Uusimmat

Overlord – haastattelussa pahuussimulaattorin pääsuunnittelija

18.07.2007 13:23 Jukka O. Kauppinen

Tytöt haluaa vain pitää hauskaa ja pelaajat olla pahoja. Jälkimmäistä on nyt päästy harrastamana äskettäin ilmestyneessä Overlord-pelissä. Sen kunniaksi jututimme hieman pelintekijöitä, eli Triumph Studiosin pelisuunnittelijaa ja –ohjaajaa Lennart Sasia, jonka käsialaa tämä mainio pahan voimat valloilleen päästävä peli on.

Mitä Lennartilla on sanottavanaan tästä pelistä, jota arvostelijamme Miikka Lehtonenkin kuvaa sanoin ”toimintaroolipeli jossa pelaaja koluaa maita ja mantuja aiheuttaen kaaosta ja pahennusta”.

Lue myös: Overlord-pelin arvostelu.

Ja sitten asiaan. Lennart Sas, kerropa meille…Miten sinä kuvailisit Overlord-peliä? Mihin genreen se kuuluu?

Ytimeltään se on toimintaseikkailun ja roolipelin sekoitus. Olemme ympänneet peliin paljon asioita, joista tärkein on kätyrilauman suora kontrollointi. Tästä seuraa yleensä runsaasti tuhoa  ja melskettä, mutta sen kautta avautuu myös paljon mielenkiintoisia pelitaktiikoita. Overlordia on näin ollen vaikea ahtaa yhteen pieneen laatikkoon, mutta olemme tehneet parhaamme luodaksemme pelistä helpon pelattavan.

Millaisen fiiliksen, ilmapiirin haluatte luoda pelillä?

Overlordissa ei ole aivan mikä tahansa keskiverto fantasiatarina. Olemme luoneet kieroutuneen maailman, jossa mikään ei ole sitä miltä se näyttää. Meillä on lihavia, tyrannimaisia puolituisia. Himon valtaamia ritareja. Ahneita kääpiöitä ja verenhimoisia yksisarvisia. Pelin käsikirjoittaja, Rhianna Pratchett, on kirjoittanut kaiken fantastisen satiirisen sävyn kera. Matkaillessasi ja tutkiessasi pelimaailmaa kätyrisikin saattavat kiroilla ja pilkata vaikkapa laiduntavia lampaita tai idyllistä maisemaa.

Oblivion on nostanut Xbox-roolipelien rimaa melkoisesti. Tuntuuko sinusta, että kilpailette tässä Bethesdan kanssa?

Oblivion on kerta kaikkiaan fantastinen peli, mutta se on kehittää edelleen perinteistä tietokoneroolipeliä. Overlord sen sijaan hakee inspiraationsa roolipeligenren ulkopuolelta ja tuo kuvaan paljon uusia asioita. Näistä tärkeimpiä ovat kätyrilauman ohjaus ja Dark Tower. Oblivion ja Overlord ovat aivan eri pelejä, mutta luulisin että jos pidit Oblivionista, niin kyllä sinä Overlordistakin tykkäät.

Overlordia on verrattu myös Fableen, ennen kaikkea pelin vapauden takia.

Overlordissa pelaaja on Dark Lord, pahan hahmo, joten hänen valintansa heiluvat pahan ja tosi pahan välillä. Pelaajan päätökset vaikuttavat siis asioihin aivan eri tavoin kuin Fablessa, koska ne ovat aina jollain tavoin korruptoivia. Fable on hyvin viehättävä peli, jossa pahimmillaan pelaaja saattaa tappaa joitakin ilkeitä hahmoja. Overlord sen sijaan alkaa samantien tavallisten työläisten teurastuksella…

Mikä siis on Overlordin taustatarina? Mitä pelaaja ylipäätään tavoittelee?

Täydellistä ja totaalista maailmanvaltiutta! Peli alkaa ränsistyneestä tornista, jonka lauma sankareita on juuri ryöstänyt. Nyt sinun täytyy korjata tornisi, lyödä nämä muka-sankarit pois pelistä ja saada pahan valta jälleen ylivertaiseksi maan päälle.

Pelin mainoslausehan kuuluu ”ole paha – tai tosi paha”. Miten paljon pelaajilla on valinnanvaraa teoissaan?

Ensimmäinen päätöksesi koskee työläisten teurastamista. Pelaaja saa heidän elinvoimansa, jolla puolestaan voi kutsua lisää kätyreitä. Kätyrit voivat ryövätä lisää sieluja ja kantaa myös heidän aseitaan ja työkalujaan. Tästä eteenpäin pelaaja voi törmätä lukuisiin piilotettuihin tapahtumiin sekä aktiivisiin päätöksentekoa vaativiin tilanteisiin. Voit pelata pelin läpi korruption jäytämänä tai sitten puhdashenkisemmin, jolloin saat parhaimmat taiat, erilaisia päivityksiä torniisi ja vaihtoehtoisia loppuja.

Näemmekö visuaalisesti miten pahaksi hahmomme on kehittynyt?

Mitä korruptoituneempi hahmosi on, sitä demonisemman näköinen hän on piikkeineen ja synkempine sävyineen. Myös tornisi ulkonäkö muuttuu. Työläiset saattavat paeta heti sinut nähdessään. Sekä täydellisen 100 prosentin että nollan prosentin korruptoituneisuuden saavuttaminen on haastavaa. Suorita pelissä kaikki mahdolliset ilkeät temput – tai pidä ilkeät kätyrisi kurissa. Siinäpä haastetta.

Mitä pelaaja voi oikein tehdä kätyreillään?

Pikku kätyrisi ovat äärimmäisen lojaaleja ja noudattavat käskyjäsi, oli tilanne mikä tahansa. Ne voivat esimerkiksi napata kiinni pommista ja kuljettaa sen vihollisten luo, taistella vihollisia vastaan puolestasi tai etsiä sinulle aarteita ja esineitä. Niitä voi jopa uhrata, jos pelaajan oma terveydentila tai taikavoimien ehtyminen sitä vaatii. Kätyreitä on neljää eri laatua, joiden kyvyt ja taidot parantuvat hahmosta toiseen. Esimerkiksi vihreät kätyrit ovat hyvin huomaamattomia ja niitä voi käyttää vaikkapa vihollisten väijymiseen ja hyökkäyksiin takaapäin.

Overlordissa näyttää olevan melkoisesti huumoria. Miten pitkälle viette eri tilanteet ja vitsit?

Pelin yleinen fiilis on satiirinen ja siinä vitsaillaan monille fantasiagenren kliseille. Emme halunneet tehdä pelistä hampaat irvessä pelattavaa pahuussimulaattoria, vaan varmistimme että se tarjoaa pelaajille myös monet naurut.

Pelistä on tarjolla pelattava demo myös Xbox 360 –pelaajille ja verkkopelitukikin löytyy. Entäpä saavatko Xbox-pelaajat myöhemmin jotain lisäladattavaa?

Ladattava lisäsisältö on ollut suunnitelmissa alusta alkaen. Meillä on työn alla paljon kaikenlaista kivaa. Julkaisemme pelaajille ainakin uusia moninpelikarttoja sekä laajennuksen yksinpeliin, jonka myötä pelaaja saa lisää pelattavaa ja uusia haasteita.

http://www.codemasters.com/overlord/

 

eDome kiittää XCN-verkostoa yhteistyöstä.

 

Lue lisää eDomesta

Overlord (PC, 360)

Päästä irti sisäinen sadistisi