Uusimmat

Logitechin G9 Laser – modaajan pelihiiri

03.12.2007 17:43 Jukka O. Kauppinen

Miten pelaat entistä tehokkaammin? Päivittämällä PC:tä? Hommaamalla satamegaisen nettiyhteyden tai turbotetun verkkokortin? Ehkä näistäkin on joskus apua, mutta yleensä kannattaa aloittaa alkeista. Kuten harkitsemalla uutta hiirtä tai hiirimattoa.

Hiirissäkin on eroja. Joskus on vaikea sanoa, että mennäänkö hifistelyssä liian pitkälle tai onko lisälaite hintansa arvoinen. Useamman satasen verkkokortille voi nauraa hekotella illat putkeen, mutta onko satasen hintainen pelihiiri työkalu, hifivekotin vai ylihintaista luksusta?

Hiiri pelaajan mukaan

G9 hämmästyttää. Muullakin kuin hinnallaan. Se on ensi silmäyksellä suorastaan omituinen. Viime vuosien virtaviivaisen muotoilulinjan sijaan G9 on paksu möhkäle: lyhyt, leveä ja matala.

Seuraavaksi huomio kiinnittyy johonkin aivan uppo-outoon: nimittäin vaihdettaviin kuoriin. Kyllä. Hiiren mukana tulee kaksi erilaista kuorta, jotka vaihtamalla sitä voi muuntaa hieman erilaiseksi. Toinen kuori on tuhti, Wide-Load-kädensija, jolla käsi lepää leveämmällä. Precisionin puolestaan luvataan pitävän käden kuivana ja tarkentavan sormituntumaa pienemmällä koollaan. Käytännössä fyysiset erot eri kuorilla olivat verrattain vähäiset. Ote hiireen oli molemmilla miellyttävä, jopa Wide-kuorilla, joskin selkeästi erilainen kuin tavallisemmilla nykyhiirillä. Widessä oikean käden peukalo lepäsi kuin pienellä hyllyllä, siinä missä tavallisissa muotoilluissa hiirissä peukalolle on tehty syvennys hiiren kylkeen.

Erikoisista muotoiluratkaisuista huolimatta G9 istui hyvin käteen ja siihen tottui nopeasti.

Modattava hiiri

Vaihdettavien kuorten ohella G9 on muutenkin poikkeuksellisen monipuolisesti säädeltävä hiiri. Esimerkiksi G5:stä tuttuun tapaan hiiren painoa voi muuttaa sisään asennettavilla painoilla. Hiiren avaamalla sisältä löytyy neljä pientä lokeroa, joihin kuhunkin voi asettaa yhden lisäpainon. Enimmillään hiirtä voi lihottaa 28 grammalla. Se ei ehkä kuulosta paljolta, mutta käytännössä ero on erittäin selvä niin normaalissa kuin pelikäytössäkin. Joku haluaa ehkä todella kevyen hiiren, jota on salamannopeaa liikutella liukkaalla hiirimatolla. Toinen tykkää painavammasta ohjainlaitteesta.

Räätälöitävyys ulottuu myös softaan, niin hiiren sisäiseen kuin PC:llä oleviin ohjelmiin. Erikoista kyllä hiiressä valmiiksi sisäänrakennettuna kolme erilaista toimintatilaa, jotka erottaa päällä olevien valojen väreistä. Näitä – ja itse luotuja – toimintatiloja voi edelleen säätää monipuolisesti hiiren työkaluohjelmilla. Kauas on menty niistä ajoista, kun hiiri oli hiiri ja sillä selvä.

Periaatteessa herkkyyden, nopeuksien sun muiden ominaisuuksien säätäminen on aivan positiivista. Luulisin tosin, että useimmille erilaisten profiilien tallentaminen hiireen itseensä on turhaa luksusta. Todellisille hardcore-pelaajille siitä voi sen sijaan olla todellista hyötyä.

Luultavasti käytännöllisin säätömuoto on kuitenkin jo aiemmista Logitechin tehohiiristä tuttu kolmiportainen nopeudensäätö. Hiiren päällä on kaksi näppäintä, joilla sen nopeutta voi muuttaa hitaan, normaalin ja nopean välillä. Tämä mahdollistaa todella vaivattoman tuntuman muuttelun niin pelatessa kuin normaalin tietokoneen käytön aikana. Nopeiden tilanteiden vaatiman refleksiheiluttelun voi näin muuttaa tarkaksi kiikarikiväärisniputteluksi, jossa suuremmatkin hiiren liikkeet aiheuttavat vain pieniä ja tarkkoja liikahduksia itse pelissä. Nopeuden muutokset auttavat myös esimerkiksi tarkassa graafisessa työskentelyssä.

Vieritysrulla on lystikäs. Pelaaja voi valita siihenkin kaksi eri tilaa, joista toinen panostaa tarkkuuteen, toinen nopeuteen. Lähes kitkaton rulla kiitää kuin rasvattu salama pienellä sormenliikkeellä, mistä on iloa esimerkiksi pitkiä verkkosivuja selaillessa.

Hyvä hiiri – mutta kenelle?

G9 Laserin erinomaisuudesta ei ole sinänsä epäilystä. Se on tarkka, herkkä ja mukava. Säädettävyys ja vaihdettavat kuoret ovat vekkuli lisä. Ohjelmallinen asetusten muokkaus ja erilaisten konfiguraatioiden tallentaminen hiireen itseensä tuntuu kuitenkin jo suorastaan yliampuvalta. Monelleko niistä on todella hyötyä? Moniko on valmis pulittamaan hiirestä 80-100 euroa, oli se sitten miten erinomainen tahansa?

Hinnan huomioidessaan G9:ä on vaikea suositella suinpäin. Jos hinnalla ei ole väliä ja haluat hienoimmat ja kalleimmat pelivehkeet mitä kaupungista löytyy, niin mikä ettei. Muuten harkitse tarkoin vastaavatko G9:n ominaisuudet tarpeitasi. Jos epäilet, niin sijoita ennemmin tavallisempaan hiireen ja pistä vaikkapa G15-pelinäppäimistö tilaukseen. Kunnon näppäimistöllä kun on käyttöä pelien ulkopuolellakin.

Logitech G9 -hiiren vähittäishinta on 104,95 euroa. Käytännössä sen keskihinta (MBnetin hintaseuranta) on asettunut noin 85-89 euron paikkeille.

Tuotetiedot
  • Tarkka pelihiiri, jonka voi mukauttaa pelityylin mukaan
  • Mukana vaihdettavat XL- ja täsmäkahvat
  • 3200 dpi:n lasermoottori ja täyden nopeuden USB (1000 päiv./s)
  • Muistiprofiilit, joihin voidaan tallentaa viidet eri asetukset
  • Painon hienosäätö
  • LED-valot, joiden värejä voidaan mukauttaa, näyttävät hiiren dpi- ja profiiliasetukset
  • MicroGear-rulla huippunopeaan vieritykseen
  • Windows XP tai Windows Vista; USB-yhteys
  • Kolmen vuoden takuu
  • Täysi tuotetuki