Uusimmat

Arvostelu Dumb Money vääntää GameStopin hurjan tarinan elokuvaksi liikaa paasaten

Kuva: © 2023 CTMG, Inc.

11.10.2023 14:00 Aki Lehti

Tuoreisiin tositapahtumiin perustuva Dumb Money on erinomainen esimerkki ihan kiva -kategorian elokuvasta.


Ensi-ilta: 13.10.2023
Alkuperäisnimi: Dumb Money
Ohjaus: Craig Gillespie
Käsikirjoitus: Lauren Schuker Blum, Rebecca Angelo
Pääosissa: Paul Dano, Pete Davidson, Vincent D’Onofrio, Nick Offerman, Shailene Woodley & Seth Rogen
Pituus: 105 minuuttia
Ikäraja: S


Vasta parin vuoden takaisiin tositapahtumiin perustuva Dumb Money -elokuva on ristiriitainen kokemus. Redditistä liikkeelle lähtenyttä GameStop-osakkeiden short squeezea tuli seurattua reaaliajassa. Nyt yhä tuoreessa muistissa olevasta tapahtumaketjusta on tehty nimekkäiden näyttelijöiden Hollywood-elokuva.

GameStopin osakkeita ostettiin yhteistuumin huimia määriä, jotta niiden arvo nousi valtavalla vauhdilla lyhyellä aikavälillä. Tavallisten ihmisten taisto Wall Streetin miljardöörejä vastaan oli vain vierestäkin katsottuna todella viihdyttävää. Elokuvan muodossa tarina ei harmi kyllä oikein toimi. Dumb Money -leffa on moderni Daavid vastaan Goljat -kertomus, josta on aiheesta ja taitavista näyttelijöistä huolimatta hankala innostua.

Draamakomedia vääntää liki arvottomien osakkeiden joukko-ostamisen idean rautalangasta. Tutut meemit ja videopätkät tukevat tarinaa, mutta ohjaaja Craig Gillespie näyttää liikaa ihmisiä tuijottamassa kännyköitä ja monitoreita. Vaikka pörssihassuttelu olisi kuinka hauskaa tahansa, niin Robinhood-sovelluksen räpläämisen esittely on pelkästään puuduttavaa.

Dumb Money

Kuva: © 2023 CTMG, Inc.

Paul Dano esittää GameStop-hurlumhein liikkeelle panevaa voimaa. Keith Gill on vakuutusyhtiön analyytikko, joka antaa vapaa-ajallaan sijoitusvinkkejä Redditissa ja YouTubessa nimellä Roaring Kitty.

Keith uskoo yhä GameStopiin ja ostaa noin 55 000 dollarin säästöillään sen osakkeita. Hänen mielestään Wall Streetin massimiehet ovat väärässä veikatessaan firman menevän konkurssiin.

Keithin innoittamana huima määrä ihmisiä alkaa sijoittaa pelikauppaan. Heidän mielestään pörssikaupoissa rikastuminen on tehty tavalliselle pulliaiselle tahallaan mahdollisimman vaikeaksi. Dumb Money seuraa useita kissapaitaan ja ninjahuiviin pukeutuneeseen Keithiin uskovia ihmisiä ympäri Yhdysvaltoja.

GameStop-osakkeita ostavat muun muassa Jennifer-sairaanhoitaja (America Ferrera), opiskelijat Riri (Myha’la Herrold) ja Harmony (Talia Ryder) ja GameStop-myyjä Marcus (Anthony Ramos).

Osakkeen hinta ampaisee pilviin ja huima määrä ihmisiä rikastuu. Eniten tienaa Keith itse. Takkiin ottavat Wall Streetin miljardöörit, joista seurataan Gabe Plotkinia (Seth Rogen), Steve Cohenia (Vincent D’Onofrio) ja Ken Griffinia (Nick Offerman).

Dumb Money

Kuva: © 2023 CTMG, Inc.

Dumb Money tekee erittäin selväksi tavallisten tallaajien ja miljardöörien unelmien ja arjen eron. Köyhät ja alempaan keskiluokkaan kuuluvat haaveilevat asunnon ostamisesta tai lomamatkasta. Rogenin esittämän Gabe Plotkinin suurin murheenaihe on hulppean kartanonsa uusi tenniskenttä. Leffa viljelee melkoiseen tahtiin vain aiheeseen perehtyneille tuttuja termejä, mutta kertomuksen kyydissä pysyy kuka tahansa.

Dumb Money on erinomainen esimerkki ihan kiva -kategorian elokuvasta. Suuri osa sen hahmoista on enemmän tai vähemmän ärsyttäviä, eikä heidän kohtalostaan jaksa kiinnostua. Mukana on melkoinen joukko asiansa osaavia näyttelijöitä, jotka vetävät roolinsa läpi automaattivaihteella. Vain Paul Dano on tuttuun tyyliinsä loistava.

Keith Gillin nörttirooli on kuin Danolle luotu. The Batmanin Arvuuttaja-mielipuolen ja The Fabelmans -leffan lähiö-isukin jälkeen Dano loistaa nykyajan erilaisena sankarina. Koko elokuva seisoo huonoryhtisen kellarissaan YouTube-videoita tekevän miehen harteilla. Täysöverit Wall Street -hahmot toimivat vain siksi, että katsoja samaistuu Keithiin ja tämän elämäntilanteeseen, vaikkei päähenkilöä esitellä edes syväluotaavasti.

Dumb Money

Kuva: © 2023 CTMG, Inc.

Dumb Money näyttää Keithin olevan duunariperheen vesa, tuore isä ja naimisissa Caroline-vaimon (Shailene Woodley) kanssa. Kuvioissa pyörii myös hänen slacker-veljensä Kevin (Pete Davidson). Tollobroidi on täysin sietämätön hahmo. Vaimo taitaa olla ainoa, joka ei ärsytä missään vaiheessa elokuvaa.

105 minuutin mittainen Dumb Money alkaa loppua kohden toistaa itseään. Keith ja Wall Street -sällit päätyvät keskellä koronapandemiaa kongressin kuultavaksi Zoomin välityksellä. Alexandria Ocasio-Cortezin ja muiden poliitikkojen osuudet ovat tietysti peräisin oikeasta kuulemisesta. Näyttöjä on jo tätä ennen tuijotettu aivan liikaa, mutta puhuvista Zoom-päistä on melko mahdotonta tehdä jännittävää tai viihdyttävää elokuvaa.

Loppu tuntuu antikliimaksilta.

Dumb Money on kevyt draamakomedia, mutta ottaa itsensä turhan vakavasti. Lopputulos tuntuu köyhän (ja alemman keskiluokan) Social Networkilta. Premissi on kiinnostava, mutta elokuva paasaa liikaa. Dumb Money viihdyttää, mutta esittelee aiheensa kuin maailman tärkeimpänä asiana. Katsoja on automaattisesti pienen ihmisen puolella, mutta leffa korostaa Daavid vastaan Goljat -asetelmaansa loputtomiin.

Dumb Money / Nick Offerman

Kuva: © 2023 CTMG, Inc.

Dumb Money on ihan kiva ja viihdyttävä elokuva, jota ei ole mitään syytä käydä katsomassa valkokankaalta. Ben Mezrichin The Antisocial Network -kirjan pohjalta on tehty turhan laiska käsikirjoitus. Tarina on ennalta-arvattava jopa niille, joille pörssikauppa termeineen on täyttä hepreaa.

Paul Dano tekee taas hienon roolin, mutta leffa laahustaa eteenpäin liikaa hänen esittämänsä Keith Gillin tavoin. Useampi miehen juoksuharrastuksen kaltainen pikaspurtti olisi ollut tarpeen, erityisesti loppua kohden.

DUMB MONEY

Arvosana: 3/5

”Dumb Money on kotisohvalta katsottavaksi tarkoitettua kertakäyttökamaa, joka ei herkullisesta aiheestaan huolimatta innosta avaamaan Nordnet-sovellusta.”

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat