UUSIMMAT

Haastattelu: Marvel’s Spider-Manin tekijät pesivät kätensä elokuvista – ja niin syntyi yksi vuoden parhaista videopeleistä

07.09.2018 09:53 | Skye Borg

Syksyn odotetuimpien pelien joukkoon noussut Marvel’s Spider-Man julkaistaan tänään, perjantaina 7. syyskuuta.

Muropaketti tapasi Insomniac Gamesin chief business officer Ryan Schneiderin helteisessä Kööpenhaminassa samalla reissulla, jolla pääsimme ottamaan ensituntumaa Marvel’s Spider-Manista.

Yksi Marvel’s Spider-Manin etukäteen puhutuimmista asioista on ehdottomasti ollut web sling -systeemi. Kuinka paljon paineita tämä on aiheuttanut kehittäjille, kun odotukset ovat olleet jopa kohtuuttoman korkealla?

Ryan Schneiderin mukaan studio oli enemmän kuin tietoinen seittisinkoilun onnistumisen tärkeydestä.

”Me otimme haasteen vastaan innolla, ja asetimme itse itsellemme enemmän paineita kuin kukaan muu asian tiimoilta”, Schneider kertoo.

”Hyvän Spider-Man -pelin ytimessä on oltava toimiva ja vauhdikas poikittainen heiluriliike. Me rakastamme sitä mitä saimme aikaiseksi; se tuntuu sulavalta ja olemme hyvin luottavaisia siihen.”

Marvel’s Spider-Manin pääosassa on vanhempi ja kokeneempi Peter Parker. Tämä eroaa huomattavasti nykyisestä MCU:n elokuvien tarinasta. Oliko tietoinen valinta olla kulkematta käsi kädessä valkokankaan universumin kanssa?

”Kyllä. Asia tuli puheeksi heti lähtökuopissa. Marvel ja Sony antoivat jo alussa luvan meille kertoa oma Spider-Man -tarinamme, rakentaa hahmoja jotka eivät ole faneille niin tuttuja uusissa elämäntilanteissaan.”

Schneider jatkaa todeten, että studiolle oli erittäin tärkeää saada kertoa originaali Spider-Man-seikkailu, eikä vain jatkaa elokuvia. Peli on myös studion ensimmäinen ei-alkuperäinen IP, joten miehen mukaan oman näkökulman kertomisen tärkeys korostui tarinaa kirjoittaessa.

”Pelin maailmassa on silti pieniä viitteitä maailmasta, jossa Peter Parker elää. Kaupungissa näkyy rakennuksia kuten Oscorp Tower sekä Avengers Tower: saamme elää samassa maailmassa mutta itsenäisinä tekijöinä”.

Marvel’s Spider-Man läjäyttää jo ensimmäiseksi vastustajaksi ruutuun itse Kingpinin. Miten tästä voi enää parantaa ja kuinka monta vihollista pelissä oikein tulee vastaan?

Schneider virnistää tyytyväisenä, ja toteaa että viholliset ovat pelin suola.

”Marvelin universumi on niin laaja ja rikas, meillä oli valtava tarjonta hienoista hahmoista. Jokainen vihollinen vie tarinaa loogisesti eteenpäin omalta osaltaan, eikä ketään heistä ole heitetty mukaan sattumalta. Konnagalleria on pelissä laaja, mutta samalla olemme halunneet tuoda heidät mukaan orgaanisesti tarinan kautta, jokaisella on tärkeä paikka käänteissä.”

Ryan Scheinderin mukaan tasapainon löytäminen pelissä oli projektin mielenkiintoisimpia puolia.

”On tärkeää kertoa hieno tarina, ja silti tuoda paljon pelattavaa ja toimintaa – kyseessä on kuitenkin toimintaseikkailu. Siksi tarinaan on panostettu, ja sitä suuremmalla syyllä olemme ylpeitä että kyseessä on originaali Spider-Man -tarina, eikä elokuvan kylkiäinen. Yhdessä sujuvan toiminnan kanssa me haluamme näin tarjota pelaajille jotain uutta, ja saada fanit innostumaan uusista asioista yhdessä studion kanssa”.

Sama koskee Schneiderin mukaan myös Mary Janea, joka on pelissä pelattava hahmo.

”Rakastamme tapaa jolla saimme luoda Mary Janen uudestaan, ja antaa hänelle pelissä tärkeän roolin tutkivana journalistina. Toivomme, että pelaajat ottavat positiivisesti vastaan pelattavan hahmon, joka ei ole itse Hämähäkkimies.”

Haastatteluun varattu aika on lyhyt, mutta onnistun tunkemaan mukaan vielä kaksi kysymystä, vaikka vieressä oleva PR-henkilö tuijottaa minua tiiviisti.

“Kyllä, pelissä on selfie mode,” Schneider kertoo.

”Ymmärrämme täysin, miten tärkeä se on nykyisin PS4 -konsolilla, ja miten suuri osa se nykyistä pelikulttuuria. On kiinnostavaa nähdä, mitä pelaajat saavat sillä aikaiseksi, sillä ominaisuuteen on satsattu paljon.”

Samaa panostusta on käytetty myös Hämiksen pukuihin. Schneiderin mukaan pukuja on reilusti yli 20.

”Osa niistä on täysin uniikkeja pelille, eikä niitä ole aiemmin näkynyt missään Spider-Man -tarinassa. Samoin tarjolle tulevat puvut ovat joka puolelta Marvel-universumia, mikä tuonee jokaisen puvun erikoisine ominaisuuksineen lisää kiinnostavuutta vaihdella hahmon ilmettä.”

Haastatteluaika on ohi. Kerään kamppeitani, mutta tungen mukaan vielä yhden elintärkeän kysymyksen, joka on askarruttanut mieltäni. Toimittaako Peter Parker tässä pelissä lainkaan pitsoja, miehellähän on vakituinen päivätyö?

Schneider nauraa ääneen, vaikka en varmasti ole ainoa joka tätä kysyy. “Apua. Sinun täytyy pelata peli saadaksesi vastaus tuohon. Olen luvannut olla kertomatta.”

Eipä siinä mitään, poistun paikalta vastausta saamatta, mutta ei hätää. Peli tulee kyllä pelattua.


Muropaketin arvostelussa Marvel’s Spider-Man sai täydet viisi tähteä:

Marvel’s Spider-Man on viiden tähden supersankaripeli ja PlayStation 4:n parhaita julkaisuja