasaannuttua on vuorossa jälleen vahvempaa panostusta myös talon sisäiseen pelikehitykseen. Ja siihenhän talosta löytyy tietotaitoa, sillä jo pelkästään Jeff Tunnell oli Sierralla mukana yli 70 pelin kehitystyössä.

Pelikehittäjien foorumi

Yhtiön erikoisin toimintamuoto löytyy yhteisöprojekteista. Kyseessä on kaupallisiin julkaisuihin tähtäävä talkoohenkinen pelikehitysmuoto, johon voivat ottaa osaa aloittelevammatkin väsääjät. Työn alla on muun muassa Realm Wars, fantasiahenkinen 3D-toimintapeli, jossa yksittäiset pelaajat ja klaanit ottavat mittaa toisistaan räiskintä- ja tappelupelin malliin. GarageGamesin ammattimaisesti johdettu projekti omaakin astetta paremmat mahdollisuudet päivänvalon näkemiseen kuin useimmat hajaantuneiden harrastajaporukoiden peliprojektit.

Yhtiön toiminta tiedonvälityskanavana itsenäisten kehittäjien välillä on myös kunnioitettavaa. Peliprojektit-sivulta löytää satoja ja taas satoja eri vaiheessa olevia peliprojekteja, joista osa on jo kehitteillä ja osaan etsitään lisää tekijöitä. Tosin yllättyisin jos niistä monikaan näkee päivänvalon, mutta Garagen tapaisen yhtiön auttaessa taustalla ovat mahdollisuudet pelien valmistumiseen aiempaa paremmat. Ehkä GarageGames pystyykin antamaan monille pelinteosta haaveileville paremmat mahdollisuudet unelmansa toteuttamiseen ja kenties pelialalle astumiseen.

Pelejä verkosta

Kuten mainittu myy GarageGames tuotteensa netitse. Positiivisesti yhtiö on löytänyt verkko-ostosten tekemiseen käytännöllisen ratkaisun . Vaikka kaupantekoon tarvitaankin yhä luottokortti on lisenssien ja pelien siirtämisen pulmat oiottu kätevästi.

Maksutapahtuman jälkeen peliä ei tarvitse kopioida samantien, vaan lisenssi siirtyy ostajan GarageGamesin tunnukselle. Lisenssit näkyvät aktivointikoodeineen käyttäjän My Garage –sivulla, josta pelin voi rajoituksetta vastaisuudessakin. Ratkaisu sopisi esimerkiksi monille muillekin verkkokaupoille.

Realm Wars

Sisäänajovaiheessa oleva fantasiahenkinen 3D-toimintapeli, joka on Garagen yhteisöprojektien kärkititteli. Tribes 2:sta tuttu peliydin takaa teknologisen toimivuuden, joskin ainakin tällä haavaa ulkoasu on joltisenkin vaatimaton – tämä kuitenkin johtuu lähinnä testikäyttöön tarkoitetuista kentistä. Lopullisessa muodossaan Realm Warsin pitäisi tarjota tasokasta yksin- ja moninpelihenkistä toimintaa, mutta odotetaan ensin tänä vuonna ilmestyvää varsinaista testiversiota.

Chain Reaction

Jos Sierran vanhat, hauskat Incredible Machine –pelit ovat tuttuja, niin tiedät heti mistä Chain Reactionissa on kyse. Samat tekijät, sama idea, uusi toteutus. Kyseessä on mielikuvituksellinen ja hauskan hyväntuulinen puzzlepeli, jossa pyritään ohjaamaan kentällä pieni hirviö aloituspaikasta määräpisteeseen. Tämä tapahtuu käyttämällä kiinteitä objekteja sekä pelaajalle annettuja työkaluja siten, että otusta lennätetään, työnnetään ja ohjataan kentän halki. Miettimistä riittää kun pelaaja yrittää miettiä miten taskulamput, sähkögeneraattorit, tennispallot ja muut vempeleet pystyisivät edesauttamaan otuksen liikettä kohti määränpäätä. Kyseessä on mielenkiintoinen ja älynystyröitä

Marble Blast / Marble Blast Gold

Veikeä kuulapeli tuo heti mieleen Nintendo GameCuben Super Monkey Ball –pelit, ja seuraavana esikuvajonoon kiilaa ikiklassinen Marble Madness. Pelissä ohjataan villisti vierivää kuulaa kentästä toiseen sekä kerätään sinne tänne, usein hankaliinkin paikkoihin, ripoteltuja timantteja. Pelaajan on koluttava kenttiä kauttaaltaan ja navigoitava kuulansa haasteiden yli, ali ja läpi sekä sorminäppäryyden että löytyvien lisälaitteiden avulla. Värikäs peli kuljettaa pelaajaa reippaan taustamusiikin tahdissa ja tarjoaa vängän ohjausjärjestelmän, jossa itse kuulaa ohjataan toisella kädellä näppäimistöltä, ja näkymiä ja löytyneitä lisälaitteita hiirellä. Helppo ja viihdyttävä peli piristää päivää, mutta moninpeli tekisi terää – tällainen hupailupeli olisi iltojen piristyspakkaus kaksinpelinä. Ehkä jatko-osassa?

Robot Battle

Harvinainen mutta silti toisinaan elonmerkkejä antavat älypelaajien harrastus, sotarobottien ohjelmointi, on Robot Battlen meininki. Pelissä kasataan komponenteista ja ohjelmoidaan pienen pieniä taistelurobotteja, jotka laitetaan areenalle kamppailemaan toisiaan vastaan. Peliin sisältyy oma erityinen robottien ohjelmointikieli, jonka käyttäminen ei vaadi aiempaa ohjelmointitaitoa. Urakkaa helpottaa myös kattava online- ja nettiohjeistus. Mukana tulee myös valmiita robotteja ja niitä voi noutaa netistäkin, säätäminen ei iske heti alussa. Ja sitten robotit irti. Mielenkiintoinen mutta väistämättä vain tiettyyn pieneen pelaajakuntaan vetoava pelijärjestelmä on ennen kaikkea haasteellinen, omia ohjelmointi- ja päättelytaitoja virittävä harraste.

Muita GarageGamesin julkaisemia mainioita pelejä ovat muun muassa ThinkTanks, Orbz 2, Bridge Construction Set, Dark Horizons: Lore, Gish, Void War ja Mutant Storm.

Garagegames.com

Jukka O. Kauppinen