Uusimmat

Logitech G600 -MMO-hiiri hämmentää ja sekoittaa

16.08.2012 19:00 Miikka Lehtonen

Pelihiiret ovat olleet ilonamme jo vuosien ajan. Firma toisensa jälkeen yrittää keksiä keinoja, joilla juuri se oma rotta löytäisi tiensä mahdollisimman monen pelurin kouraan. Jotkut pröystäilevät sisuskaluilla, toiset napeilla. Logitechin MMO-hiiri istuu selvästi jälkimmäisessä leirissä.

Ergonomiselta painajaiselta vaikuttava hiiri sai minut raapimaan päätäni jo ensimmäiset kuvat nähdessäni, eikä se raapiminen ole siitä varsinaisesti vähentynyt testienkään aikana. En nimittäin vieläkään varsinaisesti ymmärrä, kenelle hiiri on tehty.

Ideatasolla ymmärrän kyllä hyvin, miten Logitechin G600 on syntynyt. MMO-pelaajat tarvitsevat peleissään paljon nappeja. Toinen käsi on aktiivisesti kiinni WASDissa, eikä siitä kamalan kauas pysty liikkumaan. Annetaan siis heille hiiressä mahdollisimman paljon nappeja, joihin sitoa ominaisuuksiaan. Ja niitä nappeja on sitten myös annettu: G600 sisältää 20 erilaista painiketta.

Kyllä na-na-napeissa löytyy!

Logitech G600:n välittömästi huomattavin ominaisuus on hiiren vasemmalle puolelle, peukun viereen, sijoitettu 12 napin rypäs, mutta ei tarjonta siihen lopu. Toisin kuin useimmissa muissa hiirissä, G600:ssa on kolme varsinaista päänappia, painettava ja sivuille heiluteltava rulla ja vielä kaksi pientä nappia rullan alapuolella. Paineltavaa siis riittää!

Minun käteeni hiiri ei koskaan sopinut. Kolmen sormen ote tuntui alusta saakka vieraalta ja jäykän hiirirullan sivuttaisliike tuotti hankaluuksia, koska niin suuri osa kädestä on hiiren päällä. Sivutukea eivät anna kuin pikkurilli ja peukku, joka taas lepää nappirivin päällä, joten sillä ei kamalasti viitsi puristaa.

Ja ne peukkunapit! Ne vasta minun päätäni sekoittivat! Jokainen ymmärtää intuitiivisesti, että hiirikäden peukun liikerata ei ole suunnaton. Niinpä kun alueelle on pitänyt mahduttaa 12 nappia, ne ovat sangen pieniä. Niin pieniä, että pitkän opettelun jälkeenkään en pystynyt lennosta painamaan vaikka sitä toiseksi alimman rivin kolmatta nappia ilman hapuilua. Ja kun joudun hapuilemaan nappia, hiiren teoriassa tarjoama nopeusetu katoaa.

Logitechin kunniaksi on todettava, että heidän insinöörinsä ovat tehneet kaikkensa. Neljä nappiriviä on suunniteltu kahdeksi V-kuvioksi ja lisäksi keskirivien keskinappien päällä on pienet kielekkeet, joiden pitäisi ainakin teoriassa auttaa käden sijoittelua. Vaan eivät ne minua auttaneet.

Pääasiallisena testipelinä toimi tietenkin MMO, eli kotoisammin World of Warcraft. Pelikirjastani löytyy todellisia nappihirviöhahmoja yksi jos toinenkin. Esimerkiksi papillani on holy-spekattuna quick bareissa 20 loitsua, ominaisuutta ja makroa, jotka on sitten bindattu erilaisten näppäinyhdistelmien taakse. Ja siihen päälle vielä Clique-addonin avulla toteutetut mouse over –healit, joiden avulla control pohjassa klikkaus heittää Binding Healin. Niinpä voisi kuvitella, että juuri minulle hiirestä olisi hyötyä.

Käytännössä minulla kävi kuitenkin niin, että bindailin napeista käyttöön vain muutaman. Kyllähän sitä näinkin sai käyttöön reippaasti enemmän tavaraa kuin normaalilla hiirellä, mutta ei hiiri silti tuntunut ikinä sen verran luontevalta tai hyödylliseltä, että olisin saanut siitä merkittävää etua normaalitilaan verrattuna.

Eniten sain ehkä hyötyä siitä kolmannesta napista. Varsinkin yhdistettynä mainitsemaani Cliqueen se toimi erinomaisesti. Normaalisti pidän hiiren rullan painalluksessa Teamspeakin tai Mumblen push to talk –funktiota, joten kolmas nappi tuli tarpeeseen.

Kun tähän yhdistetään se, että Logitechin G600 on todella kookas ja painava hiiri, sen käyttö oli normaaliin Steelseries Xai –hiiruuni tottuneena melkoinen kulttuurishokki. Voikin olla, että olen vain tottunut liian erityylisiin hiiriin, enkä sen takia pystynyt tekemään mukavasti vaihtoa.

Hiirestä on saatavilla myös valkoinen versio.

Laadukasta teknologiaa

Minun käyttökokemukseni eivät muuta sitä asiaa, että teknisesti G600 on Logitechin laatukamaa. Hiiren pinnoite on miellyttävän mattainen, napit tuntuvat jämeriltä eikä hiiri muutenkaan nitise tai natise. Laserissa riittää lukutarkkuutta aivan riittävästi ja mukana tulevan Logitechin näppäimistöistä ja muistakin ohjaimista tutun Logitech Gaming Softwaren avulla makrojen kehittely ja nappien bindailu onnistuu sujuvasti.

Se on toki todettava, että hiiri on ehdottoman oikeakätinen. Sen muotoilusta johtuen vasurin on turha edes yrittää hiireen tarttua, eikä Logitechin mukaan suunnitteillakaan ole vasenkätisten mallia.

Niinpä kyseessä on siis mielenkiintoinen, mutta ongelmallinen hiiri. Minun kohdallani homma kun todellakin tyssäsi alkutekijöihinsä jo sen vuoksi, että hiiri ei todellakaan sopinut minun käteeni. Onko vika minun kädessäni vai hiiressä? Sitä on mahdoton sanoa, mutta kehoitan ainakin kokeilemaan kaverilla tai kaupassa ennen ostosta. 80 euroa kun on aika iso hinta hiirestä, ainakin mikäli se tulee vain pölyttymään hyllyssä – kuten se minulla tulisi.

 

Tekniset tiedot:
Mitat
  • Paino: 133 grammaa (ilman johtoa)
  • Mitat: 118 mm x 75 mm x 41 mm
  • Johdon pituus: 2 metriä
  • Kokonaispaino (133 grammaa)
  • Johto: 15 grammaa
Seuranta
  • Kuvantarkkuus: 200–8 200 dpi
  • Kuvankäsittely: 11,25 megapikseliä sekunnissa
  • Suurin kiihtyvyys: 30G*
  • Suurin nopeus: jopa 4,06 metriä sekunnissa*

Hinta: n. 80 euroa

Lisätietoja: http://www.logitech.com/fi-fi/gaming/mice-keyboard-combos/g600-mmo-gaming-mouse

 

Lue myös

Logitech G600 -MMO-hiiri hämmentää ja sekoittaa

Wreckateer (Xbox 360)

Deadlight (Xbox 360)

7 Wonders (lautapeli)