Uusimmat

Lost Empire: Immortals – uusi haaste galaktisille valloittajille

25.01.2008 10:50 Jukka O. Kauppinen

Avaruus, tuo korpimaista viimeisin ja kaukaisin. Se jaksaa aina ihastuttaa ja innoittaa, niin myös pelintekijöitä. Ja mikäpä hienompaa kuin rakentaa omaa galaktista valtakuntaansa.

Tanskalaisen Pollux Gamelabsin Lost Empire: Immortals on tämän peligenren uusin tulokas. Luvassa on valtaisa, 5000 aurinkokunnan galaksi ja suuria historiallisia mullistuksia galaksin historiassa. Mutta miten se mahtaa puraista hemmoteltuun 4X-fanikansaa, jolla on pöydällään entuudestaan vaikkapa Master of Orion tai Galactic Civilizations 2? eDome vieraili tutustumassa peliin pääkallopaikalla ja tarjoaa ennakkoraportin suoraan voileipämaasta.

Nopeatempoista perusgalaktisointia

Lost Empire: Immortals kattaa pöydälle tutulta tuntuvan paketin galaktista imperiumien rakentelua. Pelaaja johtaa yhtä galaksin kuudesta wannabe-supremelord-rodusta, jotka päättävät yhtaikaa nousta galaksin johtajaksi. Kaikki aloittavat yhdellä aurinkokunnalla ja aloittavat nopean levittäytymisen tähtijärjestelmästä toiseen. Siinä sivussa tehdään teknistä tutkimusta ja kehitetään planeettoja. Toisten rotujen suostuttelu hoituu niin diplomaattien kuin tykkiveneiden avulla.

Heti alussa pelistä kuitenkin löytyy muutama erikoisempi piirre. Eri aurinkokunnat voi esimerkiksi valjastaa erilaisiin erikoisrooleihin. Poikkeuksellisen viljavia planeettoja sisältävä järjestelmä voidaan esimerkiksi määrätä keskittymään ruuan tuotantoon. Muita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi kauppaan ja sotilaalliseen tai tieteelliseen tuotantoon keskittyvät aurinkokunnat.

Tieteellinen tutkimus on puolestaan toteutettu tavallisesta poikkeavalla tavalla. Kaikkiaan tutkittavana on 12 erilaista kategoriaa planeettojen kehityksestä aseisiin ja avaruusalusten järjestelmiin. Kunkin alla on nivaska erilaisia tarkempia kehityslinjoja.

Useinhan peleissä on valmiiksi tehdyt keksintökartat, joita pelaaja tutkii hiljakseen. Joskus keksintöpolku tulee tiensä päähän eikä ole enää mitään tutkittavaa.

Lost Empiressä tämä on kierretty tarjoamalla pelaajille erilaisia kehityspolkuja, joilla etenemistä ei kuitenkaan kuvata yksittäisillä keksinnöillä vaan anonyymimmin vain tasoilla. Alussa moni asia on tasolla nolla tai yksi, mutta jos haluat kehittää aluksiisi vaikkapa tason miljardi biljardia laseraseet, niin ihan rauhassa. Pelaat vain tarpeeksi kauan.

Tutkimukseen liittyy tietysti läheisesti avaruusalusten suunnittelu, joka on toteutettu mukavan selkeästi. Käytettävissä on kahdeksan erilaista perusrunkoa, pienistä tiedustelualuksista jättimäisimpiin tähtiristeilijöihin. Kussakin on tuttuun tapaan erilaiset rakennuspotentiaalit. Alusten kehittely on helppoa – runko näkyy ruudulla modulaarisena palapelinä, jonka laatikoihin pelaaja vain nakkelee haluamiaan komponentteja. Moottorit, aseet, elektroniset laitteet, häirintä- ja puolustusaseet, hävittäjien laukaisualustat ja niin edelleen – kliksis klaksis alus valmis.

Muutakin mielenkiintoista löytyy. Kullakin rodulla on käytössään kolme komentajaa, joita voi määrätä avustamaan valtion hoidossa. Komentajia voi määrätä esimerkiksi maatalouteen, talouteen tai tekniseen tutkimukseen. Komentajat eivät automatisoi asioita, mutta he vaikuttavat kykyjensä mukaan – toivon mukaan positiivisesti – heille määrätyillä aloilla. Komentajat kuitenkin vanhenevat ja kuolevat, joten hyvästäkään komentajasta ei ole iloa koko pelin ajaksi.

Resurssinhallinta on toteutettu suhteellisen tavanomaisesti. Planeetat tuottavat ruokaa ja mineraaleja, joilla pidetään kansa kylläisenä, rakennetaan aluksia ja käydään kauppaa. Kansalaisten selkänahasta ruoskituilla veroilla puolestaan suoritetaan muun muassa tieteellistä tutkimusta ja ylläpidetään avaruuslaivastoa. Jos avaruussotureiden palkka ei juokse, niin alukset rapistuvat ja miehistön moraalikin heikkenee. Johtaneeko moinen sitten loikkaamisiin vai taistelutehon heikentymiseen, ken tietää.

Suuria suunnitelmia

Kaikkiaan galaksissa asustaa kuusi rotua, joilla on kullakin suuret suunnitelmat tähtisumun yliherruudesta. Galaksin asukkikunta ei kuitenkaan rajoitu yksinomaan näihin, vaan tähdissä vaeltaa myös joukko pienempiä rotuja. Näiltä vain puuttuu valloittajageeni, joten pikkukansakunnat eivät yritä kasvaa ja levittäytyä isojen rotujen tapaan.

Pikkuvallat ovat kuitenkin merkittävä tekijä galaksin kokonaiskartalla, sillä niitä voi yrittää hyödyntää monella tapaa. Ystävällismielinen pikkuvalta voi esimerkiksi toimia kätevästi puskurina kahden suuremman valtion välissä. Pikkuvaltioista saa hyviä kauppakumppaneita ja jopa liittolaisia. Ja mikäpä kätevämpää, kuin tukea pikkuvaltaa joka sotii jotain vastenmielistä suurvaltaa vastaan. Vähän taloudellista ja materiaalista tukea peliin ja vot, naapurilla on kädet täynnä töitä pitkäksi aikaa.

Vaikka peli eteneekin galaksin valloituksen marssitahdilla, niin jokaisella kuudella suurrodulla on oma erilainen tarinansa, joka tarkastelee maailmankaikkeuden historiaa rotujen omasta näkökulmasta. Vanhat uskomukset täydentyvät ja muuttuvat, kun rodut etenevät tähtiin ja löytävät asioita, jotka liittyvät heidän vanhoihin taruihinsa. Siinä sivussa paljastuu, että galaksilla on oma, jopa hieman pelottavakin oma tarinansa muinaisista roduista ja tapahtumista.

Puhumattakaan siitä, kun pelaaja ja muut rodut saavat yhteyden jo kadonneeksi luultuun muinaiseen rotuun, joka aloittaa oman pelinsä junnujen kustannuksella.

Tiedon karttumisen ohella galaksin tutkiminen tuo mukanaan eri roduille myös uudenlaisia bonuksia, kullekin erilaisia.

Entäpä pelin tarjoama vastus? Siitä tekijät eivät juurikaan kertoneet, mitä nyt erilaisilla tekoälyillä on tuttuun tapaan erilaisia pelityylejä ja taktiikoita. Eri rotujen tavoitteet, pelityylit, teknisen tutkimuksen mieltymykset sun muut vaihtelevat. Sen sijaan tekijät painottavat yhtä tärkeää piirrettä: tekoälyllä ei ole maagista kristallipalloa tai taikavoimia, joiden avulla yksi tekoälypelaaja näkisi mitään luvatonta pelaajasta tai muista tekoälyistä. Kaikkia ihmis- ja piilastupelaajia koskevat samat säännöt.

Pelin videoita

 

 

Lisää videoita: eDomen Youtube-kanava.

Komentajia ja rakentelua

Vaikka Lost Empires: Immortals vaikutti aluksi erittäin tavanomaiselta 4X-strategialta, löytyi siitä tarkemmalla tutustumisella mielenkiintoisiakin ominaisuuksia. Pelijärjestelmä vaikuttaa verrattain hiotulta ja särmättömältä – turhaa pikkunäpertämistä vältetään ja pääpaino on suurilla linjoilla ja pelin jouhealla etenemisellä.

Eri roduilla kerrotaan olevan selkeästi omia, erilaisia etujaan ja heikkouksiaan. Vaikkakaan niillä ei ole mitään merkittäviä etuja, joilla yksi rotu voisi puukottaa jotain toista erityisen tehokkaasti, niin jotkut ovat luontaisia vihollisia. Näitä ei tarvitse usuttaa taisteluun, kun alukset kohtaavat avaruuden syvyyksissä.

Niin, ne taistelut. Ne tapahtuvat automaattisesti ja pelaaja tutkailee tulokset jälkikäteen erillisessä pseudo-3d-avaruustilassa. Taisteluiden tulokset ratkeavat laivastojen koon, koostumuksen, tekoälyn aivoitusten ja etukäteen määriteltyjen taktiikoiden yhteenlaskuna. Pelaajia ei päästetä laivastojensa komentoon siksi, että Lost Empiresin laajuuden takia taisteluja saattaisi olla joskus jopa kymmeniä yhden vuoron aikana. Kuka niitä kaikkia jaksaisi pelata? Lisäksi manuaaliset taistelut tekisivät moninpelistä todella hidasta ja kömpelöä. Jokainen rotuhan antaa käskyt vuorotellen mutta ne ratkaistaan yhtaikaa – niinpä taistelujen suorittaminen moninpelissä olisi todella vaivalloista ja tappaisi moninpelit siihen paikkaan.

Tekijöiden puheista haistaakin, että Lost Empiresissä on mietitty moninpeliä alusta alkaen. Pelimekaniikat on työstetty sekä yksin- että moninpelin kannalta, ja jälkimmäinen sujuukin enimmillään 10 ihmisen matseina lähiverkossa tai internetissä.

Paljon on kuitenkin yhä auki ja jää nähtäväksi miten hyvin peli loppujen lopuksi toimii. Onko siitä kilpailijaksi genren suurille merkkiteoksille, vai jääkö se sivulauseeksi? Ainakin tekijät uskovat kasaavansa genren merkkiteosta, mutta kilpailu 4X-strategioissa on kovaa, etenkin kun pelit tuppaavat olemaan varsin samankaltaisia keskenään. Mikä siis on mielestänne vahvin piirre, ominaisuus joka erottaa sen muista?

– Tämä tuntuu muultakin kuin vain laatikolta, johon on viskattu tähtiä. Lost Empires on myös halutessasi todella pitkä peli, jossa voit rakentaa satojen ja tuhansien aurinkokuntien kokoisen galaktisen valtakunnan.

Paradox Interactive julkaisee Lost Empire: Immortalsin PC:lle maaliskuussa 2008.

Pelin kotisivu: Lost Empire: Immortals

 

Lue lisää eDomesta

Europa Universalis: Rome vie pelaajat Rooman valtakunnan aikakauteen

Fire to the Stars marssii Planetarionin jalanjäljissä – hyvästi elämä?

Galactic Civilizations (PC)

HomeWorld 2 (PC)

Star Chamber: The Harbinger Saga (PC)

Star Trek: Birth of the Federation (PC)

Star Trek: Legacy (PC, 360)

Star Wars: Empire at War -ennakko (PC)

Supremacy: Four Paths to Power (PC)

Sword of the Stars (PC)