Uusimmat

Dead or Alive 5 (PS3, Xbox 360)

10.10.2012 17:26 Eric Hartin

Tekijä: Team Ninja
Julkaisija: Tecmo-Koei
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1, 2-4 (samalla koneella ja internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.teamninja-studio.com/doa5/
Arvostelija: Eric Hartin

 

Mitä yhteistä on ninjoilla, jättiryntäisillä naisilla, maitobaarilla ja öljynporauslautoilla? Mikäli vastasit ”Japani!”, olet vain puoliksi oikeassa. Oikea vastaus on nimittäin Dead or Alive 5.

Varsinaisesta uudesta Dead or Alive -pelistä on suhteellisen pitkä aika. Markkinoilla on tuutattu kaikenlaista bikinipervoilua käsikonsoleiden uudelleenlämmittelyihin, mutta iso taisteluspektaakkelia on saatu odottaa kuutisen vuotta. Asenteella ”höhhöh, lisää tissejä” menevä saattaa yllättyä, sillä DoA5 on ytimeltään oikeasti toimiva taistelupeli.

Jos Itagakin lähtö huolestutti Dead or Aliven faneja, niin eipä huolta. Pelin uusin versio todistaa, että tiimin uudessakin kokoonpanossa riittää virtuaalinaisista innostunutta väkeä. Naisten fysiikoihin on selkeästi panostettu kovaa: kastuneiden kledjujen läpi näkee alusvaatetusta, vaatteet likaantuvat kovassa kyydissä ja niin edelleen. Kun päästään varsinaisiin lollofysiikoihin, niissä ei ole mitään järkeä. Naurua on vaikea pidättää, kun tärkeitä juoniyksityiskohtia paljastavan  naishenkilön ryntäät aaltoilevat villisti sinne tänne, vaikka leidi istuu paikallaan tuolissa.

Juo maitoa, poika

Noh, eipä sillä. Selitetyssä juonessakaan ei paljoa ole järkeä. Joukkoon mahtuu salamurhaajia, jotka taistelun jälkeen jättävät kohteensa henkiin. Öljynporauslautan henkilökuntaa, jotka harrastavat showpainia. Kuvernööriksi pyrkiviä pikkutyttöjä. Alaikäisiä poikia baarissa juomassa salamurhaajien tarjoilemaa maitoa. Uusimmasta Mortal Kombatista rakenteensa lainaava juonivyyhti on loppupeleissä täysin satunnaisista tapahtumista koostuva setti. Harvan hahmon tarinalla on mitään logiikkaa edes oman juonikaarensa sisällä. 

Samalla tarina on hämmentävästi paras tapa oppia pelin salat. Varsinaisten juonitaisteluiden voittamisen lisäksi jokaisessa taistelussa on sivutavoite, joka avaa pelin järjestelmän saloja. Jos esimerkiksi vastassa on taistelija, jolla on paljon matalia iskuja, on tehtävä yleensä jotain matalien iskujen välttämiseen liittyvää. Tekoäly ei muuten nuku ratissa ihan koko aikaa ja aivan paria viimeistä taistelua lukuun ottamatta se tuntuu myös suhteellisen reilulta. Juonen läpäistyään pelaajalla on suhteellisen hyvä käsitys siitä mitä kaikkea pelissä pystyy tekemään.

Mikäli pelaajaa vielä sen jälkeen kiinnostaa ottaa selvää, mitä kaikkea yksittäisillä hahmoilla saa tehtyä, tarjoaa peli siihen näppärät puitteet. Komentoharjoittelumoodissa lähdetään liikkeelle yksinkertaisella liikkeiden järjestelmällisellä harjoittelulla. Kun ne osaa, antaa peli mahdollisuuden tutkia liikkeiden ominaisuuksia pikkutarkasti. Esimerkiksi liikkeiden nopeudet saa selville verrattuna ruudunpäivitykseen.

Varsinainen taistelujärjestelmä on suoraviivaisen looginen. Peli sisältää Tekken-tyyliin comboja, joissa pallotellaan porukkaa ilmassa, mutta combot ovat huomattavasti lyhyempiä. Yksittäiset liikkeet ovat loppupeleissä paljon uhkaavampia kuin mikään ilmassa mätkiminen. Ajoitus on äärimmäisen tärkeää: oikealla heitolla saa parhaimmillaan puolet pois, mutta vain, jos on lukenut oikein ja ajoittaa liikkeen prikulleen oikein. Moinen painotus tarkoittaa, että suhteellisen pieni osa ajasta kuluu siihen, että pelaaja katselee omaa hahmoaan sinkoilemassa toisen lyönneistä.

Tekkenin käänteispeli

Tuoreeltaan arvostelemaani Tekken Tag Tournament 2:een verrattuna DoA5 hoitaa yksin- ja kavereiden kanssa pelaavan kokemuksen monta kertaa paremmin, varsinkin uudelle tulokkaalle. Mutta harmittavasti siinä missä Tekken Tag 2 loistaa, Dead or Alive 5 haparoi: nettipuoli on suorastaan ala-arvoista.

DoA5 on hädin tuskin pelattava Suomen sisällä ja täysin pelikelvoton maan ulkopuolella. En tiedä, kuka moisen pelikoodin kehitti, mutta se on selkeästi huonompaa kuin esimerkiksi sukupolven alussa julkaistussa Dead or Alive 4:ssä. Suurimmassa osassa pelejä viiveen tunsi ja näki selvästi. Pohjoismaiden ulkopuolelle lähtiessä viive nousi parhaimmillaan sekuntiin, mikä teki mihinkään reagoimisesta mahdotonta. Herran vuonna 2012 ei nettikoodin soisi olevan näin huonoa.

Mainitsin Tekken Tag Tournament 2:n arvostelussa peleistä, jotka tekevät monet asiat loistavasti, mutta toisissa epäonnistuvat kriittisesti. Dead or Alive 5 on toteutukseltaan kuin uusimman Tekkenin käänteispeli. Taistelupelejä silloin tällöin vääntävät saavat pelistä paljon irti, mutta totisemmat turhautuvat DoA5:n selkeisiin ongelmiin.

 

 

Lisää aiheesta

Devil May Cry HD Collection (PS3, Xbox 360)

Lollipop Chainsaw (PS3, Xbox 360)

One Piece Unlimited Cruise SP (3DS)

Tekken Tag Tournament 2 (PS3, Xbox 360)

Lue myös

Darksiders II (PC, PS3, Xbox 360)

Dishonored (PC, PS3, Xbox 360)

Halo 4 –moninpeliennakko (Xbox 360)

Resident Evil 6 (PC, PS3, Xbox 360)

Tokyo Jungle (PS3)