Uusimmat

PlayStation 4 -julkaisupelit testissä 3: Blacklight Retribution, Killzone: Shadow Fall, Resogun

28.11.2013 20:00 Muropaketin toimitus

PlayStation 4 tulee! Ja hei, sille on jopa pelejä! Ainakin siltä tuntuu, kun tsekkailemme näitä julkkariluomuksia. Toissapäivänä tutustuimme peleihin Assassin’s Creed IV, Knack ja Warframe. Eilen teoksiin Call of Duty Ghosts, Contrast ja Lego Marvel Super Heroes.

Nyt Domen PS4-julkaisupeliarvostelukoosteessa numero 3 ovat vuorossa:

  • Blacklight Retribution
  • Killzone: Shadow Fall
  • Resogun

Blacklight Retribution

Zombie Studios / Perfect World

Jukka O. Kauppinen

Arvostelimme kolme vuotta sitten Zombie Studiosin PC:lle ja konsoleille tekemän Blacklight: Tango Down –räiskinnän. Juho kuvaili sitä sanoin ”ei huono peli ole, ainoastaan keskinkertainen ja väärässä paikassa.” Jatko-osaa voinee kuvailla samoin sanoin. Paitsi että se on myös huono ja hyljätty.

Jatko-osa Retribution taasen julkaistiin PC:lle jo puolitoista vuotta sitten, ja nyt siitä on tuunattu PS4:lle ihan ehta julkaisupeli. Blacklight on tosin suorastaan surullinen. Se on ruma. Se on nettipelattava tiimiräiskintä, jolla ei ole pelaajia. Ei vaikka peli on ilmainen.

 

Pelaajia ei ollut edes jenkkilän puolella, vaikka Blacklight tuli siellä latauskauppaan samaan aikaan konsolin kanssa. Europuolella se ei näytä kiinnostavan ketään ennakkotestaajaa. Niinpä testaus oli pakko rajata harjoitustilaan. Siellä ympäriinsä juoksi läjä botteja ammuskelemassa toisiaan ja minua. Yleisfiilis toiminnasta oli yhtä väritön ja harmaa kuin grafiikkakin. Ei sytyttänyt millään tasolla.

Ilmaispelistä kun on kyse, niin mikromaksuilla voi ostella vekottimia, aseita ja kustomointeja. En vain käsitä miksi. Toki jos oma käsitys laatupelaamisesta on mielikuvitukseton nettiräiskintä ahtailla kentillä, niin tämä voi toimia, jos vain vahingossa löydät pelikaverin. Mutta nätimpää ja paljon pelattavampaa räiskintää löytää helposti kurkistamalla PS3-pelivalikoimaan.

Päivitys: nyttemmin peliseuraakin tuntuisi löytyvän, kun vain malttaa jättää konsolin päälle hakutilaan. Matsiin pääseminen kestää näet joka kerta tuhottoman pitkään. Matsailusta jäi kuitenkin yhä halju maku. Toimii teknisesti mutta ei pure allekirjoittaneeseen millään tasolla.

Lue myös: Blacklight: Tango Down (PC, PS3, Xbox 360) 

 

Killzone: Shadow Fall

Guerrilla Games / Sony

PS4-yksinoikeus!

Jukka O. Kauppinen

Killzone-pelisarjasta on rakentunut vuosien mittaan yksi Sonyn konsoleiden kuumimmista sarjoista. Ihan syystä. Ne ovat olleet visuaalisesti upeita, pelattavia ja tarinallisesti tiukkaa scifiä. Siis pelejä parhaasta päästä. PS4:n julkaisu-Killzone ei kuitenkaan täytä ennakkotoiveita.

Shadow Fall kantaa raskasta taakkaa. DriveClub ja inFamous: Second Son myöhästyivät ensi vuoteen, eikä God of Wariakaan ole näköpiirissä. Niinpä Killzone on Knackin ohella ainoa ison megaluokan PS4-yksinoikeuspeli, latauspeli Resogunia mitenkään väheksymättä.

Shadow Fall jatkaa Killzone 3:n lopusta. Helghan-planeetta on tuhottu ja sen asukkaiden jäämistö asutetaan megatuhon aiheuttaneiden vektanien kotiplaneetalle. Kun puolet planeetan väestöstä pakkosiirretään kotoaan ja tilalle asutetaan tyyppejä, jotka vihaavat aiempia asukkaita sydämensä pohjasta, niin siinä on kuulkaa resepti melkoiseen naapurisopuun.

Pelikuvaa 720p-resoluutiolla.

Ei ihme, että kohta soditaan. Tarina rakentaa nopeaan tahtiin kuvaa vihasta, pelosta, rasismista, eristäytyneisyyden vaaroista, poliittisesta draamasta ja asevarustelukilvasta, mutta tätä ulottuvuutta ei osata oikein hyödyntää. Tarina ja sen hahmot jäävät etäisiksi ja mitäänsanomattomiksi, kun niiden päälle on rakennettu järjettömän kaunis mutta lettumaisen ohut räiskintä.

Visuaaleiltaan Shadow Fall on kevyesti julkaisukavalkadin kaunein edustaja. Värimaailma on suorastaan herkullinen. Piirtoetäisyydet ovat mahtavat ja maailmaa katselee mielellään, etenkin kun ruudulle piirretään tyylikkäästi suunniteltuja scifi-kaupunkeja ja hienosti suunniteltuja maisemia.

Pelillisesti se on kuitenkin jokseenkin keskivertoa räiskintää. Rytmitys ei oikein toimi, sillä paikoittain lystin räiskintätoiminnan väliin on tungettu paljon perustylsiä kenttiä, mitäänsanomattomia ja merkityksettömiä paikkoja, joutavia hakkerointeja ja ovien aukoilua. Lisäksi pelaaja jää usein ihan hukkaan, kun kulkureitit on merkitty sen verran hämärästi, ettei aina edes tajua minne pitäisi suunnata. Taistelutkin ärsyttävät usein, sillä helgastit ovat omituisen tarkkasilmäisiä ja skriptit heittävät pelaajan kimppuun isoja vihollislaumoja useasta suunnasta yhtaikaa. Hauskuusfaktori on välillä niin laimea, että suuhun jää vain valju jälkimaku.

Lisäksi tästä puuttuu se tietty Killzone-fiilis. Pelillisesti tarjolla on jokseenkin keskivertoa räiskintää, joka voisi olla melkein mikä tahansa satunnainen scifiräime. Tai välillä Dead Space. Tätä korostaa pelaajan kaveriksi keksitty lentävä OWL-robotti. Sitä voi käyttää niin tulitukena, hakkerointivälineenä ja muihinkin tukitoimiin, minkä myötä osa kenttäsuunnittelusta on tehty sen varaan. Jos et tajua käyttää robokamuasi, niin sielläpä sitten kökötät jumissa, varareittiä ei ole.

Monille Killzonet ovat tosin ennen kaikkea moninpelejä. Serverit ovat tiemmä toimineet jenkkilässä hyvin, mutta meininki kuuluu olevan jokseenkin identtistä Killzone 3:n kanssa. Vain nätimpänä.

 

Pelikuvaa 1080p-resoluutiolla.

Shadowin kohdalle voi kuitenkin laittaa rastin ”näyttääkö tämä uuden sukupolven peliltä?” –laatikon kohdalle. On se upea. Näin nättiä jälkeä en kuvittelisi kohtaavani vanhemmilla konsoleilla.

Tärkeämpi kysymys tosin kuuluu: onko Shadow Fall hintansa arvoinen? En voi antaa yksiselitteistä vastausta. Peli on näyttävä, ruudunpäivitys nopeaa ja uuden ohjaimen ansiosta pelaaminen on oikeastaan mukavampaa kuin koskaan aikaisemmin. Killzonena Shadow Fall on kuitenkin Shadow Fail.

Lue myös: Killzone 3 (PS3)Killzone 2 (PS3)  – Killzone (PS2) 

 

Resogun

PlayStation 4 –yksinoikeus!

Housemarque Games / Sony Computer EntertainmentEurope

Miikka Lehtonen

Lyhyt versio: jos ostat PlayStation 4:lle yhden pelin, osta Resogun. Ai eikö riittänyt? No otetaan sitten hieman pitempi versio.

PlayStation 3:n alkutaipaleen paras peli oli suomalainen Super Stardust HD, jossa yhdistyivät näyttävä grafiikka, toimiva soundtrack ja aivan tautisen addiktiivinen pelattavuus. Nyt Housemarque tekee suunnilleen saman myös PlayStation 4:lle.

Tälläkin kertaa inspiraationa on toiminut klassinen kolikkopeli, nyt Defender. Idea on siis tuttu jo vuosikymmenten takaa: lentele sivuttain vierivällä kentällä edestakaisin pelastamassa ihmiskunnan rippeitä, ampumassa muukalaisia ja jahtaamassa korkeita pistemääriä.

Pelikuvaa 720p-resoluutiolla.

Super Stardust HD:n tavoin ideaa on hieman modernisoitu menettämättä sen sydäntä. Merkittävin muutos on se, että ihmiset eivät vain juokse pitkin kenttää, vaan ne täytyy vapauttaa ampumalla säännöllisesti spawnaavia vartia-alieneja, jotka usein tekevät vain pienen kierroksen kentällä ja sitten poistuvat pelistä. Jos et ollut tarpeeksi nopea, se on yksi kuollut ihminen vankisellissään.

Pelattavuus sinänsä on todella simppeliä. Ampua voi molempiin suuntiin, käytössä on pommeja ja lisäksi aluksellaan voi hetkellisesti boostailla vihollisten läpi, jolloin nämä tuhoutuvat osumasta. Hyvä keino kasvattaa kombomittaria! Erikoisin idea on overdrive-tila, jossa aluksensa voi hetkeksi muuttaa kuolemaa kaikkialle syytäväksi helvetinkoneeksi, mutta vain pitkän keräilyprosessin avulla. Ei siis kannata haaskailla!

 

Pelikuvaa 1080p-resoluutiolla.

Resogun vaikuttaa paperilla todella simppeliltä peliltä ja sitähän se onkin, mutta täytyy myös muistaa, että se on 15 euron ladattava peli. Ja sellaisena se on täyttä rautaa. Pienten alkukankeuksien jälkeen pelin hirvittävän hektinen meininki tuntuu todella nautittavalta ja onhan tyylikkäästi suunniteltua vokselitykitystä ja partikkelimekkalaa myös todella hauska katsella.

Oikeasti: parasta, mitä PlayStation 4:llä voi tällä hetkellä pelata.

Lue myös: Super Stardust HD (PS3)  – Dead Nation (PS3)  – Outland (PS3, Xbox 360) 

Lisää aiheesta

PlayStation 4 -julkaisupelit testissä 1: Assassin’s Creed IV, Knack ja Warframe

PlayStation 4 -julkaisupelit testissä 2: Call of Duty Ghosts, Contrast, Lego Marvel Super Heroes

 

Kiinnostavimmalta vaikuttaa…

Katso tilanne vastaamatta