Uusimmat

Arvostelu: Okami HD tuo seikkailupeliklassikon takaisin entistäkin parempana

10.01.2018 20:40 Ilari Hauhia

Okami on yksi pelihistorian unohdettuja mestariteoksia. Reilu vuosikymmen sitten alkuperäinen PlayStation 2:lle julkaistu toimintaseikkailu keräsi kyllä paljon rakkautta kriitikoilta, mutta Okamin myyntiluvut eivät koskaan tehneet kunniaa loistavalle pelille. Onneksi Amaterasun seikkailut voi nyt kokea entistäkin kauniimpina nykysukupolven konsoleilla sekä PC:llä.


Julkaisupäivä: julkaistu / Tekijä: Clover Studio / Julkaisija: Capcom  / Saatavilla: PC,  Xbox One & PlayStation 4  / Testattu: PlayStation 4 / Pelaajia: 1


Nipponissa on tilanne päällä!

Sata vuotta uinunut muinainen ja kammottava kahdeksanpäinen hirviö Orochi on herännyt vankeudestaan. Tavallisista ihmisistä ei ole Orochille vastusta, mutta onneksi valkoisen suden muodon ottanut Amaterasu palaa juuri sopivaan aikaan maan päälle. Amaterasu on kuitenkin jokseenkin pihalla pelimaailma Nipponissa vallitsevasta tilanteesta, jonka vuoksi hyönteistä muistuttava Issun lähtee tämän mukaan pelastamaan maailmaa.

Avoimeen pelimaailmaan sijoittuva Okami muistuttaa jossain määrin The Legend of Zelda -sarjaa. Amaterasun noin 40 tuntia kestävä matka sisältää pelimaailmassa seikkailua, kevyttä ongelmanratkaisua sekä taistelua.

Okamin erikoisuus on Amaterasun supervoima Celestial Brush, jumalainen pensseli, jolla voi maalata pelimaailmaan erilaisia kuvioita joita voi käyttää sekä tukena taistelussa että osana pelimaailman ongelmien ratkaisua. Maalaustekniikoihin kuuluvat esimerksi yön muuttaminen päiväksi, rikkinäisten tavaroiden korjaaminen sekä niin sanottu power slash, hyökkäystekniikka, jolla voi kurittaa naamalle hyppiviä örkkejä. Amaterasu oppii uusia tekniikoita tarinan edetessä tasaisella tahdilla lisää ja yhteensä kykyjä on kolmetoista erilaista.

Maalaustekniikoiden lisäksi Amaterasu osaa taistella myös tämän selässä leijuvan kilven eli Reflectorin avulla. Kilven avulla taistelu on melko yksinkertaista neliön naputtamista, sillä Reflector tekee vahinkoa combotettujen osumien myötä. Eri vihollisten murhaaminen voi kuitenkin vaatia myös Celestial Brushin käyttämistä, sillä osa vastustajista osaa muuttua kilven lyönneille immuuneiksi.

Okamin taistelu on kuitenkin pomotaisteluja lukuun ottamatta äärimmäisen helppoa. Tavaroita käyttämällä Amaterasu on käytännössä kuolematon, eikä pelin vaikeustasoa ole mahdollista säätää. Samoja vanhoja tuttuja vihollisia vastaan taisteleminen on myös hyvin yksipuolista ja alkaa pidemmän päältä tuntua lähinnä pakkopullalta. Pomotaisteluissa pelaajan on ensin löydettävä pomovihollisen heikkous, mutta sen jälkeen myös pomovastustajien kukistaminen on yleensä melko triviaalia. Onneksi suurin osa taisteluista on vapaaehtoisia ja niiden välttely on helppoa.

Taistelemisen sijaan Okamin vahvuus löytyykin pelimaailmasta, jossa seikkailu tuottaa todellista lapsenomaista iloa. Nippon on täynnä toinen toistaan oudompia ja hauskempia NPC:itä, jotka voivat tarjota Amaterasulle sivutehtäviä tai muita hyödykkeitä. Usein japanilaisesta mytologiasta lainattujen NPC:iden dialogi on myös täynnä oikeasti hilpeää huumoria.

Henkilöhahmojen lisäksi lähes taideteosta muistuttava Nippon on todella upea graafisesti sekä äänimaailmansa puolesta. Jopa alkuperäinen, vuonna 2006 julkaistu PlayStation 2 -versio on graafisen tyylinsä myötä ikääntynyt melko hyvin. HD-remasteroinnin myötä Okamin voi kuitenkin kokea nykysukupolven konsoleiden sekä PC:n mahdollistamana entistäkin tarkemmilla tekstuureilla, jotka tekevät Nipponista entistäkin kauniimman kokonaisuuden. Ikävä kyllä Okamin ruudunpäivitysnopeus on lukittu edelleen 30 ruutuun sekunnissa, sillä Capcomin mukaan ruudunpäivitysnopeuden nostaminen olisi rikkonut pelin fysiikkamoottorin.

Graafisen puolen lisäksi myös äänimaailma on toteutettu kiehtovalla tavalla. Amaterasun seikkailujen myötä pelaaja pääsee kuuntelemaan The Sun Risesin kaltaisia sävellyksiä, joita tekee oikeasti mieli jäädä kuuntelemaan kaikessa rauhassa.

Tarinan edistyessä Nipponin pelimaailma reagoi Amaterasun toimiin puhdistumalla pala palalta pahuudesta, sillä korruptoituneen pimeyden tilalle asettuu aina uusia kasveja sekä eläimiä. Tämä saa pelaajan tuntemaan itsensä artistiksi, joka maalaa pelimaailman kankaaseen värejä siveltimen veto kerrallaan. Amaterasu voi tehdä hyvää ja tuoda elämää Nipponiin myös herättämällä puita kukkaan sekä ruokkimalla maailmasta löytyviä eläimiä.

Okamin tuottamaa iloa on vaikea kuvailla sitä kokemattomille. Halki Nipponin kuljettava tarina sisältää muistorikkaita hetkiä, kun pelaaja tapaa toinen toistaan erikoisempia pelihahmoja. Loppua kohden Okamin tarina alkaa junnata hieman paikallaan, mutta toisaalta se antaa mahdollisuuden nauttia Nipponista vielä muutaman ylimääräisen tunnin ajan. Hieman hitaasta päätöksestään huolimatta Okamin tarina on pääosin satukirjamaisen kiehtova ja osin jopa hellyttävä

Kokonaisuudessaan Okamia voisi kuvailla iltasaduksi, jonka vanhempi kertoo lapselleen nukkumaan mentäessä – se ei ole välttämättä kovin jännittävä tai täynnä yllättäviä käänteitä, mutta sen kuuntelemisesta tulee silti hyvä ja iloinen olo.

Okami kannattaa jättää välistä, mikäli haluaa spurtata läpi hyvin tiiviin ja toiminnantäytteisen seikkailun. Sen sijaan Okami on kuin 40 tuntia kestävä maratooni, joka palkitsee sen rikkaaseen maailmaan kaikessa rauhassa uppoutuneen pelaajan hyvin uniikilla kokemuksella.

 

OKAMI HD

”Okami HD tuo sadunomaisen seikkailupelien klassikon takaisin kauniimpana kuin koskaan.”

 

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat