Uusimmat

Lego Batman 3: Beyond Gotham (Mac, PC, PS3, PS4, Wii U, Xbox 360, Xbox One)

17.12.2014 16:00 Miikka Lehtonen

Tekijä: Traveler’s Tales
Julkaisija: Warner Bros
Testattu: PlayStation 4, Xbox One
Saatavilla: 3DS, Mac, PC, PlayStation 3, PlayStation 4, Wii U, Xbox 360, Xbox One
Pelaajia: 1, 2 (samalla koneella)
Pelin kotisivu: Lego Batman 3
Arvostelija: Miikka Lehtonen

 

Lego-peleillä on pitkät ja ihan ansiokkaatkin juuret, sillä pelejä on nähty laidasta laitaan ja usein vieläpä sangen laadukkaina teoksina.

Lego Batman 3:n perässä oleva numero kuitenkin hieman huolestuttaa. Riittääkö Lego-tiimiltä oikeasti hyviä ideoita ja vitsejä kolmeen peliin vai lipsahtaako touhu jo väsyneen toistohuumorin puolelle? Ja jos niin käy, pelaako kukaan Turengin ulkopuolella Batmania?

Lego Batman 3: Beyond Gotham vie Batmanin liittolaisineen ja ystävineen – sekä myös vastustajineen – hämmentävälle matkalle, jonka varrella nähdään hahmoja tutuista ja tuntemattomammistakin DC-sarjakuvayhtiön tuotoksista. Hämärien ja paljon selitystä vaativien käänteiden kautta Brainiac-superpahis kaappaa kaikki Green Lanternin supersankariveljet (kyllä, niitä Lanterneja on useita) tarkoituksenaan valloittaa koko maapallo, tai oikeammin muuttaa se jättimäiseksi Legoksi.

Ja siitä se sitten lähtee, hämmentävä tarina, jonka aikana nähdään ämpärikaupalla viittauksia supersankarisarjiksiin, -elokuviin ja –TV-sarjoihin. Joskus viittaukset ovat hyviä: kun joku hahmoista lentää, taustalla soi tämän TV-sarjan tai elokuvan tunnari. Hymy on kasvoilla viimeistään siinä vaiheessa, kun taivaalla liihottaa Wonder Woman, jonka antiikkinen TV-sarja on jo käytännössä kokonaan unohdettu.

Toisinaan vitsit taas eivät aivan toimi. Miksi telkkarin puheohjelman isäntänä tunnettu Conan O’Brien on supersankarien päämajan talkkari? Miksi miehen kaikki dialogi kuulostaa siltä, kuin sen olisi kirjoittanut tietokone, joka katsoi ensin Wikipediasta huumorin määritelmän? Kun suuri osa huumorista ei yksinkertaisesti jaksa edes hymyilyttää, huumorin pohjalle rakentuva peli on jo alkujaan vähän hatarilla perusteilla. Mutta hei, ehkä pelattavuus pelastaa?

Pelattavuus ei pelasta

Lego-pelit ovat aina nojanneet melko yksinkertaiseen pelattavuuteen. Sangen vapaasti tutkittava pelimaailma on täynnä erilaisia aarteita, löydettäviä juttuja ja tekemistään odottavia tehtäviä. Niitä pitäisi sitten koluta valtavan hahmovalikoiman avulla. Lego Batman 3:ssa hahmoja on jo yli 150.

Kehitystiimi on ollut pelinsä kanssa selvästi vähän hankalassa välikädessä, sillä näin valtavaa hahmovalikoimaa on vaikea tehdä niin, että kaikki hahmot tuntuisivat edes etäisesti uniikeilta. Niinpä tiimi ei ole tainnut edes yrittää: samoja ominaisuuksia löytyy useilta hahmoilta ja esimerkiksi Batman, Lex Luthor ja Cyborg ovat miltei toistensa kopioita. Kaikki voivat vaihdella pukujaan lennosta – ainakin kun ne on ensin tarinaa pelaamalla avannut – minkä jälkeen kuka tahansa osaa lentää, pudotella pommeja, katsella laseillaan seinien läpi ja niin edelleen.

Puzzlet ovat muutenkin todella vaisuja. Pelattavuus koostuu kerran toisensa jälkeen siitä, että kävellään huoneeseen, jossa kaikki on päin prinkkalaa. Pahis pakenee nauraen jättimäisten lonkeroiden suojaamaan tunneliin, johon pitäisi päästä. Mutta miten? Tekemällä tietenkin moniosaisen tehtäväketjun!

Käytännössä tehtäväketjut tarkoittavat sitä, että oikea hahmo pitäisi viedä oikeaan paikkaan tekemään jotain. Rakentamaan tikkaat. Ohjaamaan kuusukkulaa. Lataamaan akkuja. Valaisemaan pimeyttä. Juoksemaan tosi nopeasti ympyrää. Ja niin edelleen. Kunhan sen oikean kiintopisteen löytää, peli ystävällisesti näyttää mikä hahmo ja mikä puku tilanteeseen tarvitaan. Mutta kun sitä kiintopistettä ei aina niin vain löydä. Useampaankin kertaan peli pysähtyi pitkäksi aikaa siihen, että kumpikaan testaajakaksikostamme ei vain yksinkertaisesti löytänyt sitä oikeaa paikkaa, jossa puzzle etenisi. Kun sitten pitkän etsimisen jälkeen toinen huomaa, että tässä yhdessä tietyssä alkovissa viiden identtisen keskellä voi tehdä jotain, fiilis ei todellakaan ollut sellainen, kuin nyt olisi ratkaistu kinkkinen puzzle.

Niinpä peli onkin ikävässä välikädessä. Pliisun pelattavuuden kestäisi, jos puitteet olisivat sillä normaalilla Lego-pelien tasolla, eli huumori olisi hyvää, hahmot esikuvilleen uskollisia ja niin edelleen. Mutta kun eivät ole. Tarina ja huumori tuntuvat kömpelöiltä ja usein väkisin väännetyiltä. Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää vaikka Jokeria, jonka tavaramerkkinä on toki kömpelö puujalkahuumori. Sellainen, joka saa enemmän voihkimaan kuin nauramaan. Mutta nyt ollaan vajottu liian alas. ”Morjens vaan, Battis! Ikävä nähdä, että lähdet… Eikun hetkinen, enhän minä sinusta tykkääkään, eli ei olekaan!” ei ole minkään kansainvälisten standardien mukaan vitsi, paitsi Lego Batman 3:ssa.

Eikä pelattavuus taas riitä paikkaamaan vaisua tarinaa. Niin hahmovalikoimassa kuin sisällössä on vahva kierrätyksen maku, paitsi pelin itsensä sisällä, myös yleisemmin Lego-pelien. Tämä kaikki on nähty jo monta kertaa paremmin, oivaltavammin ja hauskemmin. Jos aiemmat Batman-pelit ovat pelaamatta, ne tai vaikkapa Lego Lord of the Rings tai Lego Marvel Super Heroes ovat paljon parempia paikkoja hauskan Lego-seikkailun etsijöille. Batmanin voi jättää kauppaan odottamaan alennusmyyntejä.

 

Lisää aiheesta

Lego Batman 2: DC Super Heroes (PC, PS3, Xbox 360)

Lego Batman 3: Beyond Gotham –ensikosketus – pyhä avaruus, Bättis!

Lego City Undercover (Wii U)

Lego Harry Potter: Years 1-4 (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

Lego Harry Potter: Years 5-7 (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

LEGO Indiana Jones: The Original Adventures (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

Lego Rock Band (PS3, Wii, Xbox 360)

Lego Star Wars (pc, PS2, Xbox)

Lego Star Wars II: Original Trilogy (GC, PC, PS2, Xbox, 360)

Lego Star Wars: The Complete Saga (PS3, Wii, 360)

Lego The Lord of the Rings (PC, PS3, Wii, Xbox 360)