Uusimmat

Wiikon wanha: Shenmue (Dreamcast)

05.05.2008 13:55 Erica Christensen

Kun Sega-veteraani Yu Suzuki pyysi rahoitusta 16-osaiseksi kaavailemalleen Shenmuelle taidettiin Segalla näyttää vihreää valoa miehen meriittilistan perusteella. Sieltähän löytyvät sellaiset legendaariset teokset kuin Hang-On, Out Run, After Burner ja Virtua Fighter. Shenmue-sarja on yksi Segan ja pelihistorian kalleimmista projekteista, joka kuitenkin menestyi heikosti. Sen johdosta Suzuki sai lopulta kenkää AM2-studionsa johdosta.

Shenmue oli erittäin kunnianhimoinen tuotanto. Suzuki kuvaili Shenmueta Fully-Reactive-Eyes-Entertainmentiksi (FREE).Peliä kehitettiin yli sadan hengen voimin ja se levittäytyi kolmelle Dreamcastin GD-Rom-levylle. Se sisälsi kaavaillusta 16 kappaleesta vasta ensimmäisen!

Shenmue kertoo nuoresta Ryo Hazukista, jonka isä kokee tämän silmien edessä raa’an kuoleman salaperäisen Lan Din käsissä. Markkinointipuheiden mukaan kyseessä oli ”elämäsimulaattori”, jossa pystyi käymään töissä, juttelemaan naapureilleen, pelaamaan pelihallissa Segan kolikkopelejä, tappelemaan ja niin edelleen. Peli alkoi 1980-luvulta, mikä kuvastui visuaalisessa ilmeessä, ja tapahtumien edetessä vuodenajatkin vaihtuivat.

Ryon piti käydä nukkumassa, tienata rahaa ja etsiä siinä samalla vihjeitä isän tappajasta. Ensimmäinen kappale loppui Ryon päästessä Hong Kongiin. Shenmuessa oli myös QTE-toimintakohtauksia, joissa pelaajan piti vain painella ruudulle ilmestyviä ohjain- ja näppäinsymboleita.

Käytännössä Shenmue oli kankeasti toimiva kolmannen persoonan seikkailupeli, jossa tekijöiden kunnianhimo ei kääntynyt erityisen toimivaksi peliksi. AM2 käytti valtavasti aikaa erittäin yksityiskohtaisen grafiikan luomiseen. Ryon naapurusto ja myöhemmässä vaiheessa nähtävä työpaikkana toimiva satama olivat erittäin yksityiskohtaisia ja komeita ympäristöjä. Hahmojen animaatio oli kankeata, mutta kasvot olivat komeat. Interaktiivisuus jäi kuitenkin vähiin. Lineaarisen tarinan myötä pelaajat tuskastuivat tunnevammaisen Ryon toimintaan. Etenkin Nozomi-tytön hellät vinkkaukset jäivät Ryolta täysin huomaamatta.

Shenmue oli ongelmistaan huolimatta hieno pelikokemus. Vastaavanlaista peliä ei ole tullut vastaan tähänkään päivään mennessä. Fable on ainoa peli, jossa on yritetty hieman samanlaista lähestymistapaa.

Shenmue II vei tarinan neljännen kappaleen loppuun, ja siihen Shenmue on valitettavasti päättynyt. Pelin aikanaan käsittämättömät 70 miljoonan dollarin kehityskustannukset saivat sukat pyörimään Segan talousosastolla, kun pelin kuluja ei saatu koskaan takaisin. Shenmue olikin maailmanhistorian kallein videopeli aina Grand Theft Auto IV:n saapumiseen saakka. Ero oli kuitenkin siinä, että jotta Sega olisi lopulta päässyt omilleen olisi jokaisen Dreamcast-pelaajan täytynyt ostaa Shenmue – kahdesti. Tästä huolimatta Shenmue oli yksi Dreamcastin suosituimmista peleistä koskaan, myyden 1,2 miljoonaa kappaletta.

Vuonna 2001 saapunut jatko-osa nähtiin vielä Xboxilla, mutta 16-osainen sarja tyssäsi jo toiseen jaksoon. Näin ollen emme taida koskaan päästä kostamaan Lan Dille.

Kuvitus: Mobygames

Lisätietoja:

Shemmue for Dreamcast, Mobygames

Shenmue, Wikipedia

 

Tekijä: AM2

Julkaisija: Sega

Julkaistu: Dreamcast, 2000

Lue lisää eDomesta

GTA IV:n hinnalla saisi 14 miljoonaa olutta

Retrokolikkopelien ääressä –juttusarja

Retronäyttely keräsi ennätysyleisön

Strippitanko ilman Carmen Electraa

USA:n republikaanipuolueen kiho paljastui ruotsalaiseksi piraattikeisariksi

Wiikon wanha: Planetary Raiders – se ensimmäinen Elite Online…

Wiikon wanha: Space Quest: The Sarien Encounter

Wiikon wanha: Warhawk