Uusimmat

Disney Infinity 3.0: The Force Awakens -pelisetti on tasaisen laadukasta lastenpelattavaa

26.03.2016 14:00 Juho Anttila

Disney Infinity 3.0: The Force AwakensTekijä: Avalanche Software
Julkaisija: Disney Interactive Studios
Testattu: PlayStation 4
Saatavilla: PC, PlayStation 3, PlayStation 4, Wii U, Xbox 360, Xbox One
Pelaajia: 1, 2 (samalla koneella), 2-4 (internetissä)
Pelin kotisivu: https://infinity.disney.com/
Arvostelija: Juho Anttila

disneyinfinity3_theforceawakens_arv_03

 

Kun hallussa on mehukas brändi, sitä pitää myös lypsää. Disney Infinityn The Force Awakens -pelisetti julkistettiin jo hyvissä ajoin pääpelin julkaisun aikaan. Kun paketti vihdoin ilmestyi, ainoa jäljelle jäävä kysymys on: sisältääkö se lisää samaa huttua vai uskaltaako Disney ottaa riskejä?

Kolmas pelisetti saman aiheen ympäriltä, vaikkakin eri näkökulmasta, on aika paljon lyhyen ajan kuluessa tarjoiltuna. Valittelinkin jo edellisen, Rise Against the Empire -pelisetin aikaan, että kaava alkaa olla jo vähän nähty. Vaan tuskin se lopulta ketään juuri yllättää, ettei The Force Awakens ota ihan hirmuisen suuria askeleita pois Disney Infinityn mukavuusalueelta.

Disney Infinity 3.0: The Force Awakens

Pelisetin mukana tulevaksi sankaripariksi on poimittu uuden Tähtien sota -leffan sankaripari Finn ja Rey. Erikseen ostettavana on tarjolla vielä Poe Dameron ja leffan pahis Kylo Ren. Lisäksi kaikki aiemmistakin peliseteistä ja yksittäispaketeista tutut Tähtien sota -hahmot saa halutessaan mukaan leikkiin.

Tuttu, avoin kevytversio

Konsepti on tuttu jo aiemmista peliseteistä, erityisesti Rise Against the Empirestä. Tarina muokkaa leffan juonen suoraviivaistetuksi kevytversioksi, jonka puitteissa ei tarvitse kauheasti jäädä pohtimaan, miten koko sankarikatras saadaan tarvittaessa mukaan kyytiin jo varhaisessa vaiheessa. Käänteet, erityisesti ne dramaattisemmat, on etäytetty tai jopa kokonaan sivuutettu niin, ettei kenellekään jää paha mieli.

Tarinan aikana rämmitään läpi kahden isomman avoimen alueen, yhden avaruussektorin ja muutaman yksittäisen, pienemmän tapahtumapaikan. Varsinaisten juonitehtävien parissa viihtyy parin kolmen tunnin ajan, mutta kun peliin lisää sivutehtävät, haasteet ja salaisuudet, menee kymmenen, viidentoistakin tunnin raja rikki helposti.

Disney Infinity 3.0: The Force Awakens

Tehtävien läpäisystä jaetaan joko yksi tai kolme tähteä. Jälkimmäisessä tapauksessa läpäisy riittää yhteen tähteen, kaksi muuta vaativat erityisehtojen täyttämistä. Useimmissa tapauksissa nämä tarkoittavat aikarajaa ja vaatimusta tehtävän läpäisemiseksi tietyllä hahmolla, mutta poikkeuksiakin kaavaan nähdään. Huomionarvoista on se, ettei täysiä tähtiä ole mahdollista haalia, jos ei osta itselleen The Force Awakens -tarinalle oleellisimpia lisähahmoja, eli ylempänäkin mainittuja Poe Dameronia ja Kylo Reniä.

Kaikkia hahmoja ei saa peliin mukaan alusta saakka. Sen sijaan ne on avattava etsimällä maailmasta hahmon naamataululla varustettuja lätkiä. Näin saadaan hieman rytmitettyä sitä, missä vaiheessa pelaajat marssittavat esimerkiksi Han Solon estradille, jos moinen hahmo hyllystä löytyy. Samalla soppaan lisätään yksi etsittävä ja kerättävä asia lisää.

Disney Infinity 3.0: The Force Awakens

Toimiihan se, yhä, vaikka itseään toistaakin

Valtaosa tehtävistä koostuu jälleen sekoituksesta kevyttä tasohyppelyä, epämääräistä haahuilua ja taistelua. Viimeksi mainitun määrä kasvaa loppua kohden aika kovaksi ja jotkut matsit tuntuvat jo pitkitetyiltä. Toisaalta Disney Infinity 3.0:n taistelusysteemi on komboiluineen sarjan edellisiä pelejä monipuolisempi, joten taistelutkaan eivät ole yleensä liian monotonisia.

Ajoneuvoja hyödynnetään hieman edellistä pelisettiä vähemmän ja avaruuslentelykin jätetään pienemmälle huomiolle. Mukaan on mahdutettu myös pari raideräiskintähenkistä lentelyosiota, jotka edustavat samalla pelin näyttävintä antia. Enempää ei tarvitakaan, sillä raiteet kestävät lähestymistapana heikosti toistoa.

The Force Awakens on kaikin puolin laadukas paketti, aivan kuten edeltäjänsäkin. Tasalaatuisuus on myös pelisetin suurin ongelma. Kuten hieman pelkäsinkin, riskejä ei ole otettu. Itselleni uudet hahmot näyttäytyvät myös ainakin toistaiseksi ikonisia Tähtien sota -sankareita arkipäiväisempinä, mikä himmentää pelin sädekehää merkittävästi.

Disney Infinity 3.0: The Force Awakens

Kuten aiemmin olen jo todennut, Disney Infinity 3.0 on erinomainen lastenpeli. Disney on saanut ensimmäisissä osissaan vielä hieman kankean seikkailualustansa hiottua sujuvaksi ja laadukkaaksi kokonaisuudeksi. Sama tasainen ammattimaisuus näkyy myös peliseteissä.

The Force Awakensista on vaikea löytää varsinaisia isoja ongelmia tai aivopieruja. Se on aivan yhtä pätevä suoritus kuin kaksi aiempaakin Tähtien sota -aiheista pelisettiä eikä ole syytä nähdä, että taso olisi tulevissakaan seteissä tippumassa. Erityisesti vähän nuoremmille uuden leffan faneille se on pakko-ostos, jos Disney Infinity 3.0 kiinnostaa. Itse pudotan loppuarvosanasta puolikkaan tähden pois siksi, että olisi tahtonut enemmän kuin vain saman kaavan kierrätystä ilman merkittäviä uusia innovaatioita.

 

Disney Infinity 3.0: The Force Awakens

 

Lisää aiheesta

Disney Infinity 2.0: Marvel Super Heroes (PC, PS3, PS4, Wii U, Xbox 360, Xbox One)

Disney Infinity 3.0: Rise Against the Empire -pelisetti (PC, PS3, PS4, Xii U, Xbox 360, Xbox One)

Disney Infinity 3.0: Inside Out -pelisetti (PC, PS3, PS4, Wii U, Xbox 360, Xbox One)

Disney Infinity – hahmokatsaus (PS3, Wii, Wii U, Xbox 360, PC)

Disney Infinity (PC, PS3, Wii, Wii U, Xbox 360)

Disney Infinity Toy Story Playset (PC, PS3, Wii, Wii U, Xbox 360)

Disney Infinity 3.0 (PC, PS3, PS4, Wii U, Xbox 360, Xbox One)