UUSIMMAT

Football Manager 2015 (Linux, Mac, PC)

01.01.2015 18:00 Miikka Lehtonen

Tekijä: Sports Interactive
Julkaisija: Sega
Testattu: PC Windows 8.1, Intel Core i5-4670k, 16 Gt muistia, Radeon R9 280x
Saatavilla: Linux, Mac, PC
Laitevaatimukset: PC Windows XP tai uudempi, Intel Pentium 4 GHz, 1 Gt muistia, 128 Mt näytönohjain
Pelaajia: 1, useita (samalla koneella ja internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.footballmanager.com
Arvostelija: Miikka Lehtonen

 

Football Manager –peleistä on niiden yli 20-vuotisen historian aikana ollut jos joksikin. Välillä on menty kovempaa, välillä hiljempaa. Joskus sarjaa on ravisteltu perusteista saakka, toisinaan on julkaistu vain pienempiä tuunauksia ja päivityksiä, mutta aina on silti peli julkaistu.

Niin tänäkin vuonna. Paljon on taas tapahtunut, ainakin paperilla, mutta jos sen huomaamiseksi tarvitsee turvautua nettisivustoon, onko operaatio ihan onnistunut?

Ei käy tosiaan Sports Interactiven väkeä kateeksi. Football Manager on käytännössä se ainoa vaihtoehto futismanageripeliksi, eli kilpailu puuttuu kokonaan. Vielä kiinnostavampaa on se, että kilpailu puuttuu kokonaan lähinnä sen takia, että Football Manager tappoi sen. Aiemmin muitakin yrittäjiä riitti, mutta ne eivät päässeet lähellekään Football Managerin tasoa ja täten jäivät hyllyihin pölyttymään pienen faniporukan ollessa uskollinen sille genren parhaalle pelille.

Tästä huolimatta uusi Football Manager julkaistaan kerran vuodessa, joka vuonna. Koitapa siinä sitten ravistella peliä siinä määrin, että jokainen painos tuntuisi uudelta ja ostamisen arvoiselta. Tänä vuonna siinä ei ole onnistuttu.

Sir Alexin saappaissa

Kaikki ylläoleva on tietenkin toissijaista. Ei sille meidän pelaajien kannalta ole mitään väliä, tuntuuko peli turhalta vuosipäivitykseltä, koska Allah ja Buddha laskeutuivat vuorelta ja potkaisivat studion kumoon. Jos peli ei tunnu ostamisen arvoiselta, se ei tunnu. Ja tänä vuonna Football Manager on ainakin siinä rajalla.

Perusteet ovat tietenkin tutut: pelaaja toimii yhä futismanagerina, eli käytännössä hyppää jonkin miltei kaikista maailman futisseuroista valitsemansa joukkueen puikkoihin. Tarjolla on tiimejä maailman huipulta ja pienten maiden divareista. Kaikkien pelaajat on scoutattu valtavan kykyjenetsijäverkon toimesta ja realismi on päivän sana.

Tekemisen määrä on myös valtava, sillä futismanagerilla riittää hommaa. Pelaajia ostellaan ja treenataan, kuvioita hiotaan, puheita pidetään, seurajohdon kanssa tapellaan, lehdistötilaisuuksissa istutaan ja niin edelleen. Sitten huomataan, että kello on jo neljä aamuyöllä ja kohta pitäisi herätä – kunhan ensin malttaisi mennä nukkumaan. Mutta jos tuon paikallispelin vielä katselisi…

Football Managerin ongelmana ei ole enää vuosiin ollut se, etteikö peli olisi tarpeeksi hyvä. Sitä se on. Nytkin. Se on älyttömän laadukas, kattava ja toimiva peli. Suurin kompastuskivi onkin kokonaisuuden hahmottaminen. Liikkuvia osia on niin hirvittävät määrät, että kun Manchester United ottaa turpaansa kiinalaiselta amatööriseuralta 6-0, niin nyyppä ei välttämättä osaa lähteä purkamaan ongelmaa mistään päästä. Ei välttämättä enemmänkään pelannut. Paperilla kaikki näyttää olevan kunnossa, mutta tiimi vain pelaa päin persettä. Miksi?

Peli kyllä yrittää, sillä vaikka mitään varsinaista tutoriaalia ei löydykään, halutessaan ruudulle saa opastekylttejä yllin kyllin ja hommia voi delegoida apuvalmentajilleen mielin määrin. Tästä huolimatta pärjääminen vaatii varsinkin alussa muiden kehittämien taktiikoiden latailua ja oppaisiin tukeutumista, mikä ei nyt välttämättä toki ole hyvä juttu.

Mutta kolikon kääntöpuolella on todettava, että kun se valtava savotta on ohi ja pelin kanssa on päässyt sinuiksi, se on tyydyttävämpi pelikokemus kuin useimmat. Voi sitä fiilistä, kun Liverpoolin roskisdyykkarit on piesty paikallispelissä 4-0 ja pokaali saapuu kotiin, kun tietää, että kentällä tuulettaa porukka, jonka on itse raapinut kasaan pläräämällä läpi satoja sivuja tekstiä ja hikoilemalla taktiikkasäätöjen kanssa aamuyölle saakka.

Mutta tämähän nyt on ollut totta siitä asti kun Football Manager oli Championship Manager. Joten puhutaanpa hetki tämän vuoden pelistä.

Uudistukset? Missä pelaa?

Football Manager 2014 oli mainio peli, joka ajoi sisään muutamia sarjan kipeästi kaipaamia parannuksia ja uudistuksia. Football Manager 2015 … No, se on uusi peli. Ainakin teoriassa. Ihan rehellisesti sanoen kun olin pelannut arvostelua varten peliä noin viikon illat, kävin katsomassa netistä, että mitäs uutta siinä nyt pitikään olla.

Osan uudistuksista toki huomaa. Käyttöliittymää on tuunattu, matsin aikana voi paremmin huudella tiimilleen taktiikkaneuvoja ja pelaajien roolitustakin on hieman muutettu. Nyt kylmän ”tämä pelaaja sopii pelipaikoille X, Y ja Z” –konemaisuuden sijaan pelaajat sopivat eri rooleihin liukuvammin ja pehmeämmin. Lisäksi ilmeisesti pelaajien väliset kemiat, kuun asento ja aamupuuron sokerisuus vaikuttavat siihen, miten hyvin Wayne Rooneylla tänään kulkee.

Uudistuksia on siis tapahtunut ja niitä voisi listailla toki enemmänkin, mutta pääasiallinen fiilis oli silti se, että pelasin kovin tuttua peliä. Fiilis vahvistui entisestään kun vihdoin löysin listaa niistä parannuksista ja törmäsin ”tänä vuonna keskityttiin lähinnä parantelemaan pelaajaeditoria” –tason lausuntoihin.

Tuntuukin siltä, että Football Manager 2015 on uuden projektin alku. Sports Interactive ajaa sisään roolipelimäisempää otetta, jossa sekä pelaaja, hänen joukkueensa että kaikki muut futismaan asukit ovat enemmän yksilöitä ja inhimillisiä tapauksia kuin olioita jonkun tietokannassa. Mutta Football Manager 2015 ei ole vielä sen projektin lopputulos. Se on hädin tuskin edes vielä matkalla. Kulissit löytyvät, mutta niiden takana ulisee aaveiden täyttämä tyhjyys.

Niinpä olenkin hieman hankalassa tilanteessa. Toki Football Manager 2015 on erinomainen futismanageripeli, joka ansaitsisi korkeat pisteet ja peukkua kahdelta kädeltä. Mutta niin oli Football Manager 2014:kin, eikä tämä nyt niin erilaiselta tunnu, että hirvittävä hypetys olisi perusteltua.

Joten tehdäänpä näin: pisteet ovat nyt sellaiselle jampalle, jolla on jo Football Manager 2014 ja joka pohtii, ostaisiko pelin nyt vai vasta Steamin alesta myöhemmin. Odota alea. Jos taas olet nyyppä, joka haluaa sukeltaa Football Managerin maailmaan, kuvittele pisteisiin ohjain lisää ja peukku nostokuvaan. Ja sano sitten hyvästi sosiaaliselle elämällesi.

 

Lisää aiheesta

Football Manager 2006 (360)

Football Manager 2008 (PC, MAC)

Football Manager 2013 (Mac, PC)

Sports Interactive ei istu vaihtoaitiossa

 

Muropaketin uusimmat