Uusimmat

Haastattelussa Greg Donovan, Full Spectrum Warriorin tekijä

02.02.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Viime vuonna konsoleille ja pc:lle ilmestynyt Full Spectrum Warrior oli alkujaan Yhdysvaltain armeijan tilaama videopeli, jolla sotilaat pystyisivät harjoittelemaan taktiikoita ja taistelemista myös vapaa-ajallaan, viihteenomaisessa muodossa. Pandemic Studios loi pelistä myös kuluttajille suunnatun version. Haastattelemme Pandemicin Greg Donovania, joka vastasi pelin tuotannosta.

Greg, kuinka Full Spectrum Warriorin kaupallinen versio eroaa alkuperäisestä armeijan versiosta?

– Eroja on jonkin verran. Kaupallisessa versiossa on tiettyjä pelin pelaamiseen liittyviä elementtejä, joita pelaajat ovat tottuneet peleissä tavallisesti näkemään, kuten selkeä juoni ja taustatarina, persoonalliset pelihahmot, välianimaatioita ja kerronnallinen tunnelma. Toisin sanoen siinä on paljon pelaajan pelin sisään imaisevia tekijöitä, ja se myös antaa pelaajalle tunteen edistymisestä pelin aikana.

– Kaupallisessa versiossa on myös tyylitelty graafinen käyttöliittymä, joka antaa pelaajalle visuaalista palautetta pelin tapahtumista. Armeija ei pitänyt näitä tekijöitä tarpeellisina omalle versiolleen, sillä heitä kiinnosti vain koulutustyökalu, joka vahvistaa ja tukee sen MOUT (Military Operations in Urban Terrain) -koulutusta, eikä niinkään kaupallinen paketti.

– Teimme kaupallisessa versiossa myös selkeän valinnan pelin sääntöjen suhteen. Siinä kaikki tapahtuu lähinnä joko/tai-periaatteella, kun taas armeijan versiossa on aina variaation mahdollisuus. Armeijan versiossa voi esimerkiksi käydä niin, että vihollisen tuli osuu sotilaaseen vaikka tämä olisi kestävässä suojassa. Armeijan kannalta se on realistinen mahdollisuus, sillä sellaista tapahtuu oikeassakin elämässä. Kaupallisessa versiossa ei tule osumia kimpoilevista luodeista. Emme halunneet, että kuluttajat turhautuisivat pelin parissa. Mielestämme ei ollut järkevää, että pelaajat epäonnistuisivat pelin tehtävissä, vaikka he seuraisivat pelin ohjeita oikein ja tekisivät oikeat strategiset valinnat niiden sisällä.

– Kumpikin versio sisältää suunnilleen samat pelilliset elementit ja taktiikat, ja kumpikin keskittyy Yhdysvaltain armeijan MOUT-taktiikoiden oikeaoppiseen toteuttamiseen pelin aikana.

Mikä on vaikeinta toteuttaa, kun tehdään peli, joka pohjautuu armeijan koulutussimulaattoriin?

– Vastaus varmaankin riippuu siitä, miltä osastolta kysytään. Esimerkkejä löytyy niin paljon. Teknisellä puolella ohjelmoijien haasteena oli saada Xboxin raudasta kaikki tehot irti ilman pelin hidastumista tai tökkimistä – samalla pelaajan komennettavaksi piti saada kahdeksan sotilasta ruudulle samanaikaisesti. Lisäksi oli todella suuri haaste saada pelin ja sotilaiden tekoäly armeijan vaatimalle uskottavalle tasolle.

– Pelisuunnittelijoilla oli puolestaan vaativa tehtävä saada peli kokonaisuutena sellaiseksi, että se antaa pelaajan ajatella ja toimia kuin armeijan ryhmänjohtaja. Suunnittelijoiden vastuulla oli myös saada pelaaminen näyttämään ja tuntumaan elokuvamaiselta ja todenmukaiselta, mutta samalla antaa pelaajalle tarpeeksi selvä graafinen käyttöliittymä, joka tekisi pelistä pelattavan.

– Viimeisenä esimerkkinä voisi mainita markkinoinnin. Sen tehtävänä oli lanseerata kokonaan uusi peli, joka sisältää uudentyyppisen peli-idean, eli ryhmätasoisen johtamissimulaation.

– Uuden pelin tekemisessä on aivan normaalia, että törmää koko ajan uusiin haasteisiin kehityksen aikana. Kun tähän vielä lisätään se, että olimme tekemässä kokonaan uutta pelilajityyppiä, niin vaikeudet moninkertaistuivat. Full Spectrum Warriorin kehityksen aikana huomasimme moneen kertaan, että se, mikä näyttää hyvältä paperilla, ei aina toimi ruudulla halutulla tavalla.

Onko peli helpompi, jos pelaajalla on sotilaskoulutus? Esimerkiksi Suomessa suurin osa miehistä saa armeijakoulutuksen, joten onko peli suomalaisille miespelaajille helpompi?

– Mielenkiintoinen kysymys. Luulen, että joku, jolla on koulutusta kevyen jalkaväen toiminnasta, on aika pian sinut pelin vaatimien taktiikoiden kanssa verrattuna sellaiseen pelaajaan, jolla ei ole sotilaskoulutusta. Armeijakokemusta omaava pelaaja alkaisi varmaankin hyvin pian arvostaa pelin aitoa tunnelmaa ja sen mahdollisuuksia koulutuskäytössä.

– Tätä lukuun ottamatta uskon, että huolimatta pelaajan sotilaskoulutuksesta tai sen puutteesta, hän kohtaa Full Spectrum Warrioria pelatessaan haastavia ja taktisia tilanteita.

Oliko vaikea tehdä pc-versio Xbox-version pohjalta? Peli on niin hyvin suunniteltu toimimaan konsolilla ohjausta myöten.

– On paljon haastavampaa kääntää peli konsolilta pc:lle tai päinvastoin kuin ihmiset luulevat. Pelillisesti jotkut asiat toimivat paremmin konsoleilla ja toiset taas paremmin pc:llä. Full Spectrum Warriorin kohdalla esimerkiksi pelin ohjausta Xbox-versioon suunniteltiin ja testattiin pitkään, jotta siitä saatiin niin toimiva kuin se on. Pc-versiota varten meidän piti hioa kontrollit uudestaan mahdollisimman toimiviksi hiirtä ja näppäimistöä käyttäen.

Miika Huttunen

Lue USA:n armeijan pelille antamaa palautetta