UUSIMMAT

Star Wars: X-Wing Special Edition (PC)

16.01.2015 15:07 | Mats Kyyrö

Tekijä: Totally Games
Julkaisija: Disney Interactive / Lucasarts / GOG.com
Testattu: Windows 7, Intel Core i5-3570K @ 3.40GHz, 8 Gt muistia, AMD Radeon R9 290X
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows XP tai uudempi, 1,8 Ghz prosessori, 1 Gt näytönohjain, joystick (1998-versio)
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava peli, hinta 7,99 euroa (GOG.com)
Pelin kotisivu: http://www.gog.com/game/star_wars_xwing_special_edition
Arvostelija: Mats Kyyrö

 

Läisk-läisk! Rrroooooooargh! Pew-pew-pew! Tuleva J.J. Abramsin Tähtien sota -elokuva on tuonut scifi-eepoksen jälleen kaikkien huulille. Mikä olisikaan siis parempi aika Tähtien sota -pelien historiaan kurkistamiselle?

Vuonna 1993 julkaistu Star Wars: X-Wing on ensimmäinen Lucasartsin klassikoiksi muodostuneista avaruuslentelyistä. Sitä vain ei ole oikein päässyt pelaamaan vuosikausiin, sillä peliä ei ole voinut ostaa mistään laillisesti. Asiaan on kuitenkin nyt tullut muutos GOG.comin päästyä sopimukseen Disney Interactiven kanssa vanhojen Tähtien sota -pelien uudelleenjulkaisusta.

Pelaaja ottaa pelissä kapinallispilotin roolin ja osallistuu X-Wing-hävittäjällään galaksin kohtaloa saneleviin avaruustaisteluihin. Tehtävien välillä huilaillaan avaruusasemalla, käydään taisteluita lentosimulaattorissa tai esitellään lentotaitoja pilottien esteradalla. Koiratappelut avaruudessa kieppuen ovat tänäkin päivänä mukaansatempaavia karuista grafiikoista huolimatta.

Peli istuu mekaniikaltaan onnistuneesti arcade-lentelyn ja raskaiden lentosimulaattoreiden välimaastossa. Ohjaamon nippeleiden ja nappien kanssa painiminen lasersäteiden viuhuen tuulilasin ohitse on peli-immersiota parhaimmillaan. Ilmiö on sama kuin alkuperäisissä Tähtien sota -elokuvissa: fantastinen maailma saadaan tuntumaan oudon todelliselta luomalla sille säännönalaisuuksia sekä tekemällä siitä mekaaninen ja eletyn oloinen.

Star Wars: X-Wing sai julkaisunsa alla paljon suitsutusta nimenomaan siksi, että se oli ensimmäinen peli, joka pystyi todella kaappaamaan Tähtien sodan tunnelman kotikoneille. Ääninäyttelyllä varustetut välianimaatiot ottavat kaiken irti elokuvien kuvastosta, mutta luovat samalla omia sivutarinoitansa. Kokonaisuuden kruunaavat John Williamsin sävellysten midi-versiot, joita Lucasartsin iMUSE-musiikkijärjestelmä soittaa dynaamisesti ruudun tapahtumien mukaan.

GOG-versio tulee monien muiden vanhojen DOS-pelien tapaan valmiiksi säädetyn DOSbox-emulattorin kanssa. Modernilla laitteistolla pelaaminen ei siis vaadi sen suurempaa vaivannäköä. Pelin saaminen venymään kokoruutuun vaatii kuitenkin pientä kikkailua, sillä oletusarvoisesti se käynnistyy alkuperäisellä vuoden 1993 resoluutiolla, joka isommalla näytöllä muistuttaa lähinnä postimerkkiä.

Paketti sisältää alkuperäisen pelin lisäksi Imperial Pursuit ja B-Wing -lisäosat, sekä vuonna 1998 julkaistun Windows-version, joka hyödynsi CD:ltä luettua musiikkia. Windows-versio on myös graafisesti parempi ja tukee korkeampia resoluutioita, mutta alkuperäinen pelituntuma ja iMUSE-järjestelmä loistavat poissaolollaan. llman nostalgiakakkuloita kyseessä on kuitenkin tänä päivänä huomattavasti helpommin lähestyttävä peli. Harmillisesti mukana ei ole pelin Collector’s Edition -versiota, joka hyödynsi sarjan suosituimmaksi osaksi nousseen TIE Fighterin moottoria.

Ensikertalaiselle Star Wars: X-Wing saattaa olla varsin nihkeä kokemus. Pelissä ei ole sen kummempaa tutorial-osiota tai sisäisiä ohjeita, vaan PDF-muotoinen ohjekirja täytyy selata läpi tarkkaan sisäistääkseen kymmenet tarpeelliset näppäinkomennot. Parhaimman kokemuksen saamiseksi myös lentotikku on välttämättömyys, vaikka hiiriohjaus tai muu ohjain menettelevät paremman puutteessa.

X-Wing kuitenkin palkitsee kärsivällisen pelaajan. Kunhan oppii hallitsemaan avaruusalustaan ja muistaa mistä näppäimestä tapahtuu mitäkin, niin ymmärtää pian miksi pelistä on tullut niin tärkeä osa Tähtien sodan historiaa. Pelisarjan paras osa se ei kuitenkaan ole, eikä edes toiseksi paras. Jos aikaa ja kärsivällisyyttä on vain rajoitetusti, kannattaa katse kääntää pelisarjan myöhempien osien suuntaan.

 

Lisää aiheesta

Knights of the Old Republic II: The Sith Lords (pc, Xbox)

Lego Star Wars II: Original Trilogy (GC, PC, PS2, Xbox, 360)

LucasArtsin matka maineesta mutaan

Star Wars 1313 – ei voimaa, ei jedejä, vain läjäyttimiä

Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy (PC)

Star Wars Jedi Outcast: Jedi Knight II (PC)

Star Wars: Battlefront (pc, PS2, Xbox)

Star Wars: The Old Republic (PC)

Tältä näyttää Star Wars -galaksin tähtikartta [kuva]