Uusimmat

Snowflake Studios – modipoppoo tähtää länkkäripelillään ammattilaisiksi

30.05.2007 16:27 Jukka O. Kauppinen

Vaikka peliteollisuus on Suomessa lähes miniatyyrimäisen pieni sektori, on se samalla jännittävä ja houkutteleva uravaihtoehto. Kaupallista menestystä on kuitenkin vaikea saavuttaa, etenkään ensikertalaisten. Tämä ei pelota kaikkia yrittäjiä.

Snowflake Studios on yksi uusimman sukupolven kotimaisista pelitaloista. Mutta aivan ensikertalaisista ei ole kyse. Vaikka tekijät eivät ole työskennelleet aikaisemmin kaupallisten tuotantojen parissa, on sillä hatussaan yksi komea sulka, nimittäin FinnWars. Sen tuomaa kokemusta käytetään nyt hyväksi niin uuden pelin, Battlegrounds of the Westin, kuin oman pelimoottorin kehitystyössä.

Modintekijöistä pelintekijöiksi

Battlefield 1942 –pelille tehty FinnWars-modi ei ole projektina likikään sama asia kuin kokonainen kaupallinen peli, mutta moni korkealle ponnistanut pelitalo on syntynyt vastaavalla tavalla. Hyvä modi ei synny sormia napsauttamalla, vaan sellaisen tekeminen vaatii kuukausien, jopa vuosien mittaisen kehitystyön, yhteistyötä ja sitkeitä, kyvykkäitä tekijöitä. Useimmat modiprojektit hiipuvat kesken kaiken, mutta jos luomus valmistuu, on tekijöissä potentiaalia suurempiinkin asioihin.

Kymmenhenkinen tiimi kasasi FinnWarsia noin kahden vuoden ajan, kaiken huipuksi ilman suuria miehistövaihdoksia. FinnWarsin lähestyessä valmistumistaan kesällä 2005 Snowflake vihjasi jatkavansa suurempien projektien pariin. Eikä miesten into ei ole hiipunut matkan varrella. Nyt Snowflake Studiosista kehitetään täysimittaista yritystä, joka tekee pc-pelejä kaupallisessa mittakaavassa.

Päämäärä on vielä kaukana, mutta ensimmäiset askeleet on jo otettu rohkeasti ja epäröimättä.

Studio astui ensimmäistä kertaa esiin viime kesän Assembly-tapahtumassa. FinnWarsin esittelyn ohella Snowflaken väki jutteli paljon Assembly-vieraiden ja muiden pelitekijöiden kanssa, keräten ja vaihtaen tietoa pelialasta. Näkyvyyttäkin tuli mukavasti, sillä hyvän esittelypaikan lisäksi tiimi oli mukana sekä peliseminaareissa että AssemblyTV:ssä.

”Oli todella hauskaa päästä kertomaan modauksesta, sekä pelinteosta siitä kiinnostuneille”, kertoo Snowflaken Eetu Rantakangas jälkituntemuksiaan.

”Saimme ison tukun loistavia ideoita  kaikesta mitä voisimme tarjota ensi vuonna. Jos pääsemme silloin paikalle, niin uskomme voivamme tarjota paljon enemmän Assemblyille, pelinkehittäjille, sekä tietysti kaikille pelaamisesta kiinnostuneille partykansalaisille.”

Kohti villiä länttä

”Idea omasta pelistä lähti liikkeelle jo FinnWarsia tehdessä, sillä tiimissä oli mukana osaajia kaikilta tarvittavilta osaamisalueilta. Emme kuitenkaan halunneet ryhtyä tekemään heti omaa tuotetta, vaan kerätä ensin kokemusta ja taitoja tiiminä toimimisesta”, kertoo Snowflaken Lasse Liljedah.

”Kehitystyö sujui hyvin usean vuoden ajan, joten nälkä kasvoi syödessä. Päätimmekin aloittaa täysin oman pelin kehittäminen FinnWars:n jälkeen. Suunnitelmia omasta FinnWarsin jälkeen tehtävästä pelistä oli paljon, mutta lopulta päätimme tehdä villiin länteen sijoittuvan toimintapelin, Battlegrounds of the West.”

1800-luvun villiin länteen sijoittuvia pelejä ei ole nähty vuosien mittaan montaakaan. Miksi sellainen aiheeksi?

”Villiä länttä on käsitelty peleissä melko vähän, mutta kuitenkin sen verran että markkinoita löytyy. Villi länsi tarjoaa myös todella paljon mahdollisuuksia luoda toimintapeleihin uudenlaista sisältöä.”

”Vaikka peli on luonteeltaan uskollinen klassisille western-elokuville, niin siinä ei tyydytä pelkkään kuudestilaukeavan paukutteluun. Mukana ovat myös Yhdysvaltain sisällissota, sota Meksikoa vastaan sekä intiaanisodat.”

”Tavoitteemme on luoda uuden sukupolven toimintapeli uudenlaisessa ympäristössä nykyaikaisella teknologialla koettuna.”

Tällä hetkellä lähemmäs puolentoista vuoden ajan tehty Battlegrounds of the West on toistaiseksi ennen kaikkea moninpeli, mutta lopullisessa muodossaan siinä on mukana myös yksinpeli.

Battlegrounds of the West

Snowflakelaiset kuvailevat Battleground of the Westiä ”uudenlaiseksi toimintamoninpeliksi, jollaista ei ole ennen nähty. Sen omaperäisyys ei tule ainoastaan yhdestä uudesta ideasta, vaan monesta ominaisuudesta,  jotka eivät kaikki ole peleissä aivan uusia, mutta niitä ei ole ennen nähty käytettävän toimintapeleissä, saati monissa muissakaan pelityypeissä tässä laajuudessa, ja tällä tavalla yhdisteltynä.”

Battlegrounds yhdistää räiskintäpelien intensiivisen toiminnan, massivimoninpeleistä tutun pelaajien välisen sosiaalisen kanssakäymisen, tarinavetoisen tehtävärakenteen  sekä villin lännen ja 1800-luvun Pohjois-Amerikan.

Pc:lle kehitettävän toimintapelin sisältö on jaettu neljään eri teemaan. Mukana ovat villi länsi, Amerikan sisällissota, intiaanisodat ja Meksikon sota. Pelimaailma on jaettu teemojen mukaan outpost-alueisiin, joilla jokaisella voi olla tietty enimmäismäärä pelaajia. Nämä voivat suorittaa pelin varsinaisen sisällön muodostavia tehtäviä, jotka ovat tyyliltään lähellä perinteisiä verkkopelattavien fps-pelien kenttiä.

Kentät ovat kokoluokaltaan ja pelaajamääriltään vaihtelevia, aina pienistä 20 pelaajan kentistä jopa yli 100 pelaajan massiivisiin taisteluihin. Kentistä tehdään juonivetoisia, eikä niissä pääosin käytetä perinteisiä pelimuotoja deathmatchin, lipunryöstön tai muiden pelitilojen tapaan.  Kentät jaetaan teemoittain, mutta enemmistö löytyy villin lännen ja sisällissodan teemoista.

Outpostit ovat turva-alueita, joissa pelaajat voivat liikuskella ja sosialisoida vapaasti, jopa pelata kaikenlaisia minipelejä. Toisten pelaajien tappaminen outposteilla ei ole mahdollista. Poikkeuksen muodostavat minipelit. Minipelit ovat outpostien pääsisältö ja ne toimivat samalla paitsi aiheeseen sopivina viihdykkeinä, myös sosiaalisen yhteiselon ja hauskanpidon välineinä.

Erilaisia minipelejä on runsaasti, esimerkiksi korttipelejä, kilparatsastus villin lännen säännöillä, purkkien/kolikon tarkkuusammunta, jousiammunta, postivankkuriralli, lännen nopein vetäjä ja niin edelleen.

Battlegrounds ei ole kuitenkaan roolipeli, mitään taitoja tai tasoja ei ole. Niiden sijaan pelaajilla on ranking-tilastot. Pelaaja voi tienata itselleen ranking-pisteitä suorittamalla tehtäviä tai pelaamalla minipelejä. Pisteiden saaminen ei kuitenkaan perustu yksinomaan tappojen ja kuolemien suhteeseen, vaan siihen vaikuttavat myös monet muut asiat. Pojoja kerättyään pelaajat saavat käyttöönsä lisää aseita, uusia minipelejä, sekä arvonimiä. Kovimmat pelaajat saavat myös käyttöönsä erityisiä aseita, jotka voivat olla käytössä vain joillakin tilastoissa korkeimmalla olevilla pelaajilla.

Klaanit ja tiimipelaaminen ovat merkittävässä roolissa. Klaaneja varten pelissä on omat työkalunsa, joiden avulla ryhmien perustaminen ja hallinnoiminen on helppoja. Klaanit voivat olla virallisia, jolloin suoritukset tilastoidaan klaanien omaan rankkauslistaan virallisten turnauspelien jälkeen, tai epävirallisia pelikohtaisia ryhmiä.

Pelin muiksi ominaisuuksiksi Snowflake listaa muun muassa: uudenlainen realistinen puhekommunikaatiojärjestelmä, 3D-äänimaailma,  realistiset fysiikat, vaihtelevat vuorokaudenajat sekä sääolosuhteet.

Kehittämästään Mammoth-pelimoottorista Snowflake kertoo edelleen, että ”se on itse kehitetty pelimoottori, jonka ominaisuudet vetävät vertoja mille tahansa nykypäivän kaupalliselle moottorille. Mammothin ominaisuuksia ovat muun maussa seuraavan sukupolven shader ja grafiikka teknologiat, täysin dynaamiset varjot, HDR-valaistus, sään ja vuorokaudenaikojen vaihtelut, tuki pienistä sisätilakentistä aina suuriin avoimiin maailmoihin, realistiset fysiikat, tuki satojen pelaajien moninpeleille sekä tuki Windowsille, Linuxille, Macille ynnä seuraavan sukupolven konsoleille.”

Icebox on puolestaan editori jolla käyttäjä pystyy luomaan täysin itsenäisiä pelikokonaisuuksia Mammoth-moottorille tai kehittämään omia modifikaatioitaan valmiiseen Mammoth-peliin.

Tavoitteet korkealla

Snowflaken tavoitteet ovat todella korkealla mutta matkaa on vielä paljon jäljellä. Ensin Snowflakesta täytyy rakentaa oikea yritys, hankkia rahoitus ja saattaa toiminta ammattimaiselle tasolle. Opiskelevat ja omilla tahoillaan töissä käyvät pelintekijät kasataan yhteen. Sen jälkeen alkavat neuvottelut pelin julkaisusta. Onko tavoitteena perinteinen isomman kustantajan kautta tuleva peli, otetaanko mallia Frozenbytestä vai julkaistaanko pelin kenties oman Steam-tyyppisen verkkokauppajärjestelmän kautta? Paljon on vielä avoimena.

Seuraamme Snowflaken taivalta ja raportoimme tulevaisuudessakin niin studion kuin Battlegrounds of the West -pelin etenemisestä.

http://www.snowflakestudios.net/

Lue lisää eDomesta

Snowflaken esikoisprojektista, FinnWarsista, on julkaistu kolmiosainen artikkelisarja eDomessa:

FinnWarsin tarina – osa 1 – kuinka kaikki alkoi

FinnWarsin tarina – osa 2 – kriittiset hetket

FinnWarsin tarina – osa 3 – päätösten aika

Battlefied 1942 modit