Screamride (Xbox 360, Xbox One)

06.03.2015 16:00 Jukka O. Kauppinen

Tekijä: Frontier Developments
Julkaisija: Microsoft
Testattu: Xbox One
Saatavilla: Xbox 360, Xbox One
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.xbox.com/fi-FI/games/screamride
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

 

Brittiläinen Frontier Developments tunnetaan parhaimmin kahdesta asiasta: Elite-sarjasta ja hauskoista huvipuistosimulaattoreista. Rollercoaster Tycoonit ja Thrillvillet olivat todella kivoja strategiapelejä, joissa sai sekä pyörittää huvipuistoa että rakentaa huikeita vuoristoratoja. Xbox Onelle julkaistu Screamville lainaa niistä tiettyjä aineksia, mutta heittää sekaan myös fysiikkapohjaista kaaosta. Mikä voisi olla parempaa?

Frontierin osaaminen huvipuisto- ja vuoristoratapelien rakentajana on jäänyt viime vuosina vähän varjoon. Firman luomuksista esillä ovat olleet lähinnä Kinectimalsit ja Zoo Tycoon – ja tietenkin Elite Dangerous. Edelliset kaksi huvipuistopeliä ilmestyivät Wii U:lle ja iOS:lle, joten ei ihme, ettei niistä juuri puhuta. Screamride on kuitenkin iloinen paluu pelaamisen ytimeen ja parhauteen.

Screamriden taustatarina höpisee jotain ihan outoja rakennusten kestävyystesteistä ja kiihtyvyyskokeista. Kai se on olevinaan jotain elävillä ihmisillä tehtävää törmäysnukketestailua tai semmoista. Ei sen väliä. Tärkeintä on, että pelaajat saavat kiitää ihmeellisillä, fantastisilla ja käsittämättömän vaarallisilla vuoristoradoilla. Sinne vain, menoksi!

Vuoristoradat ovat itse asiassa vain kolmannes peliä. Toinen kolmannes on kuin jättimäinen tuhohuvipuistosimulaatio. Pelaajan ympärillä avautuu maisemia, jotka on ripoteltu täyteen maalitauluja, pomppulinnoja, renkuloita ja räjähdelaatikoita. Eikä niillä kentillä huristella vuoristoradalla, vaan pelaaja laukoo kentille jättilingolla ihmisiä sisältäviä kuulia, joilla yritetään sitten sekä osua maaleihin että rojauttaa taloja maan tasalle. Aika kahelia – ja kivaa.

Viimeinen kolmannes on vuoristoratojen rakentelua. Peli tarjoaa sekä runsaasti kenttäaihioita, jotka pelaaja voi ensin rakentaa loppuun ja sitten hurauttaa läpi. Täysimittaisen rataeditorin puolella voi lisäksi rakentaa omia vuoristoratojaan aivan nollapisteestä. Aika helppoa hommaa, mutta näpertämiseen ja viimeistelyyn voi upottaa aikaa pohjattoman kauan.

Screamriderrrrrr

Pelin pyhän kolminaisuuden osaset täydentävät hyvin toisiaan, vaikka etenkin Screamrider-vuoristoratailu ja Demolition Expert -tuhotila ovatkin kaksi täysin erilaista, toisiinsa millään tavalla liittymättömiä pelejä. Mutta tätä ideoiden kaheliutta ja mielikuvituksellisuutta ei voi kuin ihailla, etenkään siinä vaiheessa kun demolitionissa seuraa silmät ymmyrkäisinä rakennusten kaatuilua toisensa päälle ja ketjureaktioiden leviämistä. Ah sitä tuhon orgiaa. Tosin maristaan nyt siitä, että kamera tempautuu kuulan perästä laajempaan katastrofiseurantatilaan liian äkkiä. Kuula olisi yhä matkalla tuhojaan tekemään, mutta pelin mielestä tämä oli jo tässä, nyt vain enää seurataan tapahtumia. Monesti tämä harmittaa, kun tähtäimessä on jo seuraava maalitaulu.

Silti, Screamrider-tila on se juttu. Kiidätä ihmisiä radoilla mahdollisimman lujaa ja koeta olla tappamatta ketään. Vaunut kiitävät kiskoillaan pelaajan säätäessä niiden nopeutta liipaisimilla. Kovassa kurvassa kannattaa jo kallistaa mutkan mukaan, samoin silloin kun toinen kisko lähtee alta pois. Kuka hullu nämä radat on suunnitellut, saati laittanut kiskoille esteitä niin, että vaunua on pakko kallistella puolelta toiselle niitä väistääkseen? Ei oo järkee, mutta eipä tässä sitä oikeastaan kaivatakaan, kun pelaaminen on niin nopeatahtista ja varsin kivaa.

En perusta ihan täysillä pelin testataanpa-nyt-leikisti-jotain -asetelmasta, mutta vuoristoradoilla kiitäminen on enimmäkseen toimivaa. Kyydissä olevat ihmiset rääkyvät ja ilmeilevät kivasti. Vauhdin tuntu on hurja, joskin välillä ottaa pannuun, kun jotain kohtia täytyy ottaa turhan monta kertaa uudelleen ratanäkyvyyden kadotessa niin, ettei pelaajaparka pysty ennakoimaan tarvittavia liikkeitä. Muutoin pelattavuus on lystiä.

Demolition Expert -tilaa

Pidemmällä tähtäimellä Screamriden parhaaksi puoleksi noussee varmasti rataeditori. Sillä on tehty jo nyt, muutaman päivän sisään pelin julkaisusta, paljon komeita ratoja, joiden selaaminen ja lataaminen netistä on todella nopeaa. Näpertelijät tykkäävät hyvistä työkaluista, ja kun heille on sellaiset kerran annettu, niin niitähän myös käytetään. Yhteisön luomista radoista löytääkin enemmän myös sellaisia ratoja, joilla voi keskittyä nauttimaan vauhdin hurmasta ja huikeasta fiiliksestä sen sijaan, että matkaa katkotaan toiseen raiteen katoamisella alta tai esteillä.

Pari käyttäjäkenttää

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

Eihän Screamride se kaikkein seksikkäin ja vetoavin uuden sukupolven konsolien peli ole, mutta ainakin se on älykkäämpää vaihtelua  tavanomaisille räiskinnöille. Sinällään molemmat pääpelimuodot kävisivät yksinään tylsiksi muutaman päivän jälkeen, mutta yhdessä ne täydentävät toisiaan, kenttäeditorin luomusten viilatessa kakun kestävämmäksi kokonaisuudeksi. Versiosta riippuen 30-40 euron hintalappukin on ihan kohdallaan. Toisin sanoen, sopii hyvin erikoisempien, kivojen ja toimivien pelien ystäville. Niin – ja vuoristoratafaneille.

Vielä kun tähän vain saisi kunnon puuradat ja nitisevät vaunut.

 

Lisää aiheesta

Elite-kehittäjältä huvipuistosimulaattori

Ensin ylös, sitten alas – vuoristoratojen historiaa

Päät pyörälle – huvipuistosimulaattori Rollercoaster Tycoon 3DS:lle

Rollercoaster Tycoon 3: Soaked! (pc)

Thrillville (PS2, Xbox)