UUSIMMAT

Toimittajan puheenvuoro: Hei, PC Master Race! Anna meidän innostua PlayStation 5:stä ja puhua konsoleista ihan rauhassa

01.03.2019 09:00 | Tuukka Hämäläinen

PC-pelaajien herrarotu dominoi usein keskustelua pelialustoista. Mikä siinä on, ettei voi olla asiaa kommentoimatta ja antaa kaikkien kukkien kukkia?

Kuulostaako tämä tutulta: verkossa, vaikkapa uutisjutun alla, puhutaan tulevista konsoleista, kun paikalle ilmestyy militantti PC-pelaaja ilmoittamaan, että konsolipelaaminen on typerää, koska PC on ylivertainen alusta. Vaikka aihe liittyisi PlayStation 5:n odotettuun julkistukseen tai sen teknisiin ominaisuuksiin, ryömivät PC-pelaajat koloistaan kertomaan, kuinka koko keskustelu on typerää ja kaikkien pitäisi pelata PC:llä.

PC-pelaajien usko oman alustansa paremmuuteen on niin tunnettu asia, että joukkoa kutsutaan nimellä ”PC Master Race” – niin hyvässä kuin pahassa. Keskustelukulttuuriin kuuluu se, että muut pelaajat leimataan alempiarvoisiksi ja idiooteiksi siksi, että he pelaavat mielellään konsolilla.

Itse olen konsolipelaaja ja ollut sitä oikeastaan teini-ikäisestä asti, vaikka ensimmäinen alusta, jolla olen aikanaan jotain Prince of Persiaa (1989) sun muuta pelannut oli kyllä PC. Ja olen ja pysyn konsolipelaajana, vaikka tiedostan, että PC on periaatteessa parempi alusta.

Vai onko se? Katsotaanpa asiaa tarkemmin.

Kun PC-pelaajat kehuvat alustaansa, nostavat he esiin esimerkiksi paremmat grafiikat, ruudunpäivitykset ja muut tekniset ominaisuudet, sekä tietysti alustan muokattavuuden. Ainakin nykyisin PC:llä on puolellaan myös laajempi pelivalikoima, ja sen erottaa muista alustoista myös mahdollisuus pelata hiirellä ja näppäimistöllä.

Mutta kappas kummaa, kun nämä eivät ole ne ainoat arvot, joiden perusteella alustan voi todeta parhaaksi.

Esimerkiksi 1990-luvun lopulla PlayStation oli itselleni ylivertainen alusta siksi, että sille julkaistiin muun muassa Metal Gear Solid (1998) ja ensimmäiset Oddworld-pelit. Myöhemmin ostin PlayStation 3:n Metal Gear Solid 4:n (2008) takia ja Xbox Onen muun muassa Halo 5:n (2015) takia. Kyse ei siis aina ole pelivalikoiman suuruudesta, vaan siitä, että tietyt pelit ovat tarjolla tietyille alustoille.

Kuulun niihin pelaajiin, joille itse pelit ja niiden sisältö ovat tärkeintä – eivät grafiikat ja muut tekniset ominaisuudet. Jos haluan pelata juuri tätä peliä, miksi pelaisin alustalla, jolle sitä ei tarjota?

Korkealle voi arvostaa myös käytön helppoutta. PC-asetusten säätäminen tulee monille 1980- ja 1990-lukujen lapsille luonnostaan, mutta mikään ei korvaa konsoleiden plug-and-play -logiikkaa, joka pätee valtaosin vieläkin, vaikka kaikki ole olekaan aivan niin helppoa kuin ensimmäisen Pleikkarin aikoihin.

Itse olen aina kokenut kaikenlaisen teknisen säätämisen ärsyttäväksi ja aikaa vieväksi sähläämiseksi. Mieluummin käytän vapaa-aikani pelin pelaamiseen kuin grafiikkakorttien speksien vertailuun ja ajurien asentamiseen ja mihin muuhun nyt PC:n herrarotu aikaansa käyttääkään.

Ja pakko sanoa, että konsolien puolella on myös hinta. Minkä tahansa nykyisen sukupolven konsoleista saa noin 300-400 euron hintaan tai jopa halvemmallakin, mutta vastaavasta PC:stä saa kaikkiaan maksaa huomattavasti enemmän. (Ja jos ryhdyt arvostelemaan pelaajia sen mukaan, mihin heillä on varaa, olet muuten melkoinen ääliö.)

Ja tietysti konsolit tarjoavat myös erilaisia pelaamisen tapoja. Mikään, mitä PC:llä on tarjottavanaan, ei korvaa vaikkapa Nintendo Switchin pelaamista matkoilla.

Tarkoitukseni ei ole nyt väittää, että konsolit olisivat pohjimmiltaan parempia alustoja kuin PC. Oikeastaan koko keskustelu ei ole kovin kiinnostava tai mielekäs. PC tarjoaa yhdenlaisen tavan harrastaa pelaamista, konsolit toisenlaisen – ne edustavat tavallaan erilaisia pelaamisen arvoja. Keneltä se on pois, että yhdet pelaajat arvostavat yhtä ja toiset toista?

Eli jos nyt jotenkin summaisin sanomani, olisi se tämä: Anna konsolipelaajien pelata ja puhua alustoistaan rauhassa. Jätä kommentit kirjoittamatta, jos kukaan ei asiasta kysynyt – koska meitä konsolipelaajia ei nimittäin kiinnosta kuulla sinun tietokoneestasi.

Keskustelu

noh jaa… kolikoilla on aina kääntöpuolensa.
Itse odotan, että seuraava konsolisukupolvi julkaistaaan ja toivonkin kovia tehopaketteja, sillä monet pc-pelit kärsivät konsolien raudan rajoitusten takia (mm. npc count).

Ja eivät nuo nykyiset konsolit ole kovinkaan säätövapaita ja plug-n-play. Koska mikäs sen mukavampaa kuin saada lapsi nukkumaan ja päästä pelaamaan ja oho pitääkin asentaa päivitys konsoliin ja sit vain selailla kännykkää sen aikaa, kun se konsoli vain möllöttää sitä päivitystään. Latausnopeudet ovat ainakin pleikka nelosessa ihan järkyttävän hitaat verrattuna juurikin pc-puoleen. Eipä ole tainnut toimittaja muutamaan vuoteen pelata pc:llä, jos mieleen tulee pelkkä säätäminen?

Hintaakaan ei kannata verrata suoraan konsoli vs. 300-400€ uusi tietokone. Käytettynä saa tuohon hintaan jo vallan mainioita koneita, jotka sitten (anteeksi vain) pieksevät konsolit tehoissaan. Tähän päälle se, että monella on kone kotonaan, jota ei nykyajan kännykkämaailmassa tarvitse oikeastaan mukana (pl. opiskelijat tai työssään käyttävät), joten miksi ei yhdistäisi konsolin+tietokoneen kuluja ja hankkisi yhden masiinan, joka hoitaa molemmat hommat? Siihen vielä kun lasketaan nykypäivän nettipelaushinnat, niin joko omaslta tai vanhempien luottokortilta vilahtaa joko kerralla 59,95€/12kk tai 7,95€/kk (95,4€ vuodelta).

Yleisesti ottaen myös pc-puolella pelienkin hinnat ovat halvemmat, ottaen huomioon vapaasti kilpailutetun markkinan ja alennusten määrän. Tähän päälle vielä taaksepäin yhteensopivuus. Uuden konsolin ostaessa joudut ostamaan siihen myös uudet pelit, kun taasen pc-puolella sinulla voi olla jo vaikuttava pelikokoelma valmiina odottamassa pelaamista päivittämisen jälkeen. Toivottavasti nyt tulevassa konsolisukupolvessa olisi oikea taaksepäin yhteensopivuus, ettei esim. ps4:lle digitaalisesti ostetut pelit vain katoa digitaalisiin syövereihin.

Nykykonsolien suurin ongelma on juurikin, että ne yrittävät olla vain pienikokoisia pelipc:itä siinä onnistumatta. Ainoana poikkeuksena onkin Switch, joka on lähestynyt pelaamista omalta kantiltaan, eikä yrittämällä kilpailla grafiikoiden ja tehojen suhteen, ja onkin onnistunut siinä vallan mainiosti.

"PC tarjoaa yhdenlaisen tavan harrastaa pelaamista, konsolit toisenlaisen – ne edustavat tavallaan erilaisia pelaamisen arvoja." enemmänkin: Konsolit tarjoavat yhdenlaisen tavan harrastaa pelaamista ja pc antaa sinun valita tapasi. Niiden ei tarvitse edustaa erilaisia arvoja. Useimmat kaverini, jotka pelaavat tietokoneilla eivät edes tiedä koneensa spekseistä mitään, kunhan ne pyörittävät pelejä heidän makuunsa. Erikseen ovat sitten ne intoilijat, jotka ovat kuitenkin välillä (valitettavasti) se äänekäs vähemmistö pc masterracen sisällä. Onpa tuota naureskelua kuullut myös kun jollain on ps4 pro ja toisella ps4:n perusmalli… Suurin osa pc masterrace-henkilöistä, joita tiedän, on kuitenkin hyvinkin mukavia jannuja, jotka mielellään neuvovat, jos jollain on jotain avuntarvetta esim. koneen hankkkimisessa, eivätkä he naureskele sille, että joku tykkää pelata konsolilla.

En tässä ole ketään leimaamassa alempiarvoiseksi tai idiootiksi, mutta täytyi kommentoida, koska toimittajan näkökulmassa taas leimataan pc-pelaajat koloissaan asuviksi fedorahatuiksi, jotka eivät välitä pelikokemuksesta vaan ainoastaan spekseistä ja säätämisestä. Näkökulma onkin hyvin vinoutunut (console masterrace?) ja selkeästi suolalla maustettu. Puolet näkökulmasta onkin konsoleiden ja pc:n erojen vertailua ja kuitenkin lopussa seisoo "Oikeastaan koko keskustelu ei ole kovin kiinnostava tai mielekäs.". Miksi sitten kirjoittaa siitä puolet näkökulmasta?

Toimittaja voisi muistella pelaamisen ja laitesotien historiaa viimeisen 30-vuoden ajalta. Onko jokin muuttunut?

Enemmänkin tämä taisi olla muistutus, että "Hei! PC herrarotu: PS5 on tulossa ja se on paras". Toki ymmärrän tarpeen kaivella vanhat sotakirveet esiin ja teroittaa meemit valmiiksi. Keskustelu laitteiden ympärillä kuitenkin vain edistää myyntiä ja siitä hyötyvät myös alan mediat, kuten Muro.

Pelien näyttävyydessä PC voittaa aina, mutta meikäläiselle konsolipelien grafiikka on ollut tasoa "tarpeeksi hyvä" jo edellisestä sukupolvesta saakka. Laitteiden ero lähteekin fiilispohjalta. PC on minulle työjuhta, jonka äärellä ei huvita kuluttaa vapaa-aikaa. Steamistä on tosin muutama rooli- ja strategiapeli, mutta vain nimikkeitä joita ei ole konsoleilla.

Pleikka on ostettu tasan viihdettä varten ja kytketty kunnon kaiuttimiin sekä tietysti telkkuun. Sillä katsotaan sarjat ja elokuvat ja kuunnellaan musiikkia. Kaikki tämä onnistuu PC:lläkin, mutta fiilis vain on jostain syystä eri. Tämän varmasti jokainen konsolööri allekirjoittaa. Ja vaikka yksinoikeuspelejä moni nykyään mollaakin, ne olivat minulle tärkeä syy juuri Pleikkarin hankintaan. Kolmas Team Console -tekijä minulle on peliseura, jota on tarjolla parhaiten PSN:ssä.

Sanotaan nyt vaikka näin, että ylivoimaisesti parhaat pelit tulevat PC:lle: raskaat strategiat kuten Civilization-, Hearts of Iron-, Crusader Kings-, Total War- pelisarjat puhumattakaan crpg -huipuista kuten Planescape Torment, Baldur's Gatet, Pathfinder:Kingmaker, Divinityt, Neverwinterit yms. yms.

Pleikalle löytyy myös hyviä tarinavetoisia pelejä, mikä onkin pääsyy, että pleikkarin olen hommannut. Pelitarjonta PC:lle nyt vaan on täysin omassa luokassaan. Kalliimmaksi PC -harrastus toki tulee, mutta maksan sen ilomielin ja säädän vähän tai vaikka paljonkin itse, jotta saan nauttia ruudunpäivityksestä joka ei notkahtele *koskaan* jos en niin halua kun taas konsolilla en voi asialle tehdä yhtikäs mitään.

Ohjaimella pelaaminen taas on kankeampaa minulle kuin hiiri+näppis -kombolla pelaaminen, mutta tiedostan toki, että kyseessä on tottumiskysymys.

Kirjoitus sinänsä asiaa, mutta sortuu lapselliseen "kuunnelkaa minua" itkupotkuraivarityyliin.

Nyt tuli kyllä sellasta sontaa ulos tämän uutisen kirjoittajan aivoista, että oksat pois. Tosin, ehkä Muro on nykyään enemmän sellaisten paikka, jotka kokevat kaikkien vähänkään teknisten asioiden käsittelyn hankalaksi sähellykseksi. :) Nappi pohjaan ja menoksi!

Molemmilla on puolensa, joillakin peleillä täytyy miettiä mille alustalle sen hankkii. Konsolin halpuus tule esille siinä että meillä on neljä PS4:ää taloudessa ja vain yksi peli-PC (opiskeluläppäreitä toki lisäksi). Monessa tulee suosittua fyysistä PS4-peliä jolloin on helppoa useamman pelata vuorollaan. Tomb Raiderit on tämän vuoksi hankittu pleikalle. VR-pelit, strategia ja simulaattorit ovat taas PC:llä omiaan. FPS-pelejä on molemmille alustoille ja molemmille ne ovat pelattavia.

Yksinoikeuspelit ovat sitten erikseen, kuten upea Detroit: Become Human sekä Spiderman joita ei voi PC:llä (tai muilla konsoleilla pelata). Lisäksi konsolilla on kätevä pelata samalla koneella pelattavia moninpelejä kuten Soul Caliburia ja Lego-pelejä.

Alustat eivät sulje pois toisiaan vaan täydentävät toisiaan, tätä toimittaja ei oikein huomannut. Aivan kuten Switch tai muu käsikonsoli täydentää XBoxia tai pleikkaria.

Tällä hetkellä ostettuja mutta itse en ole vielä ehtinyt niitä pelata (lapset ovat) on PC:n Call of Cthulhu ja PS4:n Shadow of the Tomb Raider. Spidermanista lisäosat ovat yhä kesken vaikka päätarina on pelattu. Moni peli on taas jäänyt kesken ajanpuutteen ja parempien pelien takia, näin perheellisenä työssäkäyvänä aika on aivan liian rajoitettua pelaamisen suhteen. Suurin suosikkini on (ainakin tällä hetkellä) PC:n X-Plane 11 Riftillä pelattuna.

Muropaketin uusimmat