UUSIMMAT

Syksy 1998 oli huimaa aikaa PC-pelaajille: Nämä kolme klassikkoa ilmestyivät tasan 20 vuotta sitten

20.09.2018 07:00 Muropaketin toimitus

Syksyllä 1998 julkaistiin kolme ylistettyä PC-klassikkoa, jotka ovat vieläkin pelaajien suosiossa.

Hiljattain muistelimme alkuperäisen PlayStationin kulta-aikaa, ja listasimme kuusi klassikkopeliä, jotka ilmestyivät pleikkarille syksyllä 20 vuotta sitten. Syksy 1998 oli kuitenkin hienoa aikaa myös PC-pelaajille, kuten nopeakin vilkaisu parinkymmenen vuoden taakse osoittaa.

Listasimme alle kolme vaikutusvaltaista peliklassikkoa, jotka ilmestyivät kaikki syksyllä 1998.

1) Fallout 2

Tällä hetkellä pelaajat odottelevat kuumeisesti Fallout 76 -verkkopeliä, mutta myös 20 vuotta sitten odoteltiin uutta Fallout-peliä. Vuoden 1997 Falloutin jatko-osa Fallout 2 ilmestyi nimittäin alunperin 30. syyskuuta 1998, ja se sai erinomaisen vastaanoton. Metacriticin listaamien vanhojen arvioiden keskiarvo on kiitettävä 87, ja PC Gamer kirjoitti aikanaan pelistä näin: ”Jos annat arvoa hahmon kehitykselle, vanhanliiton pelattavuudelle ja hyvälle tarinalle, tämä peli tarjoaa sitä kaikkea.”

Fallout 2:n merkittävyyttä lisää se, että peli pysyi kokonaisen vuosikymmenen ajan sarjan viimeisenä pääpelinä. Parin Fallout Tactics -pelin lisäksi uutta Falloutia ei nimittäin julkaistu ennen vuoden 2008 Fallout 3:a.

Alta näet pelikuvaa Fallout 2:sta. Peli on yhä saatavilla nykyisille käyttöjärjestelmille Steamista ja GOG:stä.

2) Half-Life

Peliyhtiö Valven marraskuussa 1998 julkaisema Half-Life ei paljon esittelyjä kaipaa. Jopa nuoremmat pelaajat, jotka eivät ole 20-vuotiasta peliklassikkoa pelanneet, ovat väistämättä tietoisia siitä.

Miljoonia kappaleita myynyt Half-Life mullisti FPS-räiskinnät, ja sitä pidetään paitsi yhtenä kaikkien aikojen parhaista peleistä, myös äärimmäisen vaikutusvaltaisena julkaisuna. Aikanaan yli 50 Game of the Year -palkintoa voittanut Half-Life on myös säilynyt yhä suosittuna: Steam Chartsin mukaan peliä pelaa tasaisesti muutama sata ihmistä päivässä, mitä ei voi sanoa monestakaan 20-vuotiaasta pelistä.

Half-Life poiki tietysti myös jatko-osan Half-Life 2 vuonna 2004, ja se on yhä Metacriticin listalla yksi kaikkien aikojen parhaimmat arvosanat keränneistä PC-peleistä. Alta näet pelikuvaa Half-Lifesta, joka on tietysti yhä saatavilla Steamista.

3) Baldur’s Gate

Joulukuussa 1998 julkaistiin puolestaan peli, jota on kiitetty muun muassa PC-roolipelien elvyttämisestä. Kyseessä on tietekin BioWaren RPG-klassikko Baldur’s Gate, joka poiki paitsi laajennuksia ja jatko-osan, myös parannellun Enhanced Edition -version vuonna 2012.

Forgotten Realmsin virallisella lisenssillä kehitetty fantasiaroolipeli oli vuoteen 2003 mennessä myynyt yli kaksi miljoonaa kappaletta, ja se tunnetaan genrensä kiistattomana klassikkona. Jo pelin ilmestyessä PC Gamer totesi, että peli ”nostaa rimaa muille roolipeleille vielä vuosiksi”, ja peli sai muutenkin ylistävän vastaanoton kaikilta pelimedioilta.

Alta näet pelikuvaa Baldur’s Gatesta, ja pelin Enhanced Edition on saatavilla Steamista ja GOG:stä.