UUSIMMAT

Arvostelu | PlayStation 5:lle tehty The Nioh Collection on rahastus, mutta enimmäkseen onnistunut sellainen

22.02.2021 20:33 | Joonas Pikkarainen

Kehutut ja haastavat toimintapelit saavat maltillisen päivityksen PlayStation 5:lle.


Julkaisupäivä: 5.2.2021
Studio: Team Ninja
Julkaisija: Sony Interactive Entertainment
Saatavilla: PlayStation 5 (testattu)
Pelaajia: 1-2
Ikäraja: 18
Peliä pelattu arvostelua varten: 7 tuntia


Uusi konsolisukupolvi tietää vääjäämättä edellispolven parhaimmiston päivittämistä tuoreelle raudalle. Alkuvuoden heikon pelitarjonnan lomassa kierrätykselle löytyy myös varmasti kysyntää, kun PlayStation 5 kerää nurkassa lähinnä pölyä – jos sellaisen ennätti ylipäätään saada. The Nioh Collection pakkaa Team Ninjan kehutun toimintapelikaksikon kaikkine laajennuksineen yksien kansien väliin ja tekee näihin maltillisia päivityksiä, jotta riittävät perusteet täysihintaiselle uudelleenjulkaisulle täyttyvät.

Ei tyhmä ole se, joka pyytää, vaan…

Nioh 2:n kohdalla päivitys PS5-versioon on tosin ilmainen, jos peli sattuu olemaan jo entuudestaan omistuksessa. Alkuperäistä Niohia kaipaavat joutuvat sen sijaan ostamaan pelin uusiksi. Tallennukset saa sentään siirrettyä PS4-versioista uusiin, joten pelejä ei tarvitse aloittaa täysin alusta.

Hinnastaan huolimatta kokoelma tarjoaa rahalle tuntikausiksi vastinetta. Pelkästään Nioh-peleihin saa upotettua kevyesti satoja tunteja, ja kun päälle lisätään vielä kummankin pelin kaikki laajennukset, pelattava ei lopu heti kesken. Varsinkin jatko-osa on uudelleenpeluuarvoltaan äärimmäisen herkullinen ja jättää oikeastaan alkuperäisen Niohin hieman mielenkiintoiseen asemaan. Kaikki on nimittäin Nioh 2:ssa moninkertaisesti monipuolisempaa, parempaa ja mielekkäämpää, ettei alkuperäisen kokemiseksi ole välttämätöntä tarvetta – tarina on harvemmin ollut pelisarjan ytimessä.

Silti masokistisimmat pelaajat saavat kummastakin pelistä irti Dark Souls -sarjaan verrattavissa olevan haasteen, joka tarjoaa kuitenkin riittävän erilaisen kokemuksen seisoakseen tukevasti omilla jaloillaan. Ylitsepääsemättömältä tuntuvien vastustajien kukistaminen viimein kärsivällisyyden ja taidon yhteisessä syleilyssä on huumaannuttava tunne, jonka pariin palaa yhä uudestaan ja uudestaan vielä satojen tuntien jälkeen.

Syvällisempiä fiilistelyjä Nioh 2:sta voi lukea meikäläisen alkuperäisestä arvostelusta tai Niohin kohdalla Miikka Lehtosen kynäilemänä. Sen tarkemmin en peleihin tartu tässä arvostelussa.

Tuore kokoelma ei kuitenkaan tyydy pelkästään uusintajulkaisuun, vaan kehittäjät ovat päivittänet kaksikon tukemaan paremmin uutta rautaa. Ehostus tunnutaan tosin tehdyn pienimmän mahdollisen nimittäjän mukaan.

Molemmat pelit tukevat tällä erää joko natiivia 4K-resoluutiota tai 120 ruudun kuvataajuutta, jolloin resoluutiosta on jouduttu karsimaan. Näiden lisäksi tarjolla on erillinen vanhemmille televisioille suunnattu pelitila, joka pyörii asteen herkullisemmilla yksityiskohdilla 1080p/60fps-tilassa. Minimissään pelit pyörivät siis 60 ruudun kuvataajuudella asetuksista riippumatta, joten lopputulos on jo tuplasti parempi kuin PS4-version silmäkarkkia korostaneessa pelitilassa. Ja kuten arvostelussani mainitsin, tavallisella PS4:llä 60 ruudun Performance-asetuksella Nioh 2 näytti usein järkyttävän rumalta pikselimössöltä, joten tasaisempi laatu ja sulavuus on huikea parannus entiseen.

4K-resoluutio on sen sijaan ollut tuttu jo PS4 Prolla pelatessa, joskaan ei natiivina. Kokoelman skaalaus näyttäisi koskevat kuitenkin ainoastaan kokonaisresoluutiota, joten vaikka pelit eittämättä näyttävät upeammilta kuin aiemmin, muun muassa yksittäisten tekstuurien tarkkuus on säilynyt edelleen samana. Alkuperäinen kaksikko on lisäksi pelattavissa uudella konsolilla taaksepäin yhteensopivuuden kautta, jolloin PS4-versiot saavat monet PS5-versioiden eduista ilman tarvetta lisäostoksille. Näihin lukeutuu myös SSD-aseman tuoma huikea lisänopeus latausaikoihin, jolloin niitä ei ole käytännössä olemassakaan. Tämän tärkeyttä satoja pelaajan kuolemia sisältävissä peleissä ei voi korostaa liiaksi.

Ainoa kokoelman vähän uniikimpi lisä on 120 ruudun kuvataajuutta tukeva pelitila, joka vaatii luonnollisesti 120 Hz tukevan television. Korkeampi virkistystaajuus tietää entistä sulavampaa pelikokemusta, joskin jo 60 ruudun kuvataajuus on Niohin kaltaisille peleille ja todennäköisesti valtaosalle pelaajista oikeastaan riittävä. Suurempi luku on silti aina parempi. Korkeaa ruudunpäivitystä ei tosin pystytä ylläpitämään aivan yhtä tasaisesti kuin maltillisempaa kuuttakymmentä, mikä näkyy ajoittaisena pätkimisenä.

Uutta DualSensea käytetään niin ikään maltilla, ja käytännössä uuden ohjaimen adaptiiviset liipaisimet ja herkemmät tärinät jäävät täysin turhiksi lisiksi.

The Nioh Collection on siten hieman kaksijakoinen tapaus. Toisaalta se sisältää Souls-genren ystäville kaksi upeaa toimintapeliä, jotka ovat eritoten neitseellisinä kokemuksina pelit omistamattomille hyvin nautinnollista pelattavaa myös PS5:llä. Mutta toisaalta kokoelmaa voi tarkastella yhtä lailla rahastuksena, jossa taaksepäin yhteensopivat pelit on pakattu uusiksi marginaalisin ehostuksin uuden korkean hintalapun kera. Alla oleva arvosana kallistuu enemmän ensiksi mainitun ajattelutavan suuntaan.

THE NIOH COLLECTION

”Satojen tuntien haastavaa pelattavaa tarjoavaan kokoelmaan olisi voitu käyttää hivenen enemmän aikaa uudelle polvelle päivittäessä.”