Uusimmat

Hei, me hiivitään – The Dark Mod hiipii alkuperäisen Thief-pelin hengessä

11.11.2013 20:00 Jukka O. Kauppinen

Mats Kyyrö perehtyy iloksemme Thief-pelin henkiseen jatko-osaan. Mutta ei suinkaan siihen viralliseen! The Dark Mod on näet faniyhteisön luoma hiiviskelyseikkailu, jossa ei turhia kumarrella nykyaikaisen pelisuunnittelumuodin valtavirtauksille.

Dark Modin maailma on sekoitus historiallista keskiaikaa, fantasiaa ja steampunkkia. Vaikka päälle onkin tekijänoikeussyistä vedetty uusi pintamaali, tuntuu maailma välittömästi kotoisalta vanhoja Thief-pelejä pelanneille. Kaupunki on pimeä ja likainen paikka, jossa rikkaat elävät herroiksi vartioiduissa kartanoissaan samalla kun muu kansa näkee nälkää. Suur-Rakentajan kirkko harjoittaa mystiikkaa ja rankaisee syntisiä ankarimman mukaan. Maallinen kansa on tyhmää, rujoa ja köyhää.

Kaiken tämän keskellä on pelaajan ohjaama varas, jonka tavoitteena on yksinkertaisesti pitää itsensä leivässä. Tehtäväksi koituu useimmiten varastaa jokin korvaamattoman arvokas aarre tai artefakti. Samalla taskuun kähmitään kaikki muukin myytäväksi kelpaava. Pelaajan hahmo ei ole taistelija vaan varas, joten pääpaino on varjoissa lymyämisessä ja vartioreittien ulkoa opettelussa.

Apuna varkaissa on joukko erilaisia apuvälineitä ja uskollinen jousipyssy. Tarpeen tullen voi vartijoille myös antaa nuijanukutuksen perinteisellä sukkasaippualla. Kentät ovat kuin pieniä hiekkalaatikoita, joissa edetään pelaajan kekseliäisyyden ehdoilla. Tavalliset nuolet menevät yksinkertaisen varkaan käsissä suoraan vartijan silmien väliin, mutta nokkelampi pitkäkynsi osaa käyttää niitä vipujen ja kytkimien kääntämiseen. Köysinuolia taas voi käyttää kiivetessä muutoin tavoittamattomiin paikkoihin, mutta myös objektien kiskomiseen alas paikoista jonne ei käsin yletä. Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä Dark Modin laajan arsenaalin monitoimisuudesta. Vapaus käyttää työkalujaan juuri missä ja miten itse haluaa onkin se, mikä parhaiten erottaa Dark Modin nykypäivän kaupallisista hiippailuista.

Lue koko artikkeli: The Dark Mod – hei, me hiivitään – seikkailuja alkuperäisen Thief-pelin hengessä

Lisää aiheesta

Thief-ensikosketus – Garrett palaa varjoihin [osa 1] 

Miksi Thief sitten nousi klassikoksi? Hiiviskelyllä. Thief on nykyajan stealth-hiippailupelien isä. Kaksi jatko-osaa saanut peli hautautui kuitenkin pelibisneksen arkistoihin, kunnes Square Enix päätti tuoda mestarivaras Garrettin takaisin pimeisiin parrasvaloihin.

Wiikon wanha: Thief

Puhdasta hiiviskelyä ei ole kuitenkaan nähty vuoden 2004 Thief: Deadly Shadows -pelin jälkeen. Eidos Montreal on kuitenkin herättämässä Garrettia henkiin ensi vuoden alkupuoliskolla julkaistavassa Thiefissä. Samainen studio vastasi myös Deus Exin palauttamisesta peliruuduille.

Warren Spector – pelimaailman arkkivelho 

Warren Spector on pelialan suuria taiteilijoita. Hän on työskennellyt sellaisissa legendaarisissa pelitaloissa kuin Origin Systems, MicroProse ja Looking Glass – ja vaikuttanut monien pelihistorian parhaimpien pelien syntyyn. Spector on työstänyt myös kaksi tämän vuoden tähän saakka vaikuttavimpiin kuulunutta pelieeposta: Deus Ex II ja Thief 3.